Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
veelgestelde vragen antifouling faq

Antifouling: veelgestelde vragen

Er is een ruime keuze aan antifouling producten te vinden, maar welke is het meest geschikt voor jouw boot? En hoe moet je de antifouling aanbrengen? Heb je vragen over de antifouling producten of het gebruik ervan? Hier vind je nuttige informatie op basis van veelgestelde vragen.

Heb je een primer nodig voor antifouling?

Een primer helpt bij de hechting van de antifouling en kan eventuele kleine onregelmatigheden vereffenen. Het wordt vaak dan ook wel aanbevolen om eerst een laag primer aan te brengen.

Welke primer kan je het best gebruiken?

Welke primer het beste past bij de antifouling hangt af van het merk en de instructies van de fabrikant. Meestal worden epoxyprimers gebruikt onder een laag antifouling. Let ook bij het maken van je keuze op het materiaal waarop je het aanbrengt. Of het geschikt is voor je boot kan verschillen per type materiaal, zoals polyester, hout of aluminium.

Vaak wordt bij een nieuw systeem een epoxy primer toegepast. Zo wordt bijvoorbeeld gekozen voor Gelshield van International als basis voor bescherming tegen osmose.

Maar er zijn ook makkelijk verwerkbare grondlaag/primers beschikbaar zoals de Primocon van International of de CR antifouling primer van Epifanes.

Waar is antifouling van gemaakt?

Antifouling is een speciale verf waar biociden, koper, chloorrubber en aangroeiwerende middelen aan zijn toegevoegd. Deze middelen voorkomen dat er aangroei ontstaat. Afhankelijk van het type antifouling kunnen er ook andere chemische stoffen zijn gebruikt.

Hoeveel antifouling is er nodig per m2?

Als uitgangspunt wordt aanbevolen om één liter per 8 tot 12 vierkante meter te gebruiken. Het hangt ook af van de samenstelling en het type antifouling dat je gebruikt. De exacte instructies van hoeveel liter je per m2 nodig zal hebben staat door de fabrikant aangegeven op de verpakking.

Kan je zelf antifouling aanbrengen?

Je kan ervoor kiezen om het zelf te doen. Er zijn echter wel een aantal stappen die je moet volgen, zoals vaak beschreven op de productverpakking. Ook is het verstandig om goede voorbereidingen te treffen zodat er geen giftige deeltjes vrijkomen. Zorg voor goede bescherming tegen en laat genoeg frisse lucht toe.

Hoeveel lagen antifouling moet je aanbrengen?

  • Bij een nieuw systeem, dus waar nog geen antifouling op zit, worden 2 a 3 lagen aanbevolen
  • Om bij te werken, als er nog antifouling op de romp gehecht is, dan wordt slechts 1 laag aanbevolen.

Welke verdunning kan je gebruiken voor antifouling?

Het beste is om antifouling niet te verdunnen, dit kan namelijk invloed hebben op de werking en effectiviteit van de antifouling. Mocht je toch verdunning willen aanbrengen om de consistentie van het product aan te passen, volg dan de aanbevelingen van de fabrikant.

Wat is de beste roller om de antifouling aan te brengen?

Er zijn rollers van diverse materialen beschikbaar. Wij adviseren te kiezen voor een nylon roller. De voordelen van een nylon roller zijn dat er weinig pluis vanaf komt, hierdoor kan het oppervlak gladder worden afgewerkt. De Nylon rollers gaan vaak langer mee en zijn het meest geschikt voor gladde oppervlakken. Bovendien zijn ze gemakkelijk schoon te maken.

Wat zijn de beste (temperatuur) omstandigheden voor het aanbrengen van antifouling?

Het beste resultaat bereik je in een droog en goed geventileerde ruimte, bij voorkeur met een temperatuur tussen de 10 en 25 graden celcius. Wanneer de omgevingstemperatuur te laag is kan het drogen langer duren, bij een te hoge temperatuur bestaat er de kans dat de verf snel verdampt. Zo ook wanneer er direct zonlicht op staat, probeer dit te voorkomen.

Welke antifouling mag op een aluminium schip?

Er zijn antifoulings speciaal voor aluminium oppervlakken te vinden. Dit type antifouling is kopervrij en voorkomt corrosie. Bij ons vind je de Foul Away van Epifanes, de Seajet 021 en de Interspeed van International in het assortiment, speciaal ontwikkeld voor aluminium boten.

Hoe vaak antifouling aanbrengen?

Het wordt aangeraden om de antifouling elke 1 tot 3 jaar opnieuw aan te brengen. Dit helpt bij het effectief te voorkomen van aangroei aan het onderwaterschip. Het hangt ook deels af van het gebruik van het vaartuig, de kwaliteit van de verf en de omstandigheden waarin de boot zich bevindt.

Is antifouling waterdicht?

Antifouling is gemaakt om het onderwaterschip tegen aangroei te beschermen, het is dus continu in aanraking met water. Antifouling is daarom waterdicht. Het voorkomt dat er water binnendringt, daarmee wordt ook de effectiviteit van het middel vergroot om aangroei van organismen te voorkomen.

Welke antifouling is geschikt voor een zoutwater ligplaats? En welke voor een zoetwater ligplaats?

Antifouling met biocide is meestal geschikt voor beide water types. Zit er chloorrubber in de antifouling? Dan is dit type vooral geschikt voor zoet en brak water. Specifiek voor zoutwater wordt antifouling met een hoger kopergehalte aanbevolen, dit zorgt voor betere weerstand tegen de omstandigheden.

Is antifouling giftig?

Sommige antifoulingverf bevat giftige stoffen. Om deze reden wordt het treffen van voorzorgsmaatregelen aangeraden. Het professioneel aanbrengen van de antifouling is van belang.

Welke antifouling is toegestaan? / Is antifouling legaal?

De antifouling met zo min mogelijk schadelijke en giftige stoffen wordt het meest aanbevolen en goedgekeurd. Wanneer je twijfelt of het een legaal middel is, kan je dit het beste nagaan bij de verkoper of de lokale autoriteiten. De antifouling die bij KOK watersport verkrijgbaar zijn, zijn te allen tijde legaal voor gebruik in Nederland.

Wanneer is het tijd voor nieuwe antifouling?

Er zijn een aantal signalen waar je van kan afleiden dat het tijd is om nieuwe antifouling aan te brengen. Hieronder noemen we ze voor je op

  • De laag antifouling is gaan bladeren
  • Je merkt dat er meer aangroei aan de boot blijft kleven
  • Je boot is minder goed manoeuvreerbaar, dit kan door de aangroei veroorzaakt worden
  • De tijd tussen 1-3 jaar is verstreken, het is nodig om een nieuwe laag antifouling aan te brengen

Waarom antifouling nat schuren?

Tijdens het schuren om antifouling te verwijderen komen er deeltjes vrij die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ook voor het milieu is het beter als deze deeltjes niet vrijkomen. Om het verspreiden hiervan te voorkomen wordt er aangeraden om het oppervlak nat te schuren. Zo beperk je het stof en gruis dat vrijkomt bij de werkzaamheden.

Wat bedraagt de minimale en maximale tijd voordat je de boot na het aanbrengen van antifouling weer te water laat?

De tijd die nodig is voor het drogen van de antifouling is afhankelijk van het product. Volg altijd de instructies zoals vermeld op de verpakking. De algemeen aangeraden tijd is minstens 24 tot 48 uur na het aanbrengen van de antifouling. Dan ben je er zeker van dat de verf voldoende tijd heeft gehad om uit te harden, te hechten en te drogen.

Wat kost antifouling?

De prijs van antifouling is deels afhankelijk van de eigenschappen. Als een antifouling bijvoorbeeld milieuvriendelijk is en langdurige bescherming biedt, zijn de kosten vaak wat hoger. Maar zowel de gebruiker als het milieu hebben hier profijt van.

Wil je meer te weten komen over hoe je de antifouling aanbrengt en wat je moet doen voor een goede voorbereiding? Neem een kijkje in onze blog Antifouling aanbrengen, de complete handleiding.

Staat het antwoord op jouw vraag hier toch niet bij? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze watersportwinkel.