Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Hempel Silic One

Hempel Silic One: Revolutie op het gebied van aangroeiwering

Het Silic One Fouling Release systeem is Hempel’s nieuwste innovatie en technologische prestatie. Het is een onderwatercoating ter voorkoming van aangroei. In tegenstelling tot antifouling is Silic One op siliconenbasis en biocidevrij. In dit blogitem vertellen we alles over dit revolutionaire systeem.

Alternatief voor traditionele antifouling

Het is belangrijk om je boot te beschermen tegen aangroei van algen, wier en schelpen. Dit kan namelijk serieuze problemen veroorzaken en de levensduur van je schip aanzienlijk verminderen. Antifouling wordt gebruikt om dit te voorkomen en het aanbod hiervan is groot. Iedereen die in het bezit is van een boot die in het water blijft liggen heeft hiermee te maken. Zo klinken de benamingen zelfslijpende en harde antifouling de meeste wel bekend in de oren. Hempel heeft een alternatief voor de conventionele antifouling op de markt gebracht: een biocidevrije fouling release coating. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.

Waarom een alternatief voor antifouling?

Antifouling bevat stoffen (biociden) die aangroei op het onderwaterschip voorkomen, maar in hogere concentraties giftig zijn voor planten en dieren. Vanwege deze milieubelasting is er voor antifouling een streng toelatingssysteem. In Nederland bepaalt het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) welke antifouling is toegestaan. De verwachting is dat er steeds strengere eisen zullen gaan gelden en ook dat er strenger zal worden gehandhaafd op het gebruik van niet-toegelaten producten. Dat zal zeker gevolgen hebben voor de werking van traditionele antifoulings. Het loont dus om naar alternatieven te kijken.

Hoe werkt Silic One?

Hempel’s Silic One is een coating gebaseerd op siliconen hydrogel die uithardt onder invloed van luchtvochtigheid. Na het aanbrengen ontstaat een glad oppervlak met een lage wrijving. Het oppervlak krijgt op water gelijkende eigenschappen waardoor organismen zich niet makkelijk aan de romp en schroef kunnen hechten. Ze zullen snel loslaten wanneer het schip in beweging is. Daarnaast bevorderen de siliconenpolymeren de zelfreinigende werking. Mocht er toch aangroei zijn, kan je het eenvoudig verwijderen. Je ziet het in de volgende video:

Silic One is geschikt voor schepen van polyester, staal en epoxy. Daarnaast is de coating kopervrij en dus ook toepasbaar op aluminium.

In onderstaande video wordt meer verteld over de werking van de Fouling Release-technologie.

Verwerkingstips

Hieronder geven we algemene aanbevelingen voor het verwerken van Hempel’s Fouling Release systeem. Lees altijd goed de handleiding van de fabrikant voordat je aan de slag gaat en volg de instructies. Op de website van Hempel Yacht vind je ook meer informatie.

Het Fouling Release systeem aanbrengen

Het systeem kan worden aangebracht op boten die eerder van een coating zijn voorzien en op nieuwe boten.

Zoals geldt voor alle onderwaterverven en coatings: Het oppervlak moet eerst worden voorbehandeld. Verwijder vet, olie en andere verontreinigingen.

Eerder van coating voorziene boten

Is de oude antifouling laag nog in een goede staat? Dan kan je gemakkelijk overstappen op het Silic One systeem. Breng Hempel’s Silic Seal (twee componenten epoxyprimer) aan over de huidige verflaag en gebruik vervolgens Silic One Tiecoat en Silic One.

In onderstaande video wordt gedemonstreerd hoe je overschakelt van antifouling naar Silic One.

Als de oude laag er slecht aan toe is, verwijder je deze eerst tot de bestaande tweecomponentenprimer. Vervolgens schuur, reinig en droog je het oppervlak en breng je daarna het hele systeem aan: Light Primer, Tiecoat en Silic One.

Deze video laat stap voor stap zien hoe het systeem op de boot wordt toegepast.

Nieuwe boten

Op een nieuwe boot breng je ook het hele systeem aan: Light Primer, Tiecoat en Silic One.

Temperatuur en overschildertijd

Bij het aanbrengen van het volledige Fouling Release systeem moet goed worden gelet op de overschildertijd. Dit is uiteraard afhankelijk van de temperatuur.

Voor de primer geldt:

  • 10°C: minimaal 4 uur en maximaal 8 uur
  • 20°C: minimaal 2 uur en maximaal 4 uur
  • 30°C: minimaal 1 uur en maximaal 2 uur

Voor Tiecoat geldt:

  • 10°C: minimaal 16 uur en maximaal 48 uur
  • 20°C: minimaal 8 uur en maximaal 48 uur
  • 30°C: minimaal 4 uur en maximaal 24 uur

Voor Silic One geldt:

  • 10°C: minimaal 16 uur
  • 20°C: minimaal 16 uur
  • 30°C: minimaal 8 uur

Reparatie en onderhoud

Is de gele Tiecoat hechtlaag zichtbaar? Kleine beschadigingen kan je repareren door één laag Silic One aan te brengen op een iets groter oppervlak dan het beschadigde oppervlak.

Voor de tweejaarlijkse onderhoudsbeurt raden we één laag Silic One aan op het gehele oppervlak/onderwaterschip.

Overige tips

  • Controleer voor gebruik altijd de houdbaarheidsdatum
  • Breng geen verf aan bij regen
  • Maak het blik open net voordat je aan de slag gaat, de verf kan tot maximaal één uur na het openen worden aangebracht
  • Breng een zo dik mogelijke laag zonder zakkers aan
  • Breng bij de eerste toepassing twee lagen aan, daarna volstaat één laag
  • Giet de verf in een verfbakje en doe de deksel weer op het blik
  • De boot kan 24 uur na het aanbrengen van de laatste laag te water worden gelaten. De maximale wachttijd is één maand

Goede investering

Wanneer je het Fouling Release Systeem voor het eerst gaat aanbrengen ben je duurder uit dan wanneer je aan de slag gaat met een traditionele antifouling en primer. Maar deze investering verdien je terug door minder onderhoudskosten. Daarnaast bespaar je brandstof omdat de wrijving van het onderwaterschip afneemt.

Producten voor aangroeiwering bij KOK watersport

In onze webshop en watersportwinkel in Rotterdam zijn de Hempel Silic One producten verkrijgbaar. Mocht je vragen hebben, neem gerust contact met ons op.

Gaat je voorkeur uit naar antifouling? Ook hiervoor ben je bij ons aan het juiste adres. Uiteraard zijn alle antifoulings die wij verkopen voorzien van een toelatingsnummer en dus legaal te gebruiken Nederland.