Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
reddingsvesten-secumar-KOK-watersport

Reddingvesten bij KOK watersport van SECUMAR

We weten allemaal dat reddingvesten belangrijk zijn als je het water op gaat. Maar verder? Wat weten we er nu eigenlijk van? Moet je altijd een reddingvest aan? Is het eigenlijk niet gewoon hetzelfde als een zwemvest? En wat maakt het ene reddingvest geschikter, vergeleken met het andere reddingvest? Tijd voor wat opheldering. Daarom spreken wij met Suzanne Rozendaal van SECUMAR, één van onze leveranciers voor onder andere reddingvesten.

Jullie verkopen en leveren reddingvesten aan KOK watersport. Kan je ons vertellen in welke situatie je een reddingvest draagt?
Het is wenselijk een reddingvest te dragen als je op of bij het water werkt en als je recreëert op het water.

Dat klinkt logisch. Maar wat is dan het verschil tussen een reddingvest en een zwemvest? En waarom heeft een reddingvest de voorkeur?
Wettelijk bestaan er sinds 1993 alleen nog reddingvesten en drijfhulpmiddelen. Dit laatste zijn de vesten in de ‘50 newton’-categorie en worden ook wel een zwemvest genoemd. Een reddingvest moet een drenkeling niet alleen laten drijven -zoals een drijfhulpmiddel doet- maar moet hem ook keren, zodat de neus van de drenkeling naar boven wijst en er ook bij bewusteloosheid nog overlevingskans is.

Is een reddingvest eigenlijk verplicht?
Een reddingvest is in de watersport in Nederland niet wettelijk verplicht. Er zijn wel voorschriften voor boten, waar een evenredig aantal vesten aan boord moet zijn als personen.

Als de weersomstandigheden rustig zijn en het buiten lekker warm is, draag je dan ook een reddingvest?
Zeker in Nederland is de watertemperatuur dusdanig koud dat onderkoeling snel intreedt en een reddingvest onmisbaar is. Dus ook als het mooi weer is, blijf dan boven het water!

Hoe zit het met het dragen van reddingvesten als je een professioneel watersporter bent? Draag je dan iets anders?
Ook een professioneel watersporter kan de temperatuur van het water niet veranderen als hij overboord gaat. Bovendien is de kans van bewusteloosheid bij het overboord gaan groot en dus is ook hier een goed reddingvest nodig.

Moet je bij een reddingvest rekening houden met het gewicht, de leeftijd of lengte van een persoon?
Een reddingvest moet -als het goed aangetrokken is- comfortabel zitten en vooral bij kinderen mag het niet te groot zijn. Het gewicht van een mens in het water varieert van 1 tot 3 kilo, omdat we hoofdzakelijk uit water bestaan; en water in water is… Het is de lucht-opsluitende kleding die bepaalt welk keervermogen het vest moet leveren. Daarom zijn er de categorieën van 100, 150 en 275 newton.

Wat onderscheidt de reddingvesten van SECUMAR van andere merken?
SECUMAR reddingvesten worden als enige compleet ontwikkeld en geproduceerd door onszelf; de automaat, de sluiting, het drijflichaam en de hoes worden allemaal in eigen hand gehouden. Onze drijflichamen zijn niet ontworpen met een druppelvorm, zoals andere vesten. Ze zitten juist aangesloten om de nek, zodat het opgeblazen vest niet over het hoofd kan schieten. Hierdoor is een kruisband voor de veiligheid niet noodzakelijk. Bovendien zijn alle materialen en onderdelen voorzien van alle benodigde goedkeuringen en worden onder ISO 9001 samengesteld. Wil je meer weten over reddingvesten? KOK watersport adviseert je graag, dus breng ons eens een bezoekje.

Meer informatie? Lees dan ons blogitem Secumar reddingsvesten