Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Torqeedo elektrische buitenboordmotor wordt tijdens het varen door een man bediend

Torqeedo elektrische buitenboordmotor: Voordelen & keuzehulp

Torqeedo begon in 2005 met het fabriceren van geavanceerde elektrische aandrijvingen en levert nu in meer dan 50 landen op 5 continenten elektrische motoren voor de recreatieve watersport en de professionele vaart.

Dit blogitem staat in het teken van de kwalitatief hoogwaardige Torqeedo buitenboordmotoren. We gaan dieper in op elektrisch varen, geven achtergrondinformatie over het merk en benoemen de voordelen van de producten. Ook vertellen we de kenmerken van de verschillende series en modellen zodat je eenvoudig de beste motor voor jouw situatie kan selecteren.

Elektrische mobiliteit is bezig met een doorbraak

We zien en horen steeds vaker dat voor de aandrijving fossiele brandstoffen, zoals diesel en benzine, vervangen worden door elektriciteit. Elektrische auto’s zijn populairder dan ooit en ook bij vaartuigen is een sterke ontwikkeling gaande. Innovatieve spelers op de markt als Torqeedo hebben als doel om elektrisch varen écht te laten doorbreken. Een mooie ontwikkeling en voor Nederland extra belangrijk omdat je op bepaalde kleine wateren al niet meer mag varen met een diesel- of benzinemotor.   

Voordelen van elektrisch varen en Torqeedo buitenboordmotoren

Het grootste voordeel van elektrisch varen is dat het beter is voor het milieu. Er worden geen schadelijke stoffen uitgestoten die in het water of in de lucht terechtkomen. Zeker wanneer je de accu oplaadt met groene stroom draag je bij aan een beter milieu. Daarnaast produceren elektromotoren nauwelijks geluid en geur, wat zorgt voor een rustgevende ervaring. Ook voor omstanders, als je bijvoorbeeld langs oevers en in grachten vaart. Een ander voordeel is dat je vrijwel geen trilling ervaart. Dit is comfortabel, maar ook handig als je bijvoorbeeld aan boord wilt eten. Verder vergt een elektrische motor minimaal onderhoud. Er zijn minder onderdelen die kapot kunnen gaan en je hoeft geen brandstof af te tappen wanneer je langere tijd niet vaart. De hogere aanschafwaarde ten opzichte van een traditionele verbrandingsmotor verdien je zo weer terug. Bovendien is een elektromotor dankzij de vloeiende vermogensopbouw eenvoudig te bedienen. Tot slot is het toekomstbestendig omdat het in de lijn der verwachting ligt dat er steeds meer restricties gaan gelden voor boten met traditionele motoren.

Aan Torqeedo buitenboordmotoren zitten nog meer belangrijke voordelen dan de hierboven genoemde punten. Zo beschikken ze over een Lithium-Ion accu die aanzienlijk meer energie opslaat dan andere batterijen. Dergelijke accu’s verliezen hun laadcapaciteit niet, leveren betrouwbaar stroom (zelf s in koude omstandigheden), hebben geen geheugeneffect en leveren meer cycli dan lood gebaseerde accu’s.
Torqeedo motoren zijn veilig, geheel waterdicht, krachtig, lichtgewicht, gebruiksvriendelijk en tot in het kleinste detail ontworpen voor de meest veeleisende toepassingen. En ze worden elk jaar nóg beter gemaakt!

Meermaals bekroond

Geen andere fabrikant van elektrische buitenboordmotoren en aandrijfsystemen in de botenindustrie heeft zoveel onderscheidingen ontvangen als Torqeedo. Zo hebben ze meerdere malen de NMMA Innovation Award, Top Product Award en Pittman Innovation Award gewonnen.

Hoe het succesvolle merk begon

Torqeedo is in 2005 opgericht door dr. Christoph Ballin en dr. Friedrich Böbel. Het hele verhaal begon in een klein boothuis aan de Starnberger See. Dr. Balin verhuisde naar de omgeving van München nadat hij zijn nieuwe baan als CEO bij Gardena accepteerde. Bij toeval stuitte hij op een vakantiehuis met het eerdergenoemde boothuis. Hij wilde zijn nieuwe omgeving per motorboot verkennen, maar ontdekte dat het gebruik van verbrandingsmotoren op de Starnberger See strikt gereguleerd is. Hij kocht daarom een houten bootje dat hij renoveerde en voorzag van een conventionele elektromotor. Collega Dr. Böbel kwam op bezoek en had een duidelijke mening over het bootje: “Dat is allemaal oude technologie - dat kan tegenwoordig veel beter." Zo gezegd, zo gedaan: de twee mannen richtten Torqeedo op en zijn nu de wereldmarktleiders op het gebied van elektromobiliteit op het water.

Drijfveren en ambities van de oprichters

Dr. Ballin en dr. Böbel geloofden dat zij het beste product op de markt konden bouwen. Daarnaast waren ze ervan overtuigd dat elektrische aandrijfsystemen in de toekomst belangrijker zouden worden. Termen als ‘clean technology’ en ‘elektromobiliteit’ werden nog niet gebruikt, maar problemen als de opwarming van de aarde, groei van de wereldbevolking en luchtvervuiling in steden waren er al.

Bij Torqeedo draait het allemaal om het definiëren van de toekomst van mobiliteit op het water. Varen verrijkt het leven van veel mensen en het bedrijf wil dat toekomstige generaties er net zoveel plezier van kunnen hebben. Dit kan volgens hen alleen door het 'oude' los te laten en milieuvriendelijke oplossingen te bieden.

Torqeedo wilde revolutionaire voordelen en superieure technologie bereiken. Elk product dat zij op de markt hebben gebracht voldoet aan deze criteria. Alle aandrijfsystemen zijn zeer efficiënt, wat de belangrijkste maatstaf is voor elektrische voorstuwing. Dit bepaalt namelijk het potentiële vermogen en bereik voor een beperkte batterijvoeding. Bovendien heeft het merk allerlei innovatieve en functionele accessoires ontwikkeld zoals zonneladers, lithiumbatterijen en apps.

Vaartijd met een Torqeedo buitenboordmotor

Hoe lang je kan varen is afhankelijk van de stand waarin je vaart. Wanneer je in de laagste stand vaart is het maximaal 4 uur. Iets realistischer is dat er gevaren wordt op 70% van de maximumsnelheid. Dan is de vaartijd max 2 uur. Vaar je op de hoogste stand (volgas) dan is het 50 minuten.

Aanbod aan Torqeedo buitenboordmotoren

Torqeedo fabriceert buitenboordmotoren voor zeilschepen, motorboten, kajakken en de professionele vaart. Bij ons is de Travel-serie en Cruise-serie verkrijgbaar.

Torqeedo travel

Travel buitenboordmotoren zijn kant-en-klare oplossingen voor kleine motorbootjes, bijboten en dagzeilers. Ze beschikken over een ingebouwde Lithium-Ion accu met USB-adapter waarmee je ook andere apparaten, zoals je smartphone, kan opladen. De interne boordcomputer met GPS geeft uitgebreide informatie op het display over onder meer de batterij laadstatus en het resterende bereik. Met de los verkrijgbare Bluetooth unit ‘TorqTrack’ kan je deze gegevens delen met je smartphone. De motor kan eenvoudig worden gedemonteerd voor transport en weegt slechts 9 kilogram (kortstaart excl. accu). De onderdelen zijn makkelijk te dragen, eventueel in de bijhorende tas. Travel-modellen zijn optioneel ook oplaadbaar met zonne-energie, zelfs tijdens het varen.

Er zijn verschillende modellen leverbaar:

  • Torqeedo Travel 603: vermogen van 600 W, vergelijkbaar met een 2 PK benzinemotor. Geschikt voor boten tot 4 à 5 meter met een maximaal gewicht van 750 kilogram.
  • Torqeedo Travel 1103: Vermogen van 1100 W, vergelijkbaar met een 3 PK motor. Ideaal voor bijboten en dinghies tot 5 meter en “lichte” zeilboten tot 7 meter met een maximaal gewicht van 1500 kilogram. Leverbaar in kortstaart (1103 SC) en langstaart versie (1103 CL).

Welke buitenboordmotor je het best kan kiezen is niet alleen afhankelijk van het type boot, maar ook van het vaargebied. Op beschut water en/of voor korte afstanden is een lichte motor prima.

Torqeedo Cruise

De robuuste Cruise-serie is ontworpen als hoofdaandrijving voor sloepen, tenders en zeil- en motorboten tot zo’n 10 meter lengte. De motors zijn gemaakt van hoogwaardig zeewaterbestendig aluminium voor een lange levensduur en het geoptimaliseerde propellor ontwerp zorgt voor grotere stuwkracht en snelheid. De krachtige accu wordt geleverd met het geavanceerde communicatiesysteem ‘Torqlink’, dat een snellere en nauwkeurige gegevensuitwisseling mogelijk maakt tussen systeemcomponenten. Daarnaast zijn de Cruise buitenboordmotoren voorzien van een ingebouwde boordcomputer met GPS en display.

Man aan het varen op een boot met een Torqeedo Cruise buitenboordmotor

De Torqeedo Cruise 3.0 modellen zijn vergelijkbaar met een 6 PK buitenboordmotor en de 6.0 modellen met een 9.9 PK buitenboordmotor. De RL-versies hebben een langstaart en werken met een afstandsbediening en de TL-varianten hebben een tiller (helmstok) en langstaart. De aanduiding ‘S’ staat voor kortstaart.

Toebehoren

In onze (online) watersportwinkel vind je ook Torqeedo toebehoren, zoals tassen voor het makkelijk opbergen en vervoeren van de Travel motor en accu. Maar ook een beschermhoes en reserve onderdelen.

Vragen en/of advies nodig?

Mochten er nog onduidelijkheden zijn kan je natuurlijk altijd contact opnemen met een van onze productspecialisten of langskomen bij de watersportwinkel in Rotterdam. We helpen graag!