Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Ankerbollen

Wanneer je met je boot voor anker ligt is het belangrijk dat dit duidelijk is aangegeven voor de overige vaartuigen om je heen. Dit zorgt ervoor dat erop berekend zijn dat je stilligt en niet kan manoeuvreren. Hier is een ankerbol voor nodig, deze wordt vlak na het ankeren in de mast gehesen.

Lees meer
2 resultaten (1-2)
Sorteren op:

Hoe ziet een ankerbol eruit?

De ankerbol is zwart van kleur en meestal gemaakt van kunststof, of van stof zoals katoen. Er zijn inklapbare ankerbollen beschikbaar zodat ze niet teveel ruimte innemen aan boord. Het bestaat uit twee schijven die als het ware in elkaar geschoven zijn, deze kan je inklappen.

Hoogte van de ankerbol

De ankerbol dient ten minste op vier meter hoogte te hangen gerekend vanaf het water. Is de mast minder hoog, dan moet de bol zo hoog mogelijk worden geplaatst.

Formaat van een ankerbol

Het meest gebruikte formaat is 30 a 35 centimeter in diameter. Voor de grotere boten en schepen zijn er ook ankerbollen van 60 centimeter.

Motorsignaal kegel

Er bestaat ook nog een kegelvormig signaal, met dit teken wordt er aangegeven dat de zeilboot gebruik maakt van een (hulp)motor.

Ankerlicht

In de avond of nacht wanneer het donker is, wordt er gebruik gemaakt van een ankerlicht. Dit is een rond schijnend licht dat op het hoogst mogelijke punt geplaatst mag worden. Het ankerlicht zet je aan tussen zonsondergang en- opkomst als je voor anker ligt.