Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons

Een stuurautomaat, ofwel autopilot, verhoogt het comfort en de veiligheid aan boord. Zeker bij lange vaartochten kan het fijn zijn om af en toe het werk uit handen te geven. Daarnaast is een stuurautomaat ideaal voor het aanhouden van een vaste koers in lichte tot middelzware omstandigheden.

Je wilt een stuurautomaat voor de boot kopen, maar weet niet welk exemplaar het best geschikt is voor jouw situatie? Wij bieden diverse autopilots voor zowel zeiljachten als motorboten en helpen je graag bij het keuzeproces!

Stuurautomaatsysteem

Een stuurautomaatsysteem bestaat uit een koerssensor, koerscomputer, bedieningsunit en een aandrijving. De geïnstalleerde stuurinrichting bepaalt welk systeem geschikt is voor jouw boot.   

Optioneel kan het systeem worden uitgebreid met een NMEA2000 of Seatalk netwerk voor koppeling van de koerscomputer/processor met een multifunctioneel display. Wil je de stuurautomaat draadloos bedienen? Dat is mogelijk met behulp van de Raymarine S100 en Raymarine Smartcontroller. Je hebt dan wel een adaptor kit nodig.

De grootte en verplaatsing van de boot

Het is belangrijk om een stuurautomaat te kiezen die krachtig genoeg is. Houd daarom onder meer rekening met de maximale waterverplaatsing van de boot. Neem altijd de volledig beladen waterverplaatsing in gedachten.

De grootte van het vaartuig is ook een belangrijke factor bij de keuze van een autopilot. Stuurautomaten worden in grote lijnen onderverdeeld in bovendekse en onderdekse exemplaren. Een bovendekse stuurautomaat, ofwel cockpit automaat, wordt doorgaans geïnstalleerd in een kleine boot met een helmstok- of stuurwielaandrijving. Grote jachten worden meestal uitgerust met een onderdekse autopilot.

Een stuurautomaat moet hard werken bij hoge golven en veel wind. Wil je een helmstok automaat aanschaffen? Houd er dan rekening mee dat deze bedoeld is voor lichtweer-omstandigheden (max windkracht 4). Voor berekening van de juiste stuurautomaat moet je letten op de waterverplaatsing van het schip. Tel 20% op bij het cascogewicht.  

Stuurautomaten voor kleine schepen

Raymarine heeft pakketten in het assortiment waarmee je in één keer een compleet systeem in huis haalt:

Daarnaast heeft Raymarine complete units (alle onderdelen geïntegreerd in één apparaat) ontwikkeld:

  • Raymarine ST1000: helmstok automaat, geschikt voor een maximale waterverplaatsing van 3000kg
  • Raymarine ST2000: helmstok automaat, geschikt voor een maximale waterverplaatsing van 4500kg

Stuurautomaten voor grote schepen

Raymarine heeft diverse pakketten samengesteld voor hydraulische en mechanische stuursystemen. De EV-200 is verkrijgbaar met en zonder aandrijving en de EV-400 wordt standaard zonder pomp geleverd.

Bij hydraulische stuursystemen bepaalt de cilinderinhoud (in cc’s) welke capaciteit pomp benodigd is. Bij hydraulisch lineaire en mechanisch lineaire systemen is de maximale waterverplaatsing bepalend voor het type pomp.

De Raymarine Evolution EV-200 is geschikt voor grote vaartuigen met een hydraulisch stuursysteem en een type 1 hydraulische pomp (80cc-230cc). De Raymarine Evolution EV-400 is ontwikkeld voor zeer grote boten met een hydraulisch, hydraulisch lineair en mechanisch linair stuursysteem. Het pakket is geschikt voor een type 2 (230cc-350cc) en type 3 (350cc-500cc) hydraulische pomp. Is op de boot een hydraulisch lineair stuursysteem geïnstalleerd? Dan kan de EV-400 worden gecombineerd met een type 2 (max. waterverplaatsing van 22.000) en type 3 (max. waterverplaatsing van 35.000kg) hydraulisch lineaire pomp. Veel zeilschepen werken met een mechanisch lineaire aandrijfunit die gemonteerd is op het kwadrant of de roerkoning. Voor deze boten zijn drie soorten aandrijfunits verkrijgbaar: type 1 (max. waterverplaatsing van 11.000kg), type 2 Short (max. waterverplaatsing van 15.000kg) en type 2 Long (max. waterverplaatsing van 20.000kg).

Er bestaan ook mechanisch roterende aandrijfunits die gebruikt worden op zeil- en motorschepen die een stuurinrichting hebben bestaande uit een ketting met kettingwiel. Wij hebben deze niet standaard in het assortiment, maar ze zijn op aanvraag leverbaar.

Accessoires voor helmstokautomaten

Voor alle helmstok stuurautomaten zijn montagebeugels en verlengpijpen verkrijgbaar. Welke accessoires nodig hebt, is afhankelijk van de plaatsing, het eventuele hoogteverschil en de afstand tot de helmstok.

Vragen en/of advies?

Wil je een stuurautomaat voor de boot kopen, maar kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op of bezoek de watersportzaak.