Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons

Om van je vaartocht te genieten is het verstandig om een goede voorbereiding te treffen. Dat geldt ook voor je zeilkleding. Op het water kunnen de weersomstandigheden snel veranderen waardoor je het best met laagjes kan werken.

Onder alle weersomstandigheden de juiste zeilkleding

Vroeger werden zeiljassen vervaardigd van dik materiaal en uitgerust met een fleecevoering voor extra isolering. Met als nadeel dat ze vaak te warm waren en onvoldoende ademend. Later besefte men dat de buitenste kledinglagen vooral bescherming moeten bieden tegen wind en water en dat je, afhankelijk van de temperatuur, extra lagen kan dragen.

Zeiloutfit samenstellen volgens het drielagensysteem

Met ons aanbod aan technische zeilkleding kan je een complete outfit samenstellen. Afhankelijk van het vaargebied, type boot en de reisduur maak je een keuze. Het drielagensysteem is een handige manier om de juiste kleding te selecteren. We geven een voorbeeld:

  1. Base Layer: Thermo onderkleding, zoals Musto Thermal
  2. Mid Layer: Fleece of softshell jacket voor het creëren van warmte
  3. Outer Layer: Zeiljack i.c.m. trouser of salopette

De basislaag heeft vochtafvoerende en sneldrogende eigenschappen, waardoor je warm en droog blijft.

De middenlaag biedt bescherming tegen de kou en is essentieel voor dagzeilers in elk klimaat. Veelvoorkomende materialen voor de Mid Layer zijn Primaloft en Arctec.

De buitenste laag beschermt tegen wind, water en kou en houd je zichtbaar. Kledingstukken met Gore-Tex bieden de ultieme elementaire bescherming, terwijl ze tegelijkertijd ademend zijn. Het is in het bijzonder geschikt voor actieve zeilers.

Ademende eigenschappen, warmte en weerbestendigheid zorgen voor ultiem comfort. Vooral voor wedstrijdzeilers is dit erg belangrijk omdat het meer focus geeft.

Zeilkleding opgedeeld in categorieën

Zeilkleding wordt globaal ingedeeld in vier categorieën, waarbij het vaargebied het uitgangspunt is:

  • Inshore
  • Coastal
  • Offshore
  • Ocean

Een Inshore outfit kan bestaan uit een Active Base Layer, Mid Layer (crew softshell jacket) en een Outer Layer (bijv. Gill OS25J)

Kustzeilers maken gebruik van een Active Base layer en Crew softshell jacket. Als beschermende laag kan je kiezen voor een BR2 Offshore + BR2 trouser of MPX Pro Race of MPX Race smock (voor de veeleisende, zeer actieve zeiler).

Zowel kust- als kanaalzeilers hebben een zeer weerbestendige buitenlaag nodig. Deze beschermt tegen het weer en houd je zichtbaar. De BR1 serie is een goed, kostenefficiënt alternatief voor de Gore-Tex lijn. Producten uit de Gill Coastal lijn zijn ook een goede keuze. 

Offshore zeilers maken gebruik van een Base Layer, Mid Layer (Crew Fleece) en Outer Layer (BR2 offshoreMPX offshore of Gill offshore). Voor de zeezeiler is het belangrijk dat tussenlagen licht van gewicht en ademend zijn. Denk hierbij aan kleding met technische stoffen als Gore-Tex en Arctec fleece.

Voor een tocht op de oceaan raden we de OS1 serie aan van het merk Gill. Jacks en trousers uit de nieuwe OS13 lijn hebben een hoge performance en zijn zeer duurzaam en ademend. De producten zijn voorzien van de gepatenteerde XPLORE+ 3-laags constructie en de XPEL water- en vlekafstotende behandeling.

Maak je outfit compleet

Zeillaarzen maken je zeiloutfit helemaal af. De keuze is afhankelijk van het vaargebied, de pasvorm en de voorkeur voor materiaal. Sommige exemplaren zijn vervaardigd van Gore-Tex voor een waterdichte bescherming en een actief ademend vermogen. Goede zeilhandschoenen mogen natuurlijk ook niet ontbreken.

Zeilkleding kopen?

Zeilkleding kopen doe je eenvoudig in onze webshop. Bel ons gerust voor advies. Langskomen in de watersportwinkel kan natuurlijk ook. Dan kan je de items gelijk passen.