Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77
Ankeren
Uitgelichte merken
Ankeren is voor zowel recreatievaart als voor professionele vaart een relevant onderdeel van de handelingen aan boord. Ankeren kan soms onverwacht handig van pas komen, als je bijvoorbeeld even wilt ontspannen in de omgeving van het vaargebied, als er een defect is aan je boot, of als je genoodzaakt bent te moeten rusten. Met de juiste materialen is ankeren geen ingewikkelde klus, maar weten hoe het moet is des te handiger. Wij leggen je uit wat erbij komt kijken en waar je aan moet denken. Bovendien vind je verschillende soorten ankers en alle benodigdheden voor het efficiënt ankeren in onze (web)shop.
Wat heb je nodig om te ankeren?
Om te ankeren moet je minstens in het bezit zijn van een anker, een ankerlijn of -ketting en een boegrol. Afhankelijk van de grootte van je boot kan het handig zijn om een uitgebreidere selectie ankermaterialen aan boord te hebben of zelfs twee ankers.
We zetten voor je op een rijtje welke onderdelen je wellicht nodig hebt en wat de functies ervan zijn:
- Het anker zelf, er zijn verschillende soorten en gewichten ankers te vinden. Van opvouwbare ankers zoals de paraplu om ruimte aan boord te besparen tot robuuste grote ankers uit één stuk gegoten voor extra houdkracht. Ankers met een paar kg tot ankers met 55 kg
- Een ankerlijn of -ketting, afhankelijk van de lengte en zwaarte van je boot is een ankerlijn te gebruiken. Voor zwaardere boten is een ankerketting te adviseren. Denk ook aan de diepte waar je het anker wilt gebruiken als je kiest voor een bepaalde lengte van de lijn of ketting.
- Een boegrol is bedoeld om de ankerketting mee neer te laten en op te halen. Dit is nodig om beschadiging aan de boot te voorkomen en om het soepel op en neer te kunnen laten. De boegrollen zijn te krijgen van heel simpele modellen tot de wat sterkere constructies voor zware ankers
- In sommige gevallen heb je een ankerconnector nodig voor het bevestigen van het anker aan de ketting
- Een ankerbol om in de mast te hijsen als je voor anker ligt. Zo zien opvarende vaartuigen dat jij een stilliggend schip bent
- Optioneel is een ankerboei of drijver, hiermee duidt je de locatie aan waar het anker onderwater ligt
- Eventueel en anker opbergtas of bak, zo ligt het niet onhandig in de weg
- Voor de wat grotere boten die veel voor anker liggen is een ankerlier een bijna noodzakelijk component, hier zijn ook elektrische varianten van te vinden.
Bij het gebruik van een ankerlijn of -ketting is minimaal drie keer de waterdiepte nodig. Hoe meer lengte hoe beter. Vraag altijd om advies als je twijfelt welke materialen voor jouw boot geschikt zijn, daar wil je tenslotte niet midden op het water achter moeten komen.
Hoe moet je ankeren?
Om te ankeren moet je aan een aantal dingen denken. Allereerst wil je een geschikte ankerplaats vinden, denk hierbij aan het soort bodem en de diepte van het water. Ga vervolgens stil liggen met boeg in de wind en vaar zodra de boot volledig stilligt langzaam achteruit. Terwijl je achteruit vaart laat je het anker zakken. Als het erop lijkt dat je anker goed ligt, kan je dit testen door even hard gas te geven achteruit. Dan graaft het anker zich nog wat verder in en merk je als je goed vastzit dat je weerstand krijgt. Zit het goed vast? Zet dan de ketting of de lijn aan boord vast.
Als je voor anker ligt is het de bedoeling dat je dit aangeeft voor de scheepvaart om je heen, dat doe je door een ankerbol in de mast te hijsen of het ankerlicht aan te doen. Ben je van plan om de boot te verlaten terwijl deze voor anker ligt? Blijf dan altijd nog even aan boord na het ankeren om te zien of het goed houdt en dat de boot op de gewenste plek blijft liggen.
Waar kan je het beste ankeren?
Je kan het beste ankeren op een plek waar je (zwaai)ruimte hebt en waar de bodem en diepte van het water past bij jouw type anker. Het fijnste is om een beschutte plek met weinig wind en golfslag te vinden. Let wel op de lagerwal, ook bij veranderende weersomstandigheden. Het is niet toegestaan om te ankeren als je daarmee de scheepvaart hindert, zoals in een vaargeul of een nauwe doorgang. Let er ook op dat als je vlak bij een haven voor anker gaat liggen dat je op een plek gaat liggen waar geen schepen de haven in- en uitvaren.
Wanneer ankeren?
Als je een tijdje stil wil gaan liggen met de boot en je bent niet in de buurt van een wal of kade, dan kan je ervoor kiezen om te ankeren. Dit kan gedaan worden om bijvoorbeeld te rusten, even van de omgeving te genieten, maar het kan ook nodig zijn bij een onvoorziene situatie zoals motorpech. Wanneer je wat meer tijd nodig lijkt te hebben voor andere activiteiten aan boord, waarbij het navigeren en besturen van de boot onderbroken moeten worden, is het verstandig om te ankeren.
Hoe kan je het anker binnenhalen?
Als je weer besluit te vertrekken en je gaat het anker binnenhalen begin dan met langzaam naar voren te varen, richting de ankerboei of de plek waar het anker op de bodem ligt. Haal terwijl je vooruit vaart het anker steeds een beetje verder naar binnen. Als deze volledig aan boord ligt dan kan je je weg voortzetten. Berg het anker op zodat deze niet in de weg ligt gedurende de vaart.
Wat moet je doen als je anker vastzit?
Lijkt je anker vast te zitten in de bodem? Dan is het belangrijk om je ankerlijn vast te zetten zodat er geen extra viering in komt. Vaar vervolgens langzaam over het anker heen , de bedoeling is dat het anker dan met het gewicht van het schip uit de bodem wordt losgetrokken. Zet dan de boot in z’n vrij en haal het anker steeds iets verder binnen.
Wat doet een krabbend anker?
Een krabbend anker schraapt als het ware over de bodem, je ligt dan niet goed vast. De voornaamste oorzaak hiervan is dat de lengte van de ketting of ankerlijn niet voldoende is om zich goed in de bodem te nestelen. Doordat het anker zich niet goed in kan graven, sleept de boot het anker alleen maar met zich mee. Lukt het niet om meer ankerlijn of ketting te vieren, omdat deze bijvoorbeeld te kort is, ga dan op zoek naar een andere ankerplek of probeer ergens aan te meren.
Wat is gieren achter je anker en hoe los je dit op?
Door wind of door stroming kan de boot heen en weer gaan bewegen, dit heet gieren. Dit kan vervelend zijn en onhandig bij het ophalen van het anker. Maar het gieren van de boot is te voorkomen. Een eenvoudige oplossing is het bevestigen van een extra lijn aan de ankerketting. Die loopt dan van de ankerlijn (of ketting) naar de boot, dit kan boven het wateroppervlak. Indien je in het bezit bent van een tweede anker kan je een extra achteranker uitwerpen, of een tweede anker aan de boeg waar je van de twee ankers samen een soort v-vorm maakt.