Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

AIS transponders

Een AIS transponder is ontwikkeld om de veiligheid op het water te verhogen. Het biedt betrouwbare informatie over de positie en identiteit van schepen onderling en de omgeving. Wij hebben AIS transponders van onder meer de bekende merken Raymarine, Ocean Signal en Icom in het assortiment.

Lees meer
5 resultaten (1-5)
Sorteren op:

Wat is een AIS transponder en hoe werkt het?

AIS staat voor Automatic Identification System, wat letterlijk automatisch identificatiesysteem betekent. Het systeem kan net als een marifoon communiceren via radiosignalen. Belangrijke informatie van jouw schip zoals de positie, koers en snelheid wordt samengevoegd en automatisch uitgezonden via de AIS transponder. De signalen kunnen worden ontvangen door AIS systemen op andere boten. Daarnaast pik je zelf ook data op van omringende schepen. De gegevens kunnen worden getoond op het scherm van een kaartplotter, radar of MFD die daarvoor geschikt is. Het zenden en ontvangen gebeurt op de VHF-kanalen K87H en K88H.

Naast scheepsgegevens wordt ook andere informatie verspreid. Zo worden navigatiehulpmiddelen als boeien en bakens steeds vaker uitgerust met AIS om de zichtbaarheid te verhogen.

De gegevens worden op vaste momenten uitgezonden. Afhankelijk van de omstandigheden ook op andere momenten. Zo zendt een boot dat snel vaart sneller berichten achter elkaar uit dan een afgemeerd schip.

AIS transponder klasse B en A

Er zijn klasse A en klasse B AIS transponders. Klasse A is hoofdzakelijk bestemd voor de beroepsvaart en klasse B voor de pleziervaart. Ze verschillen van zendtechniek en gegevensoverdracht. Een AIS transponder klasse B mag worden gebruikt met een marifoon basiscertificaat. Je hebt wel een MMSI-nummer nodig wat je specifiek aan kunt vragen bij Agentschap Telecom.

AIS transponder kopen?

Een AIS transponder bestel je eenvoudig online in onze webshop. Voor vragen en/of advies kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Langskomen bij de watersportwinkel kan natuurlijk ook. Er staat altijd iemand klaar om te helpen.