Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Wat is een AIS transponder en hoe werkt het?

AIS staat voor Automatic Identification System, wat letterlijk automatisch identificatiesysteem betekent. Het systeem kan net als een marifoon communiceren via radiosignalen. Belangrijke informatie van jouw schip zoals de positie, koers en snelheid wordt samengevoegd en automatisch uitgezonden via de AIS transponder. De signalen kunnen worden ontvangen door AIS systemen op andere boten. Daarnaast pik je zelf ook data op van omringende schepen.

Wat heb je nodig bij een AIS transponder?

De transponder is het belangrijkste onderdeel van het AIS systeem, deze zendt en ontvangt namelijk de signalen. Waaronder de snelheid, koers en positie van je boot en andere vaartuigen.

GPS ontvanger

Met de GPS ontvanger wordt de actuele positie van je boot bepaald, dit wordt doorgegeven aan de transponder die het signaal uitstuurt.

Antenne

Een antenne kan worden gebruikt om AIS informatie te ontvangen, maar ook te verzenden. Er zijn AIS transponders met geïntegreerde splitter voor de VHF antenne zodat deze tevens voor communicatie van de marifoon kan worden gebruikt. Voor de marifoon werkt de antenne het beste als deze op een zo hoog mogelijke plek is geplaatst.

Scherm of kaartplotter

De gegevens kunnen worden getoond op het scherm van een kaartplotter, radar of MFD die daarvoor geschikt is. Het zenden en ontvangen gebeurt op de VHF-kanalen K87H en K88H.

Naast scheepsgegevens wordt ook andere informatie verspreid. Zo worden navigatiehulpmiddelen als boeien en bakens steeds vaker uitgerust met AIS om de zichtbaarheid te verhogen.

De gegevens worden op vaste momenten uitgezonden. Afhankelijk van de omstandigheden ook op andere momenten. Zo zendt een boot dat snel vaart sneller berichten achter elkaar uit dan een afgemeerd schip.

AIS transponder klasse B en A

Er zijn klasse A en klasse B AIS transponders. Klasse A is hoofdzakelijk bestemd voor de beroepsvaart en klasse B voor de pleziervaart. Ze verschillen van zendtechniek en gegevensoverdracht. Een AIS transponder klasse B mag worden gebruikt met een marifoon basiscertificaat. Je hebt wel een MMSI-nummer nodig wat je specifiek aan kunt vragen bij het RDI.

Installatie van een AIS transponder

Om een AIS transponder en de rest van het systeem te installeren heb je stroom aan boord nodig, verbindingskabels en connectoren, montage materiaal en de bijgeleverde instructies. Aan boord kies je het best een geventileerde en droge ruimte voor de AIS transponder en de GPS ontvanger. Met het meegeleverde montagemateriaal bevestig je de transponder. Met de kabels verbind je de GPS-ontvanger en VHF-antenne. Volg altijd de instructies van de fabrikant op voor correcte installatie.

AIS transponder kopen?

Een AIS transponder bestel je eenvoudig online in onze webshop. Voor vragen en/of advies kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Langskomen bij de watersportwinkel kan natuurlijk ook. Er staat altijd iemand klaar om te helpen.