Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons

Wij bieden een uitgebreid assortiment aan navigatie-instrumenten voor motorboten en zeiljachten. Voor ieders budget en wensen is een geschikt exemplaar verkrijgbaar.

De keuze voor een navigatie-instrument is veelal afhankelijk van de compatibiliteit met eventuele andere apparatuur, het design, het kwaliteitsniveau en de netwerk- en instellingsmogelijkheden.

Geavanceerde boot instrumenten

Wij verkopen onder meer instrumenten van de gerenommeerde merken Raymarine, B&G, Simrad en CN. Deze merken lopen voorop als het gaat om kwaliteit, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid en zijn daarom ook zeer bekend in de watersportwereld.

Gegevensuitwisseling met andere apparatuur

Booteigenaren die op zoek zijn naar een instrument dat koppelbaar is aan andere boordapparatuur, zijn bij Raymarine, B&G en Simrad aan het juiste adres. De meest moderne instrumenten zijn via een SeaTalk- of NMEA2000-netwerk te verbinden met de kaartplotter, multi-display of stuurautomaat. Een dergelijk netwerk maakt gegevensuitwisseling mogelijk waardoor bijvoorbeeld data van een snelheidsmeter op een MFD verschijnt. Geavanceerde stuurautomaten beschikken ook over deze functionaliteit. De wat oudere instrumenten kunnen meestal worden aangesloten op een apparaat dat een NMEA0183-netwerk ondersteunt. Vaak kunnen ze ook worden gekoppeld via een NMEA-multiplexer.   

Modern en multifunctioneel

De Raymarine i40i50 en i60 series zijn een moderne uitvoering van de ST40, ST50 en ST60 series en geliefd onder veel booteigenaren. De displays hebben een stijlvol design, zijn gebruiksvriendelijk, goed afleesbaar en hebben bewezen van zeer goede kwaliteit te zijn. Voor alle boottypes en benodigde data is een geschikt instrument verkrijgbaar. De i40-serie bestaat uit compacte, digitale instrumenten (dieptemeter, snelheidsmeter en bidata-display) die ideaal zijn voor op kleinere schepen. Het assortiment van de i50-serie bestaat ook uit drie digitale displays: een snelheidsmeter, dieptemeter en tridata-display. De gegevens worden in grote cijfers weergegeven. De i60-serie is in eerste plaats ontworpen voor zeilers en omvat analoge en digitale windmeters. Raymarine heeft enige tijd geleden het assortiment uitgebreid met de Raymarine i70s; een digitaal, multifunctioneel instrument. De i70s is zeer geavanceerd en veelzijdig en bevat krachtige functies. Het instrument kan vrijwel in alle netwerken worden opgenomen en is volledig naar wens in te stellen zodat enkel relevante data wordt getoond. B&G en Simrad hebben soortgelijke multifunctionele instrumenten in het assortiment: B&G Triton en Simrad IS42. De multifunctionele displays kunnen overigens ook als AIS-repeater dienen. 

Stand-alone instrumenten

Het kan zijn dat je geen behoefte hebt aan extra mogelijkheden en enkel een ‘stand-alone’ diepte-, snelheids- of windmeter nodig hebt. In dat geval kan je prima uit de voeten met navigatie-instrumenten van Nasa. Dit is voor de meeste watersporters een bekend merk met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Afhankelijk van het gewenste design, type menu en de schermgrootte maak je een keuze uit de serie Clipper, Cruiser en Target. De Clipper-serie beschikt over de meeste instelmogelijkheden. Zo kan de Nasa Clipper dieptemeter bijvoorbeeld ingesteld worden op diepte onder de zender, kiel of de waterlijn. Ook kan dit instrument een trend-indicatie geven en een exacte of gemiddelde diepte aanwijzen.

Gps-snelheidsmeter

Wil je een analoge snelheidsmeter aan boord, maar geen gat maken voor een transducer? Dan heeft Wema een oplossing in de vorm van een gps-snelheidsmeter voor de boot. Dankzij de gps-ontvanger met 32 kanalen geeft het instrument nauwkeurig de snelheid, koers en afgelegde afstand weer. Snelheidsgegevens worden analoog getoond en de koers digitaal. In tegenstelling tot andere snelheidsmeters geeft het Wema instrument de SOG (Speed Over Ground, ofwel grondsnelheid) weer. 

Als je toch een nauwkeurige meting wil van snelheid door het water en in het bezit bent van een boot met een buitenboordmotor of heckdrive, dan kan je een spiegeltransducer monteren (snelheidsgever achter op de boot, net onder de waterlijn).

Er zijn ook gps-snelheidsmeters van CN en Nasa verkrijgbaar. 

Transducers

Transducers worden ook wel wind-, snelheids- of dieptegevers genoemd en moeten voor een goede werking volgens de voorschriften van de fabrikant worden gemonteerd. Het is belangrijk dat een windgever vrij kan bewegen op de mast en het logwiel van een snelheidsgever moet rond kunnen draaien door het water. Let er bij een dieptemeter op dat deze een puls kan sturen naar de bodem en het ook weer kan ontvangen. 

In de meeste gevallen moet voor een goede werking een diepte- of snelheidsgever door de bodem van het schip worden gemonteerd. In sommige gevallen kan er gekozen worden voor een snelheidsgever achter op het schip (spiegelmontage). En voor wat betreft de dieptegever; deze kan bij enkelwandige polyester schepen aan de binnenkant op de bodem worden gelamineerd.

Meer informatie over navigatie-instrumenten?

Lees dan ons blog Dashboard instrumenten voor de boot. Voor aanvullend advies kan je natuurlijk altijd contact met ons opnemen of een bezoek brengen aan de watersportwinkel.