Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 17:00

Je wilt een marifoon kopen en bent op zoek naar de beste producten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Marifoon is een samenvoeging van de woorden ‘maritiem’ en ‘telefoon’. Via een marifoon leg je contact met andere boten en bijvoorbeeld de kustwacht. Goed gebruik draagt bij aan de veiligheid op het water.

Een marifoon kan zenden en ontvangen in de VHF-band en wordt daarom ook wel VHF, VHF-radio of maritieme VHF-portofoon genoemd. VHF staat voor Very High Frequency (letterlijk vertaalt ‘zeer hoge frequentie’). De frequentieband voor marifonie loopt van 156 tot 162 MHz en er wordt gebruik gemaakt van twee type kanalen: simplex en duplex. Bij een simplex kanaal wordt er één frequentie gebruikt voor het zenden en ontvangen en bij duplex wordt er op verschillende frequenties verzonden en ontvangen.

Van welk merk een marifoon kopen?

Wij hebben marifoons van verschillende topmerken is ons assortiment: Standard Horizon, Icom, Simrad, B&G en Raymarine. De keuze voor een specifiek merk is vaak gebaseerd op eerdere ervaringen en de functionaliteiten van het product. Daarnaast is compatibiliteit met andere apparatuur een belangrijke factor in het keuzeproces.

Instapmodellen

Icom en Standard Horizon bieden instapmodellen, zoals de Standard Horizon GX1400 en Icom IC-M330GE, met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Deze marifoons beschikken over de belangrijkste functionaliteiten, zodat je kan deelnemen aan het nautisch verkeer en korte berichten kan zenden en ontvangen.

Marifoon met AIS

Op zoek naar een meer geavanceerd model, zoals een marifoon met ingebouwde AIS-ontvanger? Dan zijn de Raymarine Ray73Raymarine Ray91 en Standard Horizon GX6000E goede keuzes.

Marifoon met aansluiting voor tweede bedieningsstation

Zowel Icom als Standard Horizon, B&G en Raymarine bieden marifoons waarop een tweede handset kan worden aangesloten. Ideaal voor wie de marifoon vanaf meerdere plekken op de boot wil bedienen. Populaire producten zijn de Standard Horizon GX1800 en Standard Horizon GX2400.

De Raymarine Ray73Raymarine Ray90 en Raymarine Ray91 zijn zelfs te bedienen met een draadloze handset: de Raymarine RayMic

Black-box marifoon

Een Black-box marifoon, zoals de Icom IC-M400BB, is goed geschikt voor boten waar de ruimte in het dashboard beperkt is. Deze inbouw marifoon kan uit het zicht worden geïnstalleerd op een snel bereikbare plek aan boord.

Handheld marifoon

Vaar je voornamelijk over de Nederlandse binnenwateren? Dan is een handheld marifoon (ook wel portofoon genoemd) een goede keuze. Deze is waterdicht en biedt over het algemeen voldoende bereik (korte afstanden). Sommige modellen, zoals de Icom IC-M25, blijven zelfs drijven als ze overboord vallen.

Identificatienummers

Wil je de marifoon gaan gebruiken op het binnenwater om o.a. bruggen, sluizen en havens op te roepen? Dan heb je een basiscertificaat en ATIS-code nodig. ATIS staat voor Automatic Transmitter Identity System en is een persoonlijke identificatiecode die na het loslaten van de verzendknop wordt toegestuurd. Hierdoor zijn verschillende schepen eenvoudig uit elkaar te houden.

Voor gebruik van een marifoon op zee zijn een Marcom-B certificaat en een MMSI-nummer vereist. Een MMSI-nummer (voluit Mobile Maritime Service Identity) identificeert een radiostation of groep van stations. Zodra het negencijferige nummer is geprogrammeerd kan je de DSC-functies (Digital Selective Calling) gebruiken, zoals een noodoproep doen via een distress call. voorheen Agentschap Telecom

De ATIS-code en het MMSI-nummer kunnen worden aangevraagd bij RDI (voorheen Agentschap Telecom)

Het is belangrijk dat je de identificatiecodes op de juiste manier in de marifoon programmeert. Mocht het niet lukken, aarzel dan niet om onze watersportwinkel te bezoeken. Wij helpen graag!

Marifoons van Standard Horizon worden door ons altijd voorzien van het juiste kanalenpakket met frequenties voor de Rijnoever-landen.

Marifoon antenne

Kies je voor een vaste marifoon, dan is het ook noodzakelijk om een marifoon antenne aan te schaffen. Zonder kan je namelijk niet zenden en ontvangen. 

Onderdelen

Om de marifoon installatie compleet te maken verkopen wij ook accessoires, zoals externe speakers. Inbouwsets voor Icom en Standard Horizon marifoons zijn ook bij ons verkrijgbaar.

Marifoon kopen?

Een vaste of handheld marifoon kopen doe je bij KOK watersport. Je bent gegarandeerd van de beste kwaliteit en prijs. Daarnaast staan we altijd klaar voor passend advies. Neem bij de vraag 'welke marifoon moet ik kopen?' gerust vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag om de beste marifoon te selecteren.