Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons

Je wilt een AIS-systeem kopen en bent op zoek naar de beste producten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Automatic Identification System

AIS staat voor Automatic Identification System, wat letterlijk automatisch identificatiesysteem betekent. Een AIS-transponder, ofwel AIS-transceiver, verzendt en ontvangt automatisch informatie als de positie, koers en snelheid. Beroepsschepen en pleziervaartuigen langer dan 20 meter dienen uitgerust te zijn met een AIS-transponder klasse A. Een dergelijk systeem verhoogt de veiligheid van de scheepvaart op zeeën en binnenwateren aanzienlijk.

Zenden en ontvangen

Een AIS-zender, ofwel een transponder, verspreidt berichten met daarin de gegevens van het schip. De informatie wordt met regelmatige tussenpozen verzonden. Elke boot met een AIS-receiver aan boord kan deze berichten binnenkrijgen. De ontvanger decodeert de signalen en presenteert ze op een radarbeeld of elektronische kaart. Het bereik is zo’n dertig tot veertig kilometer. Een receiver ontvangt alleen informatie terwijl een transponder/transceiver ontvangt én zendt. Hiermee ben je goed zichtbaar voor het overige scheepsverkeer.

Variabele en vaste gegevens

Een AIS-signaal bevat diverse vaste en variabele gegevens. Vaste gegevens zijn onder andere naam, callsign (atis code), lengte, breedte, scheepstype en MMSI-nummer. Variabele gegevens bestaan uit positie, snelheid, koers, diepgang, lading en bestemming.

Klasse A en B

Er zijn twee verschillende klassen van AIS-transponders gedefinieerd: A en B. Klasse A is voor de beroepsvaart en klasse B voor de pleziervaart. Klasse A en B transponders verschillen van zendtechniek en gegevensoverdracht. Een AIS Class B transceiver mag worden bediend met een marifoon basiscertificaat. Je hebt wel een MMSI-nummer nodig wat je specifiek aan kunt vragen voor AIS bij het RDI.

Voordelen

AIS is vooral bedoeld om de veiligheid van de beroepsvaart te verhogen. In de pleziervaart wordt ook steeds meer het nut ingezien van een AIS-systeem aan boord. Zeker wanneer je ook snel kunt zien welke schepen zich om je heen bevinden en welk schip je eventueel op wilt roepen met de marifoon. Daarnaast heeft AIS geen last van obstakels zoals gebouwen, bruggen en sluizen. Het ontvangt echt alleen de gegevens van schepen die een AIS-signaal uitzenden. De radar blijft wel het primaire navigatiesysteem.

AIS kopen?

Je wilt een AIS-transponder kopen, maar weet niet welk type het best bij jouw situatie past? Wij helpen je graag!

Wij hebben AIS-transponders van topmerken als Raymarine, Vesper Marine, Icom en Ocean Signal in het assortiment. De Raymarine AIS 700, Ocean Signal ATB1 en de AIS van Icom zijn erg populair onder watersporters.

De AIS transponder zorgt voor het verzenden en ontvangen van de informatie waaronder positie afkomstig van de GPS. Zowel je eigen gegevens, als die van andere vaartuigen worden door de transponders gedeeld en kunnen via een display, zoals een kaartplotter worden bekeken.

Antennes

Om te kunnen ontvangen en zenden is verder nog een VHF-antenne nodig. Vaak is er al een antenne aan boord voor de marifoon. Je kan dan voor een tweede antenne kiezen (heb je meteen een noodantenne aan boord) of voor een splitter voor één antenne die dan weer via coax-kabels wordt verbonden met de marifoon en AIS. 

Er is ook een specifieke AIS-antenne met sterke fiber behuizing verkrijgbaar. Optimale werking voor AIS door het frequentiebereik: 161.975 en 162.025 MHz.

Display met NMEA

Koppeling voor gegevensverwerking met een kaartplotter of multi-display vindt plaats via de bekende dataprotocollen NMEA-2000 of NMEA0183. Hier kunnen wij je bij ondersteunen, net als het programmeren van de AIS- transponder.

Meer informatie over AIS?

In ons blog AIS transponder systemen gaan we uitgebreid op het onderwerp in. We vertellen onder meer hoe een automatisch identificatiesysteem werkt, welke onderdelen je nodig hebt en wat het verschil is tussen diverse systemen.

Je kan natuurlijk ook altijd contact opnemen met een van onze productspecialisten of een bezoek brengen aan onze watersportwinkel.