Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons

Op zoek naar een anker, ankerrol, ankerketting of ankerlijn? KOK watersport biedt een compleet assortiment van ankers en toebehoren. Van het lichtgewicht paraplu anker tot ankerkettingen, schakels en ankerrollen. Alles wat je nodig hebt om jouw boot te voorzien van het juiste anker en de noodzakelijke accessoires.

Welk anker kopen?

Sinds de introductie van het scheepsanker hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Millennia geleden werden grote stenen gebruikt. In 1852 kwamen de Britten met het welbekende Admiralty Anchor. Inmiddels zijn er ankers in vele soorten en vormen en met een uiteenlopend gewicht. Met een ruim aanbod kan het maken van een keuze lastig zijn. Welk anker je het best kan aanschaffen, wordt mede bepaald door:

  • Het type boot
  • Het vaargebied
  • De bodemgesteldheid
  • Het design

Het type boot

Bij kleine boten wordt het anker simpelweg overboord geworpen en bij grote schepen wordt het anker neergelaten met behulp van een lier. Eigenaren van een kleine boot kiezen daarom vaak voor een praktisch (bijv. opvouwbaar of inklapbaar) en handzaam exemplaar, zoals een paraplu anker of een Britany anker. Een groot plezierjacht heeft een zwaarder anker nodig dat zich stevig ingraaft in de grond. Eigenaren van dergelijke schepen kijken doorgaans ook naar het profiel van het anker en of dit goed aansluit bij de ankerrol en de boeg.

Een boot van 7 meter zal over het algemeen voldoende hebben aan een anker van 8 tot 10 kilogram. Voor een schip van 10 meter raden we een gewicht van 12 tot 15 kilogram aan (ter indicatie).

Het vaargebied

Bedenk van tevoren waar je voornamelijk zal gaan ankeren. Op zee heb je door de stroming en golfslag een groter en zwaarder anker nodig dan op binnenwateren.

De bodemgesteldheid

Anker je in harde grond, dan adviseren we een anker met smalle punten. In Nederland is de grond over het algemeen slap of zacht en kan je beter een anker met bredere vloeien/handen gebruiken. Er zijn diverse ankers waarvan de vloeien zo zijn ontworpen dat ze gemakkelijk ingraven en ook nog eens eenvoudig op te halen zijn. Denk aan de Rocna ankers of de Vulcan ankers.

Het design

Voor wie ook eisen stelt aan het uiterlijk van het anker (omdat deze in het zicht is op de boeg van het schip) zijn er fraaie ankers van rvs verkrijgbaar. Sommige ankers zijn zo gegoten dat er geen naden te zien zijn, dit zorgt ervoor dat het anker extra stevig is, maar voegt ook wat toe aan het ontwerp ervan. Vulcan ankers hebben een gebogen schacht, wat zowel aan het functionele als aan het esthetische aspect bijdraagt.

Veelgebruikte ankertypes

Lewmar Delta anker

Het Lewmar Delta anker is gemaakt van mangaan-staal, wat zeer sterk is en veel weerstand biedt. Door het unieke profiel en de zware punt graaft het anker zichzelf goed in de grond. De Delta is gekeurd door Lloyd’s Register als een ‘High Holding power anchor’.

Rocna anker

Het Rocna anker is al meerdere malen als beste uit de test gekomen. Dat komt mede door de goede prestaties op diverse ondergronden (hard en zacht) en ongekende houdkracht. Daarnaast zorgt de roll-bar ervoor dat het anker altijd neerkomt onder de juiste hoek. Voor meer informatie over het Rocna anker verwijzen we je graag door naar ons blog.

De Rocna Vulcan is een doorontwikkeling van de standaard Rocna. Het anker is voorzien van een innovatieve roll-palm waardoor het onder de juiste hoek wordt ingegraven. Het holle ankerblad levert een hoge houdkracht en de rondlopende schacht zorgt voor een goede pasvorm op de boeg van diverse schepen. Daarnaast vergemakkelijkt de ronde vorm het ophalen van het anker in de ankerrol.

Talamex DC anker

Het gegalvaniseerde DC anker heeft een goede houdkracht op diverse ondergronden. Het voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een Britany anker is dat je in verhouding een lichter anker kan kiezen. Houd wel rekening met de afstand tot de punt van het anker. Het type Populair is geschikt voor schepen met een kluisgat ten behoeve van de ankerketting.

Britany anker

Het Britany, ofwel French, anker is gemaakt van getrokken staal en vuurverzinkt in een gelaste constructie. Het anker wordt veel toegepast op kleine boten omdat het plat op te bergen is en de scherpe vloeien zich goed ingraven. Britany ankers hebben een redelijk hoge houdkracht.

Fortress anker

Fortress is het meest bekende lichtgewicht anker, gemaakt van aluminium. Het wordt als een “bouwpakket” geleverd, waarna je het alleen nog in elkaar hoeft te schuiven en vast te zetten. Ondanks het lichte gewicht heeft dit anker een hoge houdkracht. Dit is te danken aan de lange, scherpe vloeien en de horizontale stang aan de achterzijde die voorkomt dat het anker gaat draaien. Het anker is uitgebreid getest en heeft goedkeuring type ABS (American Bureau of Shipping). De vloeien zijn overigens instelbaar in 32 en 45 graden.

fortress anker guardian anker

Guardian anker

Het Guardian anker lijkt op het Fortress anker en is ook licht van gewicht. Dit type is gemaakt van een aluminium-magnesium legering en is corrosiebestendig.

Lichtgewicht aluminium ankers worden vaak toegepast als tweede anker om het gieren tegen te gaan.

Bruce anker

Het Bruce anker M-anker is een massief en sterk anker gemaakt van gegalvaniseerd staal. Het bestaat uit één geheel, wat het een zeer stabiel maar ook relatief zwaar anker maakt. Je kan er ook voor kiezen om dit anker in RVS aan te schaffen, daarmee heeft het een glanzende look, de extra coating zorgt ervoor dat het anker bestand is tegen corrosie. Bij ons zijn de Bruce ankers in 10 kg of 15 kg verkrijgbaar.

Paraplu anker

Het paraplu anker dankt zijn naam aan de vorm: uitgeklapt ontstaan er vier holle vloeien aan een verzwaarde stok. Het is eigenlijk een dreg anker, maar dan opvouwbaar. Een paraplu anker is ideaal voor op kleine open boten, ribs en sloepen. Het is eenvoudig te gebruiken en handig om op te bergen, ook als je niet te veel ruimte voor het anker aan boord hebt. Bovendien is het een lichtgewicht anker wat het makkelijk maakt om handmatig te laten zakken en weer op te halen.

paraplu anker vouwanker

Plastimo Kobra anker

Het Kobra anker met inklapbare schacht is leverbaar met een gewicht tot 10 kilogram (type 1). Kobra 2 (vanaf 12 kilogram) heeft een vaste schacht die gemonteerd wordt met een zelfborgende moer. De schacht is demontabel waardoor het anker makkelijker op te bergen is. Het profiel van de schouderbladen op het anker zorgen ervoor dat het zich snel in kan graven.

Anker toebehoren

Maak je ankerset compleet met een ankerrol, ankerkettingankerlijn, ankerbol, ankerboei, ankerlier, grondpen en kaapstander.

Aanvullend advies nodig?

Je wilt een boot anker kopen, maar vindt het lastig om een geschikt exemplaar te selecteren? Neem gerust contact met ons op of bezoek de watersportwinkel in Rotterdam. Wij adviseren je graag!