Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

Handig, leuk én een veiligheidsmiddel bij navigatie

Een goede verrekijker mag eigenlijk niet ontbreken op een schip. Het vergemakkelijkt het navigeren en vergroot de veiligheid aan boord. Zo kan je op afstand zien welke objecten zich op het water bevinden en verdachte situaties beter bekijken. Daarnaast is het ook gewoon leuk om de omgeving te bewonderen. Zeker als je je vaak op grote open plekken bevindt.

Leuk weetje: De verrekijker is in de 17e eeuw uitgevonden door een Nederlander.

Eigenschappen van een goede nautische verrekijker

Een goede marine verrekijker moet om te beginnen natuurlijk waterdicht zijn. Kies daarom voor een stikstof gevuld exemplaar. Stikstof houdt het vocht echt buiten. Daarnaast voorkomt het ook condensvorming op de lens. Verder is een maritieme verrekijker dubbel uitgevoerd (binoculair, bedoeld voor het kijken met twee ogen) en voorzien van twee gelijke telescopen met een kleine vergroting. Beide kanten bevatten een objectief (lens aan het einde) en een oculair (lens waar je doorheen kijkt). Exemplaren met een individuele scherpstelling van de oculairs zijn gemakkelijk met één hand te hanteren.

Andere belangrijke eigenschappen zijn de vergrotingsfactor (hoeveel keer het te bekijken object dichterbij wordt gehaald) en lichtsterke. Een relatief lage vergroting (zo’n 7x) en hoge lichtsterkte (50) zijn wenselijk bij gebruik op de boot. Een 7x50 kijker zorgt voor stabiel beeld op golvend water en is ook bruikbaar bij weinig licht.

De algemene verschillen tussen marine verrekijkers

Watersport verrekijkers zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen. Het prijsverschil heeft vaak te maken met de kwaliteit van de behuizing en de lenzen. Daarnaast zijn duurdere exemplaren meestal gasdicht, bestand tegen condens en geschikt voor kleine afstanden. In het luxe segment vinden we ook veel kijkers met een interne scherpstelling.

Je kan kiezen voor een verrekijker met of zonder ingebouwd kompas. Een kompas maakt het mogelijk om een kruispeiling te maken en je positie op de waterkaart te plotten.

Voor brildragers zijn er kijkers waarbij de beschermranden (de rubberen rand bij het oogstuk) kunnen worden weggeklapt, zoals de Bynolyt Verrekijker Runner III.

Verrekijker voor op de boot kopen bij KOK watersport

Ontdek ons aanbod aan watersport verrekijkers in de webwinkel of megastore. Weet je niet precies welk exemplaar je moet kopen? Neem dan gerust contact met ons op voor advies.

Geïnteresseerd in een Bynolyt verrekijker? Lees dan ons blog Bynolyt verrekijkers. Welk model past het best bij mij? voor meer informatie.