Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77
Vandaag open tot 18:00
Apparaten aan boord moeten worden voorzien van stroom om ook op (grote) afstand van de kade te kunnen functioneren. Zonnepanelen zijn hiervoor de ideale oplossing. Ze werken onafhankelijk van het netwerk aan land en maken gebruik van een natuurlijke energiebron die nooit op raakt: de zon. In onze (online) watersportwinkel vind je exemplaren van het topmerk Victron. Deze zijn uitvoerig getest en uitermate geschikt voor toepassingen op schepen.
Zonnepanelen op een boot werken op dezelfde manier als zonnepanelen op het land. Ze maken gebruik van zonlicht om elektrische energie op te wekken. Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche (PV) cellen die zonlicht opvangen en omzetten in bruikbare elektriciteit.
De elektriciteit die wordt gegenereerd door de zonnepanelen, wordt vervolgens naar een laadregelaar gestuurd. Victron Energy biedt verschillende laadregelaars, zoals de MPPT (Maximum Power Point Tracking), verkrijgbaar in onze (web)winkel.
De laadregelaar stuurt de gelijkstroom naar de accu's aan boord van de boot. Dit zorgt ervoor dat de accu's worden opgeladen en energie opslaan voor later gebruik. De opgeslagen energie in de accu's kan worden gebruikt om de elektrische apparaten aan boord van de boot van stroom te voorzien.
Om energie op te wekken met zonnepanelen aan boord, zijn er verschillende componenten nodig. Hieronder vind je de meest essentiële onderdelen:
De panelen vangen het zonlicht op met behulp van de zonnecellen. De panelen worden op het dek of op de bovenkant van de boot gemonteerd om zoveel mogelijk licht op te pikken.
Een regelaar zorgt ervoor dat de stroom vanuit het zonnepaneel op de juiste manier naar de accu gaat. Dit is erg belangrijk, want als de accu onder- of overbeladen wordt zal de levensduur afnemen. Grofweg worden er twee typen regelaars gebruikt in off-grid installaties: PWM- en MPPT-laadregelaars. Welk exemplaar je het best kan kiezen, is afhankelijk van de situatie. Een MPPT-regelaar is geavanceerder en daardoor ook duurder. Maar zeker aan te bevelen bij grote systemen. Zeker wanneer er sprake is van serieschakeling. Een PWM-regelaar is een prima keuze in het geval van één paneel in een kleiner systeem tot ca. 120W.
De accu wordt gebruikt om de energie op te slaan, zodat de stroom benut kan worden zodra dit nodig is. Het werkt dus als een soort buffer. Er zijn verschillende soorten accu’s verkrijgbaar.
Een omvormer zet de geproduceerde energie om naar zogenaamde wisselstroom. Hiermee kunnen de apparaten aan boord voorzien worden van elektriciteit.
Een monitorsysteem is niet per se noodzakelijk, maar kan wel handig zijn. Het geeft weer wat de opbrengst aan energie van de zonnepanelen bedraagt, wat de laadstatus is van de accu’s en de spanning van de stroom.
Het voordeel van zonnepanelen op de boot
Op een boot kunnen zonnepanelen veel voordeel bieden omdat er stroom kan worden opgewekt wanneer je geen walstroom aansluiting hebt. Ook worden de accu’s (bij)geladen wanneer je langere tijd niet op de boot aanwezig bent. De zon is er altijd, dus dit biedt ook een bepaalde garantie dat het opwekken van energie altijd mogelijk is. Bovendien is het een milieubewuste en duurzame keuze waarbij je meer zelfvoorzienend bent. Laatstgenoemde is wel afhankelijk van de grootte van het systeem en de hoeveelheid zonnepanelen.
Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen
De meeste zonnepanelen worden gemaakt van de grondstof silicium. We maken onderscheid tussen polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. Laatstgenoemde zijn zorgvuldig afgewerkt en vaak donker van kleur. Hierdoor worden ze als mooier beschouwd. Daarnaast staan monokristallijne zonnepanelen bekend om hun hoge rendement. Door de hogere opbrengst en het intensievere productieproces zijn monokristallijne zonnepanelen duurder dan polykristallijne zonnepanelen.
Vaste zonnepanelen van Victron
De Victron zonnepanelen die wij verkopen zijn gemaakt van monokristallijn en voorzien van een stevig aluminium frame. Ze leveren een goed rendement (zeker in direct zonlicht) en zijn gunstig geprijsd. Je kan kiezen uit verschillende groottes, of beter gezegd wattages (vermogen).
Montage
Kleine Victron zonnepanelen kunnen op een verstelbare houder worden bevestigd die geschikt is voor railingmontage. De grotere varianten zijn met behulp van een hoekprofiel (bevestigingsset Solara) op het dak of in de kajuit te plaatsen.
Meer weten over boot zonnepanelen?
Uitgebreide informatie lees je in ons blog Zonnepanelen voor op de boot: Alles wat je moet weten.
Zonnepanelen voor de boot kopen bij KOK watersport
Wij hebben kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen voor motorschepen en zeilboten in het assortiment. Bekijk het aanbod online of breng een bezoekje aan de megastore in Rotterdam. Neem voor persoonlijk advies gerust contact op met een van onze productspecialisten.