Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Helmstok stuurautomaten

Zoek je een stuurautomaat (tiller pilot) voor montage aan de helmstok? De helmstokautomaten van Raymarine zijn erg populair en bij ons verkrijgbaar.

Lees meer
2 resultaten (1-2)
Sorteren op:

Waarom een helmstok stuurautomaat?

Een helmstokautomaat is een zeer handig hulpmiddel aan boord. Het geeft je een extra hand aan het roer waardoor je andere dingen kan doen, zoals zeilen hijsen of neerhalen. Houd er wel rekening mee dat een helmstokautomaat alleen geschikt is voor lichtweer-omstandigheden (maximaal windkracht 4).

Raymarine helmstokautomaten

Raymarine heeft twee modellen helmstokautomaten in het assortiment: ST1000 en ST2000. De lichtste uitvoering, ST1000, is geschikt voor schepen met een maximale waterverplaatsing van 3000 kilogram. Voor grotere boten met een maximale waterverplaatsing van 4.500 kilogram is er de ST2000.

De apparaten kunnen aan stuur- en bakboord worden gemonteerd (instelbaar via het menu), hebben een 45 mm verlichte lcd-display en zijn eenvoudig te bedienen.

Wereldwijd populair en innovatieve functies

Helmstokautomaten bestaan al decennialang. Ze zijn in 1973 uitgevonden door Autohelm en vanwege hun nauwkeurigheid, gebruiksgemak en duurzaamheid wereldwijd populair geworden. Door de jaren heen zijn ze verbeterd met geavanceerde innovaties. Zo beschikken de tiller pilots van Raymarine nu over de functies AutoTeck en AutoSeasate. AutoTack maakt het mogelijk om de zeilen te bedienen terwijl de boot overstag gaat en AutoSeastate houdt het schip zo energiezuinig mogelijk op koers.

Stand-alone of netwerkverbinding

Je kan de ST1000 en ST2000 stand-alone gebruiken, maar ook aansluiten op NMEA0183 of SeaTalk zodat het aan boord kan communiceren met andere apparatuur (bijv. GPS of een windinstrument).

Houd er wel rekening mee dat moderne apparatuur van Raymarine gebruikmaakt van SeaTalkNG (NMEA2000) en dat er dus een converter nodig is om verbinding te maken met SeaTalk1. Laat je hierover informeren door één van onze medewerkers.

De juiste helmstokautomaat kiezen

Welke helmstokautomaat je nodig hebt, is afhankelijk van het volledig beladen, vaarklare gewicht van je boot. Let erop dat dit in de praktijk vaak 20% hoger is dan het ontwerpgewicht.

Onderdelen

In onze (online) watersportwinkel vind je ook diverse onderdelen, zoals verlengpijpen, beugels en voetstukken, voor een goede montage van de helmstok stuurautomaat.