Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Bootlakken

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte bootlak (ook wel jachtlak genoemd) is het goed om van tevoren al een keuze te maken voor de kleur en het type glans. Om aan het werk te kunnen gaan en de boot te lakken, is enige voorbereiding nodig. Doordat je meerdere lagen aan moet brengen, is het aan te raden ruim de tijd te nemen om tussendoor de lak te laten drogen en voordat je de boot weer te water laat 

Lees meer
144 resultaten (1-48)
Sorteren op:

Een mooi, goed beschermd bovenwaterschip

Bootlak, ook wel jachtlak genoemd, is een coating voor gebruik boven de waterlijn. Het geeft een mooie glans en beschermt de romp en het dek tegen invloeden van buitenaf. Bijna alle bootlakken bevatten de volgende kenmerken:

  • Goede buiten duurzaamheid
  • Slijt-, kras- en stootvast
  • Weer- en waterbestendig
  • Uv-filter voor effectieve bescherming tegen verkleuring

Zijde glans of hoogglanzende bootlak

Afhankelijk van je voorkeur en de stijl van de boot, kan je voor een licht glanzende lak of hoog glanzende look gaan. De kleur bepaalt uiteindelijk hoe opvallend de lak eruit zal zien. Kies je voor een felle kleur zoals rood met glans, dan zal je boot extra zichtbaar zijn. Hoogglans lak is extra sterk en is gemakkelijker te poetsen dan licht glanzende bootlakken.

Welke kleuren lak zijn er?

Er zijn diverse kleuren bootlak beschikbaar. Zo kan je kiezen voor de traditionele marine kleuren, zoals blauw, wit en rood, maar ook zijn er felle kleuren zoals geel, oranje of groen. Of misschien ga je juist liever voor een beige tint. Het hangt volledig van je smaak en van het type boot af wat het beste past.

Benodigde materialen voor het lakken van de boot

Het is handig om voorbereid aan de slag te gaan en de juiste materialen bij de hand te hebben. Zo grijp je niet mis op het moment dat je bezig bent.

Hieronder benoemen wij de benodigde materialen:

  • Schraapmiddel, om een eventueel oude laag te verwijderen
  • Een primer indien nodig, je hebt mogelijk een primer nodig om de onderlaag voor te bereiden
  • Schuurpapier, er zijn diverse korrelgroottes te krijgen, van grof tot heel fijn. Dit is nodig om het oppervlak voor te bereiden, oude lagen te verwijderen en tussen de lagen door het glad te schuren
  • Kwasten en rollers om de lak nauwkeurig en gelijkmatig aan te brengen
  • Afplak tape om langs de randen te plakken zodat deze niet mee worden gelakt
  • Handschoenen, ter bescherming van de handen tegen het materiaal tijdens het schuren en om te voorkomen dat de lak op de handen terecht komt
  • Doeken voor het afvegen van het oppervlak en schuurstof te verwijderen
  • Verdunner, dit is niet altijd nodig
  • En uiteraard de bootlak naar keuze met mengstok om eventueel met de verdunner te mengen
  • Optioneel: een mondmasker om je luchtwegen te beschermen tegen gruis en lakresten

    Wanneer je binnen werkt is een ruimte met goede ventilatie van belang. Lees ook altijd aandachtig de instructies van de bootlak fabrikant na, bijgevoegd of vermeld op de verpakking van de bootlak.

    Verschil bootlak en bootverf

    De bootlak biedt bescherming tegen beschadiging zoals krassen, maar ook tegen zonlicht en zoutwater. Het geeft het oppervlak een mooi egaal en/of glanzend uiterlijk. Bootverf heeft daarentegen vooral een dekkende werking en kan een matte of licht glanzende afwerking hebben. De bootverf beschermt vooral tegen corrosie, aangroei en zoutwater.

    Wat is een double coat of twee componenten lak?

    Een dubbele coat bootlak houdt in dat er twee afzonderlijke lagen bootlak worden aangebracht. Dit biedt extra bescherming en is bovendien duurzamer. Het draagt ook bij aan de esthetiek van de boot, het creëert een diepere glans en een rijkere kleur. Niet geheel onbelangrijk; het verhoogt ook nog eens de weerstand tegen kleine krassen en slijtage. Tussen de lagen in moet er ook geschuurd worden en de laatste laag moet genoeg zijn uitgehard voordat de boot weer kan worden gebruikt.

    Eén- of twee-componenten?

    Twee-componenten bootlak is supersterk, uiterst duurzaam en heeft een goed glansbehoud. Daarentegen is het moeilijker te verwerken dan een één-componenten lak. En houdt er wel rekening mee dat je ook de juiste twee-componenten primer gebruikt als je voor een twee-componenten bootlak kiest.

    Tips voor bestaande en nieuwe verfsystemen

    Een bestaand verfsysteem kan worden bijgewerkt met een één-componenten bootlak. Als het bestaande systeem in slechte staat is of als er beschadigingen zijn, dan vereist de voorbereiding wat meer werk. Dan is er plamuur en primer benodigd voor herstel en hechting.

    Bij een geheel nieuw systeem dien je eerst een primer en grondlak toe te passen. Ten eerste om de ondergrond af te dichten en te beschermen en ten tweede om de lak goed te laten hechten. Meer informatie hierover vind je bij de productomschrijvingen op de pagina ‘primers’.

    Mono-urethane

    Mono–urethane bootlak is een type bootlak waarin het component urethaan (1K) wordt gebruikt als belangrijkste bindmiddel in de lakformule. Je hoeft dan geen aparte verharder te gebruiken. Bij twee-componenten lakken moet je dit wel nog toevoegen. Een mono-urethane lak is dus iets gebruiksvriendelijker en eenvoudiger aan te brengen. Ook zorgt het voor een snellere droogtijd. In beide gevallen, bij zowel één componenten lak als twee componenten lak, is de boot goed beschermt tegen Uv-straling, corrosie en slijtage.

    De mono-urethane lak is vooral geschikt voor gebruik op boten die voornamelijk op binnenwater varen. Te veel blootstelling aan zout en zonlicht kan ervoor zorgen dat deze lak minder goed houdt. In het geval van wat ruwere omstandigheden is daarom een twee componenten lak beter aan te bevelen.

    Merken bootlak

    Wij bieden een ruim assortiment aan van kleuren, samenstelling en diverse merken bootlak. Je kan bij ons terecht voor bootlak van Epifanes, International en De IJssel. Elk merk heeft specifieke kenmerken en is van betrouwbare kwaliteit. Hieronder geven wij per merk een beschrijving van de bootlak en de bijhorende eigenschappen.

    International bootlak

    International Super Gloss HS is een hoogglans één-componenten bootlak die je als “doe-het-zelver” prima zelf kan aanbrengen met een roller. Deze verf hoef je niet na te strijken met een kwast. Met geringe inspanning creëer je hiermee een mooie glanzende eindlaag. Voor een volledige dekking raden we twee lagen aan. HS staat voor ‘High Solid’ en betekent: meer verf en minder oplosmiddelen. Hierdoor heb je minder geurbelasting.

    De IJssel bootlak

    De IJssel Double Coat is een twee-componenten bootlak met een lange levensduur, hoge krasvastheid en exceptioneel glansbehoud. Daarnaast is het dankzij de uitstekende vloeiing makkelijk te verwerken. Deze de IJssel jachtlak kan worden aangebracht met kwast of roller.

    Let op het gebruik van een juiste primer. De keuze hierin is afhankelijk van de ondergrond. Meer informatie lees je op de detailpagina’s van de primers.

    Epifanes bootlak

    Voor de twee-componenten jachtlak van Epifanes geldt hetzelfde als voor de verf van De IJssel. Dit merk heeft overigens wel een eenvoudig toepasbare en verwerkbare primer (Multi Marine primer). Deze kan worden overschilderd met een één- of twee-componenten lak.

    Van Epifanes zijn ook één-componenten bootlakken verkrijgbaar. Een van de bekendste soorten is Mono-Urethane. Deze verf is gemakkelijk te verwerken, goed water- en weerbestendig en in veel kleuren beschikbaar. Het is geschikt voor nieuw- en onderhoudswerk en voor binnen- en buiten toepassing boven de waterlijn.

    Bootlak bij KOK watersport

    Bootlak kopen? Ontdek ons assortiment en bestel eenvoudig online! Langskomen in de watersportwinkel kan natuurlijk ook. We bieden een ruim aanbod aan verf van de topmerken Epifanes, International en De IJssel.