Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

Radar domes

Bij KOK watersport kan je terecht voor radar domes die compatibel zijn met de meest moderne multifunctionele displays. We bieden een ruim en kwalitatief aanbod en hebben voor elke boot de perfecte oplossing.

Lees meer

Uitgelichte merken voor radar domes

22 resultaten (1-22)
Sorteren op:

Navigatiehulpmiddel voor een veilige vaart

Een radar, voluit Radio Detection And Ranging, verbetert het omgevingsbewustzijn van schippers door obstakels op intelligente wijze te identificeren. Met behulp van radiogolven wordt de omgeving afgezocht naar objecten (doelen) in het water. Vervolgens ontvangt de radar de door de objecten gereflecteerde straling (echo) via een antenne. Omdat een radar aangeeft waar je bent ten opzichte van je omgeving, helpt het aanvaringen te voorkomen.

Objecten volgen op de stuurautomaat

Als je een stuurautomaat aan boord hebt, zoals de Raymarine Evolution, profiteer je van de beste radarfuncties voor het volgen van doelen. Met het MARPA-systeem (mini-automatic radar plotting aid) kan je doelen selecteren die vervolgens automatisch worden gevolgd. Je ontvang extra informatie als de koers, snelheid, het dichtstbijzijnde naderingspunt (CPA) en de tijd van het dichtstbijzijnde naderingspunt (TCPA).  

AIS vervangt de radar niet

Ondanks dat steeds meer boten een AIS-systeem aan boord hebben, blijft de radar het primaire navigatiehulpmiddel ten behoeve van de veiligheid op het water. Veel booteigenaren met een schip korter dan 20 meter maken namelijk geen gebruik van AIS, waardoor de kans op een aanvaring aanwezig is. Daarnaast brengt een radar, in tegenstelling tot een AIS-systeem, de actuele situatie in kaart waardoor het ook in mistige omstandigheden betrouwbare resultaten levert.  

Radarantennes

In grote lijnen zijn er twee verschillende radarantennes: radome en open array. Een radome is een gesloten scanner in een ronde behuizing voor zeilboten, kleine motorboten en RIB’s. Bij grote boten (vanaf 15 meter) die op zee varen zie je aan boord soms een open array antenne. Deze herken je aan een lange horizontale witte balk die ronddraait. De open-array heeft een groter bereik en meer vermogen voor lange afstanden. Radome’s zijn compact en lichtgewicht waardoor deze redelijk eenvoudig te monteren zijn op een mast (d.m.v. een mastbeugel), op het dak van een motorschip of op een mast bij de hekstoel.

Assortiment van boot radars

In onze (online) watersportwinkel vind je radars van de kwalitatief hoogstaande merken Raymarine en B&G. Om de keus te vergemakkelijken, benoemen we de werking en eigenschappen van diverse scanners.

Raymarine Quantum CHIRP

Basismodellen, zoals de Raymarine Quantum CHIRP, werken met een CHIRP-pulscompressie. Deze geven een prima markering van doelen op korte en lange afstand. De technologie voor pulscompressie identificeert ook kleine doelen. Ze zijn zuinig in energieverbruik en eenvoudig te installeren. In veel gevallen is er met behulp van wifi ook verbinding mogelijk met de multifunctionele display.

Raymarine Quantum 2 DOPPLER

De Raymarine Quantum 2 DOPPLER is de volgende generatie van de Quantum CHIRP. De radar gebruikt een geavanceerde aanvaringspreventietechnologie waarmee bewegende objecten onmiddellijk herkend kunnen worden. Radarcontacten die naderen worden namelijk rood weergeven en objecten die zich verwijderen kleuren groen. De Quantum 2 is leverbaar met wifi-aansluiting of bekabeling.

Raymarine HD Color

Open array radars, zoals de Raymarine HD Color, die werken met een HD-kleurentechnologie zijn goed geschikt voor grote boten die hoge prestaties eisen. Dankzij de meerlaagse kleurenweergave wordt een gedetailleerd beeld gevormd en zijn objecten niet te missen. Daarnaast hebben deze radar domes een hoge gain en smalle bundelbreedte voor een zeer goede detectie en nauwkeurige peiling.

B&G radars

De B&G Halo 20 radar met pulscompressie-technologie heeft uitgebreide functies ter verbetering van de veiligheid op het water. Het detecteert botsingsgevaren en andere doelen (maximaal 10) tot op 24 zeemijl. Met de Halo 20+ is zelfs detectie mogelijk tot een bereik van 36 zeemijlen. En is het mogelijk om twee afstandsbereiken tegelijk te bewaken in de Dual Range-modus. Voor korte en lange afstanden (tot wel 48 zeemijl) en een zeer helbeeld is er ook nog de Halo radar dome 24-inch.

Montagebeugels

Wij hebben diverse mastbeugels van het merk Scanstrut in ons assortiment waarmee je jouw boot radar kan monteren. De Scanstrut A80382 is specifiek voor de Raymarine Quantum, maar we bieden ook voor andere radars maststeunen. Er zijn ook mast brackets met een hydraulische demping verkrijgbaar waarmee schommelen wordt tegengegaan zodat je in veel gevallen verzekerd bent van een optimaal beeld.

Radar dome kopen?

Ontdek dan ons assortiment in de webshop of watersportzaak. Weet je niet precies welk type radar je moet kiezen voor de boot? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen voor een passend advies. In de megastore in Rotterdam ben je natuurlijk ook van harte welkom!