Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Ankerlijnen

Een ankerlijn is de verbinding tussen je anker en de boot en zorgt ervoor dat je stabiel ligt als je het anker hebt uitgeworpen. Met de juiste lengte ankerlijn voorkom je het ‘krabben’ van het anker en is het makkelijker in te graven in de bodem. Er zijn zowel ankerlijnen als ankerkettingen verkrijgbaar, welke je kiest is vooral afhankelijk van het type en de lengte van je boot en het vaarwater waar je het anker en de ankerlijn voornamelijk zal gaan gebruiken.

Lees meer
11 resultaten (1-11)
Sorteren op:

Verschillende materialen ankerlijn

De meest geschikte ankerlijnen zijn verschillend per gebruiker en per type boot. Er zijn verschillende soorten ankerlijnen te vinden, want niet elke boot heeft een ankerketting nodig of beschikt over de ruimte hiervoor. Het type ankerlijn die je kiest is dus afhankelijk van het soort gebruik en voornamelijk waar je het gebruikt.

Ankerlijn polypropyleen 3 strengs

Dit type ankerlijn bestaat uit drie losse strengen die in elkaar zijn gedraaid. Dit zorgt voor meer weerstand, meer flexibiliteit en minder slijtage.

Ankerlijn polyester (gevlochten)

Dit materiaal is erg stevig maar biedt ook voldoende rek, het is bovendien slijtvast. Een polyester ankerlijn zinkt en is vaak al voorzien van een RVS kous.

Ankerlijn verzwaard lood

De ankerlijnen die met lood zijn verzwaard hebben een loodkoord in de kern van de lijn verwerkt. Daar omheen is het gemaakt van gevlochten materiaal zoals polypropyleen of polyester.

Ankerketting

De meest bekende is de ankerketting, dit type ankerlijn zie je vooral op de wat grotere boten en schepen die weerstand nodig hebben op open water en zeegebied. De Ankerketting is het meest geschikt voor zout water. Het materiaal is er beter tegen bestand en de treksterkte is vaak ook essentieel op zout water gebied.

Hoe lang moet je ankerlijn zijn?

Het is belangrijk om voldoende ankerlijn te hebben. Indien het te kort is heb je kans op een krabbend anker en dat je het niet voor elkaar krijgt om het anker goed in de bodem te steken. Bij het gebruik van een ankerlijn of -ketting wordt minimaal drie keer de waterdiepte geadviseerd, dit mag ook meer zijn uiteraard. Hoe meer lengte hoe beter. Het is dus handig om rekening te houden met de dieptes van het vaarwater waar je voornamelijk vaart.

De lengte van een ankerlijn is dus per boot verschillend. Je kan de ankerlijnen in verschillende lengtes vinden, van 10 meter tot wel 40 meter.