Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

Ankerkettingen

Er zijn verschillende dikte in diameters, lengte en gewichten ankerkettingen beschikbaar. Welke het beste past bij je boot is afhankelijk van het formaat van je boot en de trekkracht. Een anker werkt het meest efficiënt als de ankerketting strak getrokken wordt tijdens het gebruik door de weerstand van de boot.

Lees meer
40 resultaten (1-40)
Sorteren op:

Lengte ankerketting

Als je gebruik maakt van een ankerketting is minimaal drie keer de waterdiepte nodig aan lengte. Bij een ankerlijn wordt vijf keer de diepte geadviseerd. Dit verschil heeft te maken met de weerstand en het strak trekken van het materiaal.

Ankerketting materiaal

Gegalvaniseerde ankerkettingen zijn het meest geschikt voor zoet water. Indien ze ook in zout water worden gebruikt moeten ze regelmatig worden gespoeld met zoet water om corrosie tegen te gaan. Roestvrijstalen (RVS) ankerkettingen roesten niet en zijn bestand tegen zeewater.

Ankerketting dikte/diameter

Over het algemeen zijn ankerkettingen van 6mm, 8mm en 10mm in diameter het meest gangbare. De benodigde dikte van de schakel wordt bepaald door de benodigde houdkracht en door het systeem dat je aan boord gebruikt voor het ophalen van het anker. Bij een elektrische bediening van het anker is het van belang dat je rekening houdt met het kettingwiel en de doorgang voor de ankerketting.

Ankerketting benodigdheden

Om een ankerketting te installeren en te gebruiken op je boot of schip heb je een aantal items aan boord nodig.

Bevestig de ketting op de boot, haal de ketting door de hiervoor bedoelde ring of buis en bevestig de sluiting aan het uiteinde. Koppel het andere uiteinde van de ketting aan een wartel of connector en het anker, plaats vervolgens ook daar een sluiting. In sommige gevallen heb je ook een ankerkettinghaak nodig, ook wel duivelsklauw genoemd, dit onderdeel haalt de kracht van het trekken uit de ketting om schade op de boot te voorkomen. Een ankerlier is nodig om de ketting en het anker te water te laten of op te hijsen. Om de onderwater locatie van het anker te herkennen kan een ankerboei aan het uiteinde van de ketting bevestigd worden.

We zetten de onderdelen nog even voor je op een rijtje:

  • Ankerketting
  • Wartel en/of connector
  • Twee sluitingen
  • Ankerlier
  • Ankerkettinghaak (niet altijd van toepassing)
  • Ankerboei