Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 17:00

Reddingsboeien

Wanneer je veel op open water vaart, is het aan te raden om extra veiligheidsmaatregelen te treffen aan boord. Zo is het voor zowel een motorboot als zeilboot verstandig om een reddingsboei aan boord te hebben.

Lees meer
19 resultaten (1-19)
Sorteren op:

Waarvoor dient een reddingsboei?

Een reddingsboei is een fijne tool om te gebruiken als er iemand overboord is geraakt. De reddingsboeien zijn zo ontworpen dat je deze gemakkelijk uit kan werpen en met een lijn binnen kan halen. De drenkeling kan de boei eenvoudig vastpakken aan de grijplijn en veilig aan boord worden getrokken. De reddingsboei is vaak dan ook bevestigd aan de boot met een lijn.

Waarom je een reddingsboei aan boord wilt hebben

Om te voorkomen dat er in een noodsituatie iemand van boord valt en niet meer bij de boot kan komen, is het handig om een reddingsboei bij de hand te hebben. Met behulp van de reddingsboei kan de drenkeling snel weer aan boord worden geholpen en blijft de persoon in het water goed zichtbaar. Bovendien helpt het de drenkeling om te blijven drijven.

De belangrijkste kenmerken van een reddingsboei

Een reddingsboei dient een vlug en efficiënt reddingsmiddel te zijn. In de eerste instantie ziet een reddingsboei er eenvoudig uit, het is echter voorzien van bepaalde functies en kenmerken om een optimale werking ervan te garanderen. 

Hieronder benoemen we een aantal eigenschappen van een reddingsboei:

  • Het drijfvermogen moet genoeg zijn om een persoon, groot of klein, boven water te houden. 
  • De reddingsboei moet voorzien zijn van een grijplijn, zodat degene die de reddingsboei moet vastpakken goede grip heeft, maar ook voor de bemanning die nog aan boord is om de boei aan boord te krijgen. 
  • Het is belangrijk dat de reddingsboei licht van gewicht moet zijn, zo kan deze makkelijk worden uitgeworpen voor een bepaalde afstand.
  • Aanwezigheid van reflecterende strips, deze strips vergroten de zichtbaarheid bij weinig licht, mist of in het donker.
  • Een reddingsboei moet voldoen aan bepaalde normen en certificeringen. Dit is om de veiligheid en de functionaliteit te garanderen. 
  • Wat ook van belang is, is dat het materiaal bestand is tegen heftige weersomstandigheden en dat het lange tijd meegaat. De kans is groot dat de reddingsboei lange tijd ongebruikt aan boord hangt, terwijl het wordt blootgesteld aan allerlei elementen, zoals zonlicht en zout water.

Welke soorten reddingsboeien zijn er?

De meest gebruikte reddingsboeien zijn de smalle ronde reddingsboei en de hoefboei (in de vorm van een hoefijzer). Van deze varianten zijn er verschillende soorten, kleuren en maten te vinden. De meeste reddingsboeien zijn voorzien van een grijplijn, deze lijn is aan de buitenrand van de band bevestigd en dient als hulpmiddel om de reddingsboei vast te kunnen grijpen.

Reddingsboei met een lampje

Sommige reddingsboeien worden ook uitgerust met een lampje. Dit zien we vooral op de wat grotere schepen en veerboten. Het licht gaat automatisch aan wanneer de reddingsboei in het water belandt, zo kan de drenkeling ook ’s nachts gemakkelijk de reddingsboei zien en kunnen ze ook zelf beter gezien worden in het donker.

Onderhoud van een reddingsboei

Het is van belang om ervoor te zorgen dan een reddingsboei in geval van nood goed bruikbaar is. Een reddingsboei hangt meestal buiten op het dek en is dus blootgesteld aan weersomstandigheden en opspattend (zout) water. Dit kan na verloop van tijd invloed hebben op het materiaal van de reddingsboei. Het is aan te raden om de reddingsboei regelmatig te controleren en te reinigen. 

Controleren

Bij het nalopen van de reddingsboei check je op scheuren, barsten en andere kenmerken van schade. Ook is het nuttig om de reflecterende strips en de grijplijn te checken. 

Wil je helemaal zeker weten dat alles nog werkt naar behoren? Controleer dan ook het drijfvermogen door de reddingsboei te testen in het water.  

Reinigen

De reddingsboei kan gereinigd worden met een mild schoonmaakmiddel. Zo zorg je ervoor dat vuil, zout en eventuele aanslag wordt verwijderd.  

Reddingsboei vervangen

Wanneer is het noodzakelijk om een reddingsboei te vervangen? Wanneer er zichtbaar tekenen van schade of slijtage te zien zijn, kan het nodig zijn om de reddingsboei te vervangen. Bij scheuren of barsten kan de werking van de reddingsboei beïnvloed zijn, dan kan je het beste een nieuwe aanschaffen. Is het drijfvermogen minder geworden? denk dan ook na over het vervangen van de reddingsboei. In sommige gevallen kan je de losse onderdelen vervangen, zoals de reflecterende strips of de grijplijn.

Reddingsboei kopen

Wil je meer te weten komen over de verschillende reddingsboeien en wat je nodig hebt? Neem een kijkje in onze webshop, of kom langs in onze watersportwinkel.