Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons

Ook voor schootlieren en toebehoren ben je bij ons aan het juiste adres! Wij verkopen exemplaren van de gerenommeerde merken Antal, Harken, Pfeiffer en Lewmar. Je hebt ruime keuze uit verschillende groottes en materialen. Voor elke boot en toepassing is er een oplossing verkrijgbaar.

Wat is een schootlier?

Een schootlier vergemakkelijkt de bediening van de fok, genua of spinnaker. Bij de meeste boten is bediening van deze voorzeilen niet eens mogelijk zonder lier vanwege de grote krachten die erop komen te staan. Het is eigenlijk een soort werktuig aan boord van een schip om de kracht te vergroten die je kan uitoefenen op een lijn. Nadat je de lijn om de lier hebt gelegd kan je het aandraaien met een lierhendel. De schootlieren die wij verkopen worden ook wel handlieren genoemd.

Aandachtspunten bij de aanschaf en het gebruik

  • Nooit een grotere belasting op de lier zetten dan de maximale werkbelasting van de lier (wordt aangegeven in MWL). Er zijn selectie tabellen die helpen bij aanschaf.
  • Let op de lijndiameter met de aangegeven limieten die bij de lier worden aangegeven.
  • Controleer na montage of de lier correct werkt alvorens deze te gebruiken. Als je voor het eerst een schootlier gebruikt, lees dan aandachtig de handleiding. Deze zijn eventueel terug te vinden op de website van het betreffende merk.

Harken

Harken is één van de merken die al ruim 30 jaar schootlieren maakt. Een van de bekendste modellen is de Radial lier. Deze garandeert voldoende grip en een gecontroleerde bediening van de lijnen onder belasting. Daarnaast zorgen de hoogwaardige composiet lagers voor een lage frictie. De Harken Radial lier heeft weinig onderhoud nodig. Het is wel raadzaam om de tandwielen regelmatig te smeren met lierenvet.

Antal

Antal bestaat al meer dan 35 jaar en innoveert in hardware voor zeilboten. Het merk streeft naar de beste kwaliteit en houdt rekening met de eisen die zeilers stellen. Antal schootlieren zijn licht van gewicht én sterk. Dit is te danken aan de hoogwaardige rollagers, aluminium onderdelen, gelegeerde tandwielen met hoge weerstand en een behandeling van de as wat resulteert in een lage wrijving.

Wij hebben de Antal XT lier in ons assortiment in de uitvoering AL. Deze kras- en slijtvaste lier is gemaakt van zwart, hard aluminium. De trommel is zwart geanodiseerd en teflon gecoat. De geheel verchroomde en hoogglans gepolijste CH-uitvoering is ook bij ons verkrijgbaar.

Lewmar

Lewmar ontwerpt en vervaardigt al sinds 1946 lieren en dekbeslag en heeft het assortiment decennialang verder uitgebreid met hydrauliek, stuursystemen, luiken, ankers en ankerlieren. Het merk staat bekend om zijn innovatieve en betrouwbare producten van de hoogste kwaliteit.

Twintig jaar nadat Lewmar de self-tailing lier op de markt bracht is de EVO-lier de opvolger. Deze is zo gefabriceerd dat efficiency en duurzaamheid kunnen worden gegarandeerd. De Lewmar EVO-lier kan eventueel worden omgebouwd van manual naar elektrisch (vanaf de 40 ST).

Pfeiffer

Pfeiffer schootlieren zijn ideaal voor de wat kleinere boten en open zeilboten (kielboten). Ze zijn gemaakt van blank geanodiseerd aluminium. Je hebt keuze uit een links- en rechtsdraaiend exemplaar. Pfeiffer schootlieren worden doorgaans dusdanig gemonteerd dat de schoot buitenom loopt.

Andersen

Ook Andersen lieren mogen niet ontbreken in het assortiment. Ze zijn gebouwd om lang mee te gaan en voorzien van het exclusieve Power Rib op de roestvrijstalen trommel. Er wordt gebruikgemaakt van een uniek ontwerp met verticale ribben voor een optimaal lijstvasthoudvermogen. De schootlieren worden ontwikkeld met behulp van moderne productietechnieken die gedurende meer dan 60 jaar zorgvuldig zijn verfijnd. De gladde hoogwaardige afwerking is corrosievrij en veel minder schurend voor de schootlijnen. 

Onderhoudsproducten

Wij verkopen servicekits met daarin ringen, veertjes en pallen voor het eenvoudig zelf onderhouden van de lier. Alsook meer uitgebreide sets met olie, veertjes en een kwastje. Lierenvet is ook verkrijgbaar.

Accessoires

Accessoires als lierhendels, lierhendelhouders en lierhoezen voor bediening en bescherming vind je ook in onze (online) watersportzaak.