Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

Navtex

Navtex is een communicatie-instrument dat gebruikt wordt door de kustwacht (CRS: Coast Radio Station) om belangrijke berichten naar schepen te verzenden. Denk hierbij aan wind- en stormwaarschuwingen, navigatieberichten en spoedmeldingen. We noemen dit maritieme veiligheidsberichten. Vaak kom je de Engelse afkorting ‘MSI’ tegen, wat staat voor ‘Maritime Safety Information’.  

Lees meer
3 resultaten (1-3)
Sorteren op:

Toen en nu

Tegenwoordig praten we als het gaat om Navtex berichten over Navigational Text Messages. Vroeger werd dit Navigational Warnings by Telex genoemd: De Internationale automatische radiotelexdienst. En waar we de informatie nu aflezen van een lcd-scherm, werden de berichten vroeger geprint op warmtegevoelig papier. Dit is bij veel watersporters die al decennialang op zee varen wel bekend.

Navtex uitzendfrequenties

Navtex berichten worden op twee vaste middengolf frequenties uitgezonden: 518 kHz en 490 kHz. De internationale frequentie is 518 kHz en deze uitzendingen moeten altijd in het Engels zijn. Berichten in de lokale taal worden verstuurd via 490 kHz en zijn met name bedoeld voor kleine schepen. In de middengolf is het bereik ongeveer 300 mijl.

Inhoud van de berichten

Een Navtex bericht begint met een karakter dat de Navarea aangeeft (transmitter identity) en een karakter dat het type bericht beschrijft (subject indicator). Met deze codes kan de ontvanger bepaalde berichten uitsluiten, bijvoorbeeld omdat hij/zij niet in het gebied vaart waar de uitzendingen voor bedoeld zijn. 

Via Navtex worden de volgende type berichten uitgezonden:

A Navigatie waarschuwingen

B stormwaarschuwingen

C ijsberichten

D SAR berichten (Search and Rescue)

E weerberichten (Meteo)

F loodsberichten

H Loran-c berichten

J SatNav berichten

K Andere berichten m.b.t. elektronische navigatie

L Subfacts / Gunfacts (UK)

V nadere uitleg A-berichten, wekelijkse lijst boorplatforms

Z geen meldingen

Navtex bij KOK watersport

Wij hebben de Easy Navtex van het merk Nasa in het assortiment. Deze heeft een staafantenne voor de frequenties 518 en 490 kHz. Laatstgenoemde is programmeerbaar. Het ontvangstspectrum wordt grafisch weergegeven en berichten zijn zeer goed afleesbaar van de grote display met achtergrondverlichting. Er is een lijst beschikbaar met de uitzendtijden en gebieden.

FAQ Easy Navtex

De display geeft geen beeld. Hoe los ik dit op?

Controleer de voeding, hoe voor de hand liggend het ook klinkt. Na jaren gebruik kan er ook een contactje gecorrodeerd zijn wanneer de voedingskabel is verlengd of het probleem zit bij de contactjes op de zekeringhouder of de zekering zelf.

Hoe pas ik het contrast op de display aan?

Druk alle vier de toetsen tegelijk in. Houdt de ctrl-toets ingedrukt en druk dan op de Down toets om het contrast van het lcd-display aan te passen. Of houdt de ctrl-toets ingedrukt en druk dan de Up toets.

Ik ontvang geen berichten. Hoe los ik dit op?

Controleer de antenne en kabel op beschadiging. Stel de ontvanger in op INT en alle stations en berichten. Schakel het systeem tijdelijk uit.

Meer weten over Navtex?

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar ons Navtex blogitem. Je kan natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. We helpen graag.