Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

Inbouw marifoon

Het woord marifoon is afgeleid van maritieme telefoon, het systeem is dan ook speciaal ontwikkeld voor gebruik op schepen en boten. Hiermee kunnen spraak- en noodoproepen gedaan worden. De marifoons werken als een soort radiosysteem met verschillende frequenties. Er bestaan zowel losse marifoons als ingebouwde marifoons.

Lees meer
42 resultaten (1-42)
Sorteren op:

Waarvoor dient een marifoon?

Marifoons spelen een cruciale rol in de scheepvaart voor een veilige en efficiënte communicatie tijdens het varen. Het dient als communicatiemiddel met andere schepen en met de brug, sluis of andere posten aan wal. Vooral op drukke punten en in vaargebieden zoals havens en kanalen is goede communicatie van belang. Hier worden aanvaringen mee voorkomen en de doorstroming van het verkeer juist bevorderd.

Losse marifoon of inbouw marifoon?

Een losse marifoon is een draagbaar apparaat, deze kan je eenvoudig meenemen, werkt op een (oplaadbare) batterij en is vrij compact. De losse marifoon wordt meestal gebruikt door watersporters, vissers of voor recreatief varen. Dit type marifoon is vooral geschikt voor communicatie op korte afstanden.

Een ingebouwde of vaste marifoon is permanent geïnstalleerd op een schip of boot en vaak gekoppeld aan het elektrische systeem. Ze hebben een groter zendvermogen dan de losse marifoon en dus beter bereik. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een externe antenne. Vaak heeft de ingebouwde marifoon meer mogelijkheden, zoals het aansluiten op een navigatiesysteem of op een externe microfoon.

Betrouwbaar communicatiemiddel op het water

Om te kunnen communiceren op het water is een marifoon onmisbaar. Op het open water is er geen sprake van mobiele netwerken en telefoonservice, daarom is een marifoon de enige optie. Aangezien de gehele scheepvaart afhankelijk is van dit systeem is het een betrouwbaar communicatiemiddel op het water. Zowel voor overleg als voor noodoproepen. Indien er sprake is van een noodgeval kan er met één druk op de knop een noodoproep gedaan worden. Deze functie is op een vaste marifoon actief wanneer het systeem is geprogrammeerd met een MMSI nummer en de DSC ingeschakeld is op groot water. Dit noodsignaal wordt ontvangen door nabije schepen en kuststations, zo is er altijd een manier om hulp in te schakelen.

Gebruik Marifoon

Voor het gebruik van een marifoon gelden bepaalde regels. Deze regels zijn belangrijk om de communicatie op het netwerk zakelijk en duidelijk te houden. Marifoons maken gebruik van specifieke kanalen, deze zijn toegewezen door de maritieme autoriteiten. Het is van belang dat je gebruik maakt van de juiste kanalen voor het soort bericht dat je uit wilt zenden. Hieronder vatten we de algemene regels kort voor je samen:

  • Gebruik het juiste communicatiekanaal
  • Communiceer helder en beknopt: de boodschap moet kort, bondig en verstaanbaar zijn
  • Ken de maritieme taal om misverstanden te voorkomen: basiswoorden en uitdrukkingen
  • Noodoproepen hebben logischerwijs altijd voorrang, hiervoor moet alle andere communicatie worden onderbroken.
  • Houd rekening met de regelgeving van andere landen als je op internationaal water vaart.

Inbouw marifoon kopen

Je wilt een marifoon kopen en bent op zoek naar de beste producten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij hebben marifoons van verschillende topmerken is ons assortiment: Standard Horizon, Icom, Simrad, B&G en Raymarine. Wij helpen u graag bij het maken van een keuze.