Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77
Vandaag open van 9:00 tot 18:00
Scheepshoorns, ook wel scheepstoeters en luchthoorns genoemd, zijn handig om aan boord te hebben in het geval je een waarschuwing wil geven. Daarmee dragen ze bij aan extra veiligheid op het water. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen qua vorm, toon en volume. Van compacte exemplaren voor inbouw tot groot uitgevoerde hoorns die direct werken op de boordspanning 12 of 24 VDC. Moderne scheepshoorns worden gebruikt in combinatie met een compressor.
Lees meerEen scheepshoorn is onmisbaar aan boord, vooral bij dreigende onveilige situaties. Je kan er geluidsseinen mee geven die dankzij de lage tonen goed te horen zijn op het water. Naast het afgeven van een waarschuwingssignaal kan je de scheepshoorn ook gebruiken om bijvoorbeeld de brugwachter te vragen de brug te openen, of om bijzondere verrichtingen aan te geven. Om andere watersporters te waarschuwen voor gevaar of om hulp te vragen kan je de scheepshoorn gebruiken als geluidssignaal. Bij slecht zicht door mist of hevige regenval is het ook belangrijk om een luchthoorn op je boot te hebben. Officiële maritieme noodsignalen staan beschreven in de Bepalingen ter Voorkoming van Aanvaringen (BVA).
Zorg er altijd voor dat je een reddingsvest aan boord hebt voor als er onverhoopt toch een ongeluk plaatsvindt. Als extra bescherming voor de boot kan je altijd kiezen voor extra stootwillen.
Een scheepshoorn is een krachtig geluidsapparaat dat wordt gebruikt op schepen en grote vaartuigen. Het geluid kan variëren van een kort signaal tot een lange reeks signalen. Ze zijn bedoeld om geluid over grote afstanden te produceren. Het zijn vaak wat diepere, lage tonen die worden gebruikt.
De luchthoorn heeft meestal een wat hoger geluid en wordt ok vaak op vliegvelden gebruikt. Maar ook deze hoorn is bedoeld om geluid over grote afstand te produceren en als waarschuwings- of noodsignaal. Voor deze hoorn is een luchtcompressor nodig.
De namen worden dan ook vaak door elkaar heen gebruikt in de scheepvaart en uiteindelijk dienen ze hetzelfde doel: de veiligheid waarborgen.
In de scheepvaart worden veel verschillende geluidsseinen gebruikt en elk signaal heeft zijn eigen betekenis. De Datema geluidsseinen sticker geeft een handig overzicht van zowel geluids- als mistseinen die tot het Binnenvaartpolitiereglemen (BPR) en Rijnvaartpolitiereglement (RPR) behoren. Bevestig de sticker in de buurt van de hoorn en zie met één blik welke signalen je moet gebruiken in een bepaalde situatie.
Bij KOK watersport vind je verschillende soorten luchthoorns. Al onze producten zijn van hoge kwaliteit en scherp geprijsd. Hieronder gaan we dieper in op ons aanbod.
Een handbediende scheepshoorn of luchthoorn staat voor eenvoud en gemak. Je hoeft deze niet aan te sluiten op een elektrisch circuit.
Van Talamex hebben we scheepshoorns die zonder compressie of elektronische hulp geluid kunnen maken. Deze handbediende hoorns verspreiden een laag geluid wanneer je erdoorheen blaast.
In ons assortiment vind je ook een gasgevulde luchthoorn. Of beter gezegd een set bestaande uit een plastic toeter die geschroefd zit op een klein gasflesje, waarvoor ook een losse navulling verkrijgbaar is.
Over het algemeen kiest men voor een elektrische scheepshoorn. Dit is enkel mogelijk wanneer er een elektrische installatie aanwezig is op de boot. Is dit nog niet het geval? Wij hebben alles voor een stroomvoorziening aan boord in het assortiment.
Van het merk Vetus verkopen wij elektrische scheepshoorns in een traditionele trompetvorm gemaakt van RVS. Ze zijn 46.5 centimeter lang en verspreiden 115 dB geluid. Je kan kiezen voor een één- of tweetonig exemplaar op 12V of 24V.
Een dubbele variant met twee tonen produceert zowel een lage als hoge frequentie. Lagere tonen zijn van levensbelang, omdat deze beter hoorbaar zijn op het water of op zee.
Een scheepshoorn 12V is het meest gangbaar omdat deze eenvoudig aangesloten kan worden op veel voorkomende circuits. Dit is meestal van toepassing op kleinere boten. Wanneer je vaart op een groter schip, waarbij 24V vaak de standaard is, kan je ook kiezen voor een scheepshoorn 24V. Voordat je een boot toeter koopt, is het raadzaam eerst de voltages goed te controleren.
Hieronder de elektrische scheepshoorns die bij ons verkrijgbaar zijn:
We hebben ook een compacte trompet hoorn van Allpa (25 centimeter lang) in het assortiment.
Met een inbouw scheepshoorn ben je op grote afstand goed hoorbaar en het neemt minimale ruimte in beslag. Type T12 van Vetus is een bescheiden ovale inbouw hoorn voorzien van een kunststof behuizing. Er worden drie afdekroosters meegeleverd (wit, zwart en verchroomd). Hiernaast hebben we compacte schelpvormige toeters in een 12V uitvoering:
De scheepshoorns kunnen worden bediend met een drukknop die geschikt is voor 12 en 24 Volt installaties.
Er zijn ook luchthoorns die werken op een compressor waarbij je geen elektrische componenten bovendeks hebt. Je plaatst de scheepshoorn bovendeks en er loopt een slang onder de bevestigingsplaat naar binnen naar een compressor die op de boordspanning is aangesloten. De luxe uitgevoerde RVS scheepshoorn van Marco komt compleet met bevestigingsmateriaal. De compressor is los verkrijgbaar (12V en 24V). Van Talamex hebben we een set bestaande uit een verchroomde messing watersport hoorn en compressor, luchtslang en montage onderdelen.
Wil je een scheepstoeter kopen, maar heb je nog vragen en/of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op! Langskomen in de watersportwinkel kan natuurlijk ook. Daar staat altijd een productspecialist voor je klaar.