Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

Boot navigatieverlichting

Navigatielichten, ook wel boordlichten of positielichten genoemd, zijn onmisbaar op een boot en in veel gevallen ook verplicht. Het vergroot je zicht en zichtbaarheid op het water en dus de veiligheid aan boord. In onze webshop en megastore vind je een ruim assortiment aan navigatieverlichting van merken als Allpa, Aqua Signal, DHR, Lopolight, Navisafe en Talamex.

Wanneer is navigatieverlichting verplicht?

Elke boot die tussen zonsondergang en zonsopgang vaart moet over navigatieverlichting beschikken. Een zeilboot kleiner dan 7 meter mag een rondomschijnend wit licht voeren in de top van de mast. Overigens dient een rondomschijnend wit licht ook gebruikt te worden wanneer je 's nachts voor anker ligt. Overdag is navigatieverlichting niet verplicht, maar bij slecht zicht door bijvoorbeeld mist of regen is het verstandig wel navigatielampen te voeren.

Welke navigatieverlichting?

Voor boten zijn verschillende soorten navigatielichten verkrijgbaar, met elk een eigen kleur. Zo kun je de vaarrichting van het schip herkennen vanaf afstand.

 • Toplicht: wit
 • Heklicht: wit
 • Bakboordlicht: rood
 • Stuurboordlicht: groen

Bakboord- en stuurboordlicht schijnt over een hoek van 112,5 graden.

Welke navigatieverlichting je nodig hebt is afhankelijk van het type vaartuig en de grootte ervan. De regels staan beschreven in de BvA, wat staat voor Internationale Bepalingen ter Voorkoming van Aanvaringen op Zee. De Nederlandse regels vind je terug in het RPR (Rijnvaartpolitiereglement) en BPR (Binnenvaartpolitiereglement).

Navigatieverlichting voor motorboten

 • Motorboot tot 7 meter, langzamer dan 13 km/uur: rondomschijnend wit licht
 • Motorboot tot 7 meter, sneller dan 13 km/uur: rondomschijnend wit licht en boordlichten
 • Motorboot tot 20 meter: toplicht, heklicht en boordlichten (tweekleurenlantaarn is toegestaan)
 • Motorboot langer dan 20 meter, langzamer dan 40 km/uur: boordlichten, toplicht (optioneel een tweede toplicht) en heklicht 
 • Motorboot langer dan 20 meter, sneller dan 40 km/uur: boordlichten, toplicht, heklicht en twee witte flikkerlichten boven elkaar
 • Motorboot tot 50 meter: boordlichten, toplicht, heklicht en twee witte flikkerlichten boven elkaar (let op de afstand van de serie verlichting)

Navigatieverlichting voor zeilboten

In algemene zin kunnen we het volgende stellen voor het voeren van navigatieverlichting bij zeilboten:

 • Zeilboot tot 7 meter: rondomschijnend wit licht
 • Zeilboot tot 20 meter: boordlichten en heklicht
 • Zeilboot langer dan 20 meter: boordlichten, heklicht en twee rondom zichtbare lichten boven elkaar (bovenste rood en onderste groen)

Voor een zeilschip tot een lengte van 20 meter zijn er meerdere opties mogelijk. Vaak wordt er een driekleurenlantaarn gevoerd op de top van de mast. Een combinatie van bakboord, stuurboord en heklantaarn is ook toegestaan die dan bovendeks zijn gemonteerd. Dit geldt overigens ook voor zeilschepen boven de 20 meter, maar dan moet de verlichting wel voldoen aan de eisen voor schepen tot 50 meter lengte. Het mag ook een combinatie zijn van een heklantaarn, rondomschijnend bakboordlicht en stuurboordlicht op de top van de mast.

Navigatieverlichting bij KOK watersport

Aqua Signal serie 34 en 40 kun je gebruiken voor boten tot 20 meter. De lantaarns van DHR en Hella die wij hebben opgenomen in het assortiment zijn ook geschikt voor schepen tot 20 meter. Is jouw boot kleiner dan 12 meter? Kijk dan eens bij de LED-lantaarns van Batsystem. De Navisafe Navi Light lantaarns zijn handig voor kleine boten en werken bovendien op een batterij waardoor je geen stroomtoevoer nodig hebt.

Veel navigatieverlichting is standaard uitgerust met LED-lampjes. Maar veel lantaarns van bijvoorbeeld Aqua Signal en Hella hebben nog halogeenlampjes. Deze zijn eventueel wel los vervangbaar door lampjes van NauticLed.

Meer weten?

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar ons blogitem over navigatieverlichting. Neem voor persoonlijk advies gerust contact op of bezoek de watersportzaak in Rotterdam.

Lees meer

Uitgelichte merken voor navigatieverlichting

104 resultaten (1-48)
Sorteren op: