Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

Motorinstrumenten zijn bedoeld voor het bewaken van de belangrijkste functies van de inboard-motor. Ze kunnen in een dashboard worden ingebouwd zodat je in één oogopslag ziet of alles naar behoren werkt en indien nodig tijdig actie kan ondernemen.

Wij hebben instrumenten van de merken Wema, CN, Nasa en Vetus in ons assortiment, alsook de bijhorende gevers en adapters. Uiteraard passen de verschillende meters qua formaat en design goed bij elkaar.

Instrumenten vervangen

Over het algemeen is vervanging van een oud instrument geen probleem omdat er rekening is gehouden met de afmeting van het gat. Schroom niet om onze hulp te vragen als je niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Kijk ook of het nieuwe instrument wel aan te sluiten is op een bestaande sensor/gever of dat deze ook moet worden vervangen. Eén van de belangrijkste indicaties hiervoor is de weerstand waarde (Ohm waarde).

Wema bootinstrumenten

Een bekend en gerenommeerd merk gespecialiseerd in motorinstrumenten is Wema. Het bedrijf is opgericht in 1987 en fabriceert al meer dan 30 jaar meters voor marine doeleinden en voor de recreatieve watersport. Wema is wereldwijd bekend vanwege de betrouwbaarheid en kwaliteit en werkt samen met vele bekende motormerken. Naast motorinstrumenten biedt Wema overigens ook NMEA2000 netwerkkabels en verdeelstukken. Een NMEA2000-netwerk stelt aangesloten apparaten in staat met elkaar te communiceren en gegevens over en weer uit te wisselen. 

Wema heeft diverse motorinstrumenten ontwikkeld voor het meten en bewaken van de oliedruk, roerstand, toeren en temperatuur. Er zijn ook ampère- en voltmeters verkrijgbaar waarmee je de accubank kan monitoren. Om het helemaal compleet te maken is er zelfs een analoge klok.

Met alleen een instrument ben je er niet. Er is ook een sensor, ofwel gever, benodigd. Wij verkopen Wema gevers voor de oliedruk, roerstand en olie/water temperatuur. Soms moet je bij het vervangen van een sensor ook een adapter gebruiken voor de juiste aansluiting.

CN motorinstrumenten

CN biedt een kwalitatief hoogwaardige instrumentenlijn en is zeer concurrerend geprijsd. Enkele specificaties van de producten zijn:

  • Een convex (bolle) lens die niet beslaat
  • Waterdichte (IP67) voorkant
  • De wijzerplaat is verkrijgbaar in wit en zwart
  • Aansluitbaar op 12 of 24 volt.

Welke instrumenten zijn er verkrijgbaar van CN?

Wij bieden een uitgebreid assortiment aan CN instrumenten. Er zijn producten voor het meten en bewaken van het koelwater, de oliedruk, de roerstand, het aantal toeren en de accuspanning. Voor analoge klokken kan je ook bij CN terecht. 

Het koelwater kan je in de gaten houden met de koelwater-temperatuurmeter wanneer je deze combineert met de temperatuursensor van CN. Deze werkt met een schaal van 0-120 graden en een alarmpunt van 96 graden.

De oliedrukmeter is er als model met een schaal van 0-10 en 0-5 bar. Zowel de meter als de gever moet dan binnen dezelfde schaal werken. De druksensor (gever) is ook leverbaar met een tweede aansluiting die bedoeld is voor een alarmpunt.

De roerstandmeter is in twee maten verkrijgbaar: 57mm met inbouwmaat 51mm en 96mm met inbouwmaat 85mm. Daarnaast heb je keuze uit een zwarte of witte achtergrond en een zwarte of verchroomde afwerkrand. Vanzelfsprekend heb je ook een roerstandgever nodig, deze werkt met een weerstand van 0-190 Ohm.

De toerenteller voor je dieselmotor heeft een schaal van 0 tot 400 rpm. Net als de roerstandmeter is dit instrument groter dan de rest van de instrumenten met een gatmaat van 85mm. Dit product heeft vier aansluitdraden aan de achterzijde voor de spanning (9 - 32 VDC), een draad voor de signaalinvoer (dynamo) en een draad voor de achtergrondverlichting. Controleer altijd de handleiding voor het aansluiten! De toerenteller is voorzien van een urenteller. Deze is ook los verkrijgbaar.  

Met de voltmeter kan je de accuspanning in de gaten houden. Zowel van een 12 als 24 volt accu. Het product is in twee varianten verkrijgbaar: met een analoge wijzer en digitaal (LED).

Nasa uitlaatalarm

Het Nasa uitlaatalarm meet de temperatuur van het uitlaatgas. Bij het overschrijden van de ingestelde temperatuur zal er een hoorbaar signaal gegeven worden. Het boot instrument wordt inclusief sensor en kabel geleverd. 

Vetus motorinstrumenten

Alle instrumenten van Vetus zijn via ons verkrijgbaar, maar in onze (online) watersportwinkel vind je alleen de meest gangbare exemplaren, zoals de oliedrukmeter en voltmeter. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.