Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

navigatielampen boot

Beter zichtbaar op het water met navigatieverlichting

Wanneer je in het donker met de boot vaart, is navigatieverlichting een must. Met goede verlichting zullen andere schippers je vaartuig herkennen en voorkom je ongevallen. Elke boot heeft zijn eigen soort navigatieverlichting. We helpen jou om de juiste bootverlichting te kiezen en vertellen hoe je de diverse lampen het best kunt monteren. 

Waarom navigatieverlichting?

Navigatielichten verhogen de zichtbaarheid van de boot en verminderen het risico op aanvaringen. Daarnaast helpt het om te bepalen welke richting de boot opvaart. Aan de navigatieverlichting is tevens het type schip te herkennen, wat in verband met de voorrangsregels erg belangrijk is.

Welke navigatieverlichting is verplicht en wanneer?

Het is wettelijk verplicht om tussen zonsondergang en zonsopgang navigatieverlichting, ofwel bootverlichting, te voeren. Ook overdag met slecht zicht (door mist, regen of ander slecht weer) ben je genoodzaakt om de juiste navigatieverlichting te gebruiken.

De regels voor navigatielichten in Nederland zijn beschreven in het Rijnvaartpolitiereglement en in het Binnenvaartpolitiereglement. Volgens deze reglementen dient bakboord te worden voorzien van een rood licht en stuurboord van een groen licht. Motorboten en gemotoriseerde zeilboten moeten tevens zijn uitgerust met een toplicht, welke wit van kleur is. Voor schepen tot 7 meter ben je verplicht om een rondomschijnend wit licht in de top van de mast te hebben. Motorboten langer dan 7 meter en korter dan 20 meter dienen voorzien te zijn van een top/heklicht en boordlichten (rood/groen). Voor zeilboten langer dan 7 meter en korter dan 20 meter is een heklicht achterop het schip en navigatieverlichting een verplichting. Hieronder een overzicht van de verplichte navigatieverlichting per type boot:

  • Kleine motorboten (korter dan 20 meter): boordlichten, toplicht en heklicht
  • Kleine zeilboten (korter dan 20 meter): boordlichten en heklicht
  • Kleine schepen (korter dan 7 meter): rondom zichtbaar, wit licht
  • Grote motorboten (langer dan 20 meter): boordlichten, toplicht (optioneel een tweede toplicht) en heklicht
  • Grote zeilboten (langer dan 20 meter): boordlichten, heklicht en twee rondom zichtbare lichten boven elkaar (bovenste rood en onderste groen)
  • Snelle motorboten (langer dan 20 meter en sneller dan 40 km/uur): boordlichten, toplicht, heklicht en twee witte flikkerlichten boven elkaar

Soorten navigatieverlichting

Navigatieverlichting voor de scheepvaart komt in vele soorten en maten. Zo is er led-navigatieverlichting en navigatieverlichting op batterijen. Ledlampen hebben een laag energieverbruik, lange levensduur en hoog rendement. Daarnaast zijn ze milieuvriendelijk en geven ze helder licht. Het voordeel van navigatielampen op batterijen is dat ze altijd en overal bruikbaar zijn. Erg handig voor wanneer je in het donker wil varen, maar geen accu aan boord hebt. Dit soort navigatieverlichting is ideaal voor kleine bootjes.

Je kunt kiezen uit diverse merken, zoals Aqua Signal, Lopolight en Navisafe.

Aqua Signal

Aqua Signal is een Duitse toonaangevende fabrikant van bootverlichting. Ze bieden een ruim assortiment aan navigatieverlichting voor diverse scheepstypen, ook in led-uitvoering. De Aqua Signal Serie 34 Led bestaat uit stijlvolle led-navigatieverlichting met een handig ontwerp. De lampen hebben een lange levensduur en verbruiken zeer weinig energie. Daarnaast is de verlichting UV- en waterbestendig, onderhoudsvrij en gemakkelijk te installeren. De Aqua Signal Serie 25 Standaard is speciaal ontworpen voor kleine zeil- en motorboten en heeft een minimale reikwijdte van 1 zeemijl. Lampen uit deze serie geven helder licht en zijn gemakkelijk te monteren. Bovendien garandeert de modulaire bouwwijze een lange levensduur. Het merk biedt naast deze twee series ook nog andere soorten navigatieverlichting.

Lopolight

Lopolight fabriceert led-navigatieverlichting en staat garant voor maximale kwaliteit en innovatie. De lampen worden getest op onder meer de lichtsterke, de lichthoek, de lichtkleur en het stroomverbruik. Lopolights hebben een levensduur van maar liefst 50.000 branduren en blijven de hele gebruiksperiode op volledige sterkte branden. Als het aantal branduren voor 98% is bereikt, wordt een waarschuwingssignaal gegeven. Zo kom je nooit zonder navigatieverlichting te zitten. Daarnaast zijn de ledlampen beschermt tegen piekspanning, schok- en vibratiebestendig en volledig waterdicht. Bovendien is het lage energieverbruik goed voor het milieu en het stroomverbruik aan boord.

Navisafe

De Navisafe Navilight 360°, een innovatieve navigatielamp met 16 ledlampen die gevoed worden door batterijen, is internationaal met diverse prijzen bekroond. De compacte verlichting geeft een rondomschijnend helder wit licht en is waterdicht tot 20 meter diep. Dankzij het dubbele magnetische bevestigingssysteem kan de lamp nagenoeg overal geplaatst worden. Daarnaast geeft de Navilight 360° een sterk continu brandend licht of knipperlicht voor noodgevallen (als je bijvoorbeeld in het water valt). Verder is de navigatieverlichting uiterst gebruiksvriendelijk door de intuïtieve bediening en het compacte design. De Navisafe Navilight 360° heeft bovendien een lange brandtijd en is zichtbaar tot 5 zeemijlen in het donker.

De Navilight 360° Tri-Colour is de eerste led-navigatielamp op batterijen die het keurmerk voor 2 zeemijl van de Amerikaanse kustwacht heeft gekregen. Daarnaast is de flexibele navigatieverlichting met ultrasterk ledlicht in vijf standen te schakelen: drie kleuren-, twee-kleuren rood/groen-, bakboord-, stuurboord- of heklicht.

Waar navigatieverlichting plaatsen?

Hieronder beschrijven we waar precies de boordlichten, het heklicht en het toplicht gemonteerd moeten worden.

Boordlichten

Het groene licht moet aan stuurboordzijde worden gemonteerd (rechts) en het rode licht aan bakboordzijde (links). Wanneer je in het donker of met slecht zicht vaart, kun je door de lampkleur de koers van de boot bepalen. Zie je groen licht? Dan komt de boot van links en heb jij voorrang. De lampen moeten zo bevestigt worden dat ze vanuit de boeg (voorste punt van de boot) een hoek van 112,5° bestrijken.

Heklicht

Een heklicht moet aan de achterkant van de boot worden bevestigd. Dit licht dient, vanuit het midden gezien, naar beide kanten een hoek van 67,5° te bestrijken. In totaal moet het een hoek van 135° zijn.

Toplicht

Een toplicht schijnt over een hoek van 225°. Motorboten en gemotoriseerde zeilboten zijn verplicht om een toplicht te voeren.

Rondom zichtbaar licht

Een boot korter dan 7 meter mag in plaats van de normale boordverlichting een wit, rondomschijnend (360° zichtbaar) licht op de top van de mast voeren.

navigatieverlichting boot

Vast of los monteren?

Er zijn verschillende manieren om navigatieverlichting aan de boot te bevestigen. Zo kun je de verlichting vast monteren of met behulp van klemmen of zuignappen vastmaken. Navigatielampen die werken op batterijen monteer je los. Wanneer je vaak boottochten maakt is het verstandig om de lichten vast te monteren; een niet functionerende batterij kan namelijk tot gevaarlijke situaties leiden. Met een vaste montage ben je altijd gegarandeerd van stroom en zichtbaar voor andere schippers.

Navigatieverlichting voor de boot kopen?

Ben je op zoek naar boot navigatieverlichting? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij verkopen boot verlichting van onder meer Aqua Signal, Lopolight, Navisafe, Allpa, Plastimo, DHR en Lalizas. Bekijk het aanbod in de webshop of kom langs in onze watersportwinkel.

Voor vragen en/of advies kun je altijd contact opnemen met een van onze productspecialisten of een bezoek brengen aan de megastore.