Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 17:00

Boot zonnepanelen met mppt of pwm laadregelaars

PWM- en MPPT-laadregelaars: Wat is het verschil en welke heb ik nodig?

Bij het opwekken van stroom met zonnepanelen aan boord vinden er pieken van energie toevoer plaats. Dit heeft te maken met de wisseling van zonnige periodes. Laadregelaars zijn nodig bij zonne-energiesystemen om de stroom die wordt gegenereerd te reguleren. Op deze manier worden de accu’s op de juiste manier geladen.

Hoe werkt een laadregelaar?

Een laadregelaar wordt tussen de accu en het zonnepaneel geplaatst en zorgt voor de juiste laadspanning. De laadregelaar voorkomt het overladen van de accu. Doordat de zonnepanelen meer stroom kunnen produceren dan de accu aan kan, bestaat er de kans dat de accu schade oploopt. Dit vermindert de levensduur en kan zelfs gevaarlijke situaties veroorzaken. De laadregelaar is dus van groot belang bij het gebruik van zonnepanelen. 

Laadregelaar: een onmisbaar onderdeel van het zonnesysteem

Naast het bewaken en reguleren van de laadstroom, zorgt de regelaar ook voor het optimaliseren van het opladen en de energieopbrengst. Ook beschermt het apparaat tegen overmatige ontlading van de accu. 

Door het gebruik van laadregelaars kunnen de energiesystemen efficiënter werken, wordt de levensduur van de accu verlengt en de veiligheid gewaarborgd.

Wanneer je kiest voor een installatie met zonnepanelen aan boord dan wil je natuurlijk ook het hoogst haalbare rendement behalen. Om dit voor elkaar te krijgen is naast een geschikt zonnepaneel of meerdere panelen een goede laadregelaar nodig die de zonne-energie afstemt op de laadtoestand van de accu’s.

Bekende merken als Victron Energy hebben twee soorten laadregelaars: PWM en MPPT. Wat is nou precies het verschil en welk exemplaar past het best bij je situatie?

Zonnepanelen op zeilboot

Verschillende laadregelaars

Er zijn nogal wat verschillende laadregelaars die in basis verschillen in capaciteit, dus de maximale zonne-energie die ze kunnen verwerken. Simpel gezegd: Het maximale wattage wat erop kan worden aangesloten. Bij een PWM-laadregelaar staat het maximale wattage en de maximale stroom vermeld. Hieronder lichten we de kenmerken en de werking van de PWM- en de MPPT laadregelaars verder toe en benoemen we de voornaamste verschillen tussen beide apparaten. 

PWM-laadregelaars

PWM staat voor Pulse Width Modulation, in het Nederlands pulsbreedte modulatie. Een PWM is een eenvoudige regelaar, in wezen een schakelaar die een zonnepaneel met de accu verbindt. Het stelt de spanning van het zonnepaneel naar beneden bij, tot aan het accu-voltage. De invoerspanning van de laadregelaar en de spanning van de aangesloten batterij zijn dan dus zo goed als gelijk aan elkaar. Wanneer de accu bijna vol is, schakelt de PWM laadregelaar de stroom van de zonnepanelen volledig uit. 

Bij minder zonlicht, meer bewolking en/of een intensievere belasting van de accu kan het voorkomen dat de accuspanning lager is dan normaal. Dit heeft dan ook effect op het spanningsniveau van de lader en zal leiden tot een minder hoge zonne-energie opbrengst.

Een PWM-controller is voordelig, heeft een interne temperatuursensor en kan de accu opladen in drie fases (bulk, absorptie en druppellading).

MPPT-laadregelaars

MPPT staat voor Maximum Power Point Tracker en is geavanceerder en daardoor ook duurder in aanschaf. De regelaar past zijn invoerspanning aan om zoveel mogelijk vermogen van het zonnepaneel op te nemen. Dit vermogen wordt omgezet om de variërende spanningsbehoefte van de accu en belasting te voeden. De MPPT-laadregelaar is extra efficiënt doordat het de maximale hoeveelheid vermogen uit de zonnepanelen haalt. Daarnaast probeert een MPPT-regelaar zoveel mogelijk vermogen te krijgen op het Maximum Power Point van het zonnepaneel.

Het slimme apparaat bevat een microprocessor en geavanceerde software waardoor het zelf kan kiezen wat het optimale stroom-spanningspunt is op de stroom-spanningscurve. Bovendien presteert een MPPT-laadregelaar beter in een koud klimaat.

Heb ik een MPPT- of PWM-regelaar nodig?

Een MPPT-regelaar haalt maximaal rendement uit zonnepanelen en levert vrijwel altijd meer energie dan een PWM-regelaar. Ook bij minder zonlicht is de opbrengst soms wel 30% hoger dan een PWM-variant zou weten te behalen.

Het verschil tussen beiden wordt groter naar mate het spanningsverschil tussen het zonnepaneel en de accu groter wordt. Bij grote zonnepanelen en bij in serie-geschakelde exemplaren is het daarom zeer verstandig om voor een MPPT-laadregelaar te gaan. Een PWM-controller is een prima keuze voor kleinere zonnepanelen (onder de 100Wp) en voor panelen met een uitgangsspanning die iets boven dat van de accu('s) ligt.

Victron laadregelaars

Victron Energy biedt een breed aanbod van MPPT- en PWM-laadregelaars. Hieronder de PWM-modellen.

In de namen van de MPPT-modellen, zoals ‘MPPT 100/15’, staat het eerste cijfer voor de maximale PV open circuit voltage. Het tweede cijfer staat voor de maximale laadstroom. Gebruik de rekenhulp van Victron om de beste MPPT-laadregelaar voor je zonnepanelen te vinden.

De MPPT-laadregelaars zijn in een Smart-uitvoering leverbaar met ingebouwde bluetooth: Victron SmartSolar. Hierdoor kan je de opbrengst van je zonnepanelen gemakkelijk aflezen in de Victron app vanaf je smartphone of tablet.

Zonnepaneel laadregelaar kopen bij KOK watersport

In boten en campers wordt doorgaans gewerkt met een 12 of 24 Volt stroomsysteem. De laadregelaars die wij verkopen zijn geschikt om te werken met dergelijke dc-spanningen. Bekijk ons aanbod aan zonnepaneel laadregelaars en neem voor persoonlijk advies gerust contact met ons op. Langskomen in de watersportwinkel kan natuurlijk ook. Er staat altijd een productspecialist voor je klaar.