Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Paraplu ankers

Paraplu ankers zijn vooral geschikt voor de wat kleinere boten en voor bijna alle soorten bodem, ze zijn vrij licht qua gewicht. De stok is juist verzwaard en de vloeien zijn meestal hol, dit zorgt voor extra houdkracht tijdens het ankeren. Het voordeel van paraplu ankers is dat ze eenvoudig ingeklapt kunnen worden, ze nemen daardoor minder ruimte in aan boord dan een traditioneel anker.

Lees meer
6 resultaten (1-6)
Sorteren op:

Hoe gebruik je een paraplu anker?

Klap het anker uit voordat je het gaat gebruiken en zorg dat de vloeien met het aandraaien van de ronde schijf geborgd zijn. Als je een geschikte plek hebt gevonden om te ankeren laat het anker vanaf de boeg zakken. Zorg voor voldoende lijn voor goede grip op de bodem. Laat het anker zakken en vaar met de boot vervolgens langzaam achteruit om het anker in te laten graven en de lijn strak te trekken.

Voor welke boten is de paraplu anker geschikt?

De paraplu anker is het meest geschikt voor kleine boten, zoals een sloep, een valk of andere kleine motorboten en zeilboten. Je kan dit anker in onder andere zand, klei en veenbodem gebruiken. Kortom, in Nederland kan je dit anker eigenlijk overal wel gebruiken. 

Hieronder geven we een indicatie weer van welk ankergewicht past bij welke lengte boot

Bootlengte

Ankergewicht

1 - 2 meter

1,5 kg

2 - 3 meter

2,5 kg

3 - 4 meter

3,2 kg

4 - 5 meter

4,0 kg

5 - 6 meter

6,0 kg

6 - 7 meter

8,0 kg

Houd er rekening mee dat het gewicht van het anker dat nodig is voor je boot mede afhankelijk is van het type boot en de hoeveel wind deze vangt. Vraag bij twijfel altijd advies van een expert.