Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 17:00

bootstoel stuurstoel varen

Bootstoel: voor comfortabel en veilig varen

Of je nu voor een lange tocht gaat of een kort stuk varen voor het plezier, een goede comfortabele bootstoel voor de stuurman of -vrouw is van essentieel belang. Met voldoende zitgemak hou je het langer uit en daarnaast kan het met de omstandigheden op het water ook meehelpen om stabiel te zitten. Een goede kwaliteit stoel is dus geen overbodige luxe.

Waarom een goede bootstoel onmisbaar is

Een goede bootstoel biedt rug ondersteuning tijdens het varen en op de bewegingen van de golven. Dit voorkomt pijn en vermoeidheid bij lange afstanden. Een stuurstoel biedt ook bepaalde veiligheid, het voorkomt onder andere dat je glijdt of verschuift en zittend sturen zorgt voor een betere grip aan het stuur. De meeste bootstoelen bieden verstelbare functies, zoals de rugleuning, de armleuning en uiteraard is de hoogte van de stoel verstelbaar. Dit biedt comfort voor elke bestuurder die gebruik maakt van de stoel.

Onderdelen van een stuurstoel

Er zijn verschillende elementen op en aan een bootstoel die je wellicht nodig hebt of wilt overwegen. Zoals een bootstoel met armleuning, een bootstoel draaiplateau of misschien heb je nog geen stoelpoot en is deze wel nodig. Het bevestigingsmateriaal wordt vaak bij de stoel geleverd, ga altijd even na of er extra materiaal nodig is. Om de stoel extra te beschermen kan je voor sommige stuurstoelen ook een bijhorende hoes bestellen.

Merken

Je hebt de keuze uit verschillende merken stuurstoelen. Welk merk je kiest is uiteraard afhankelijk van je wensen en je ervaringen. Misschien ben je gewend om je bootaccessoires van één bepaald merk te kopen en blijf je dit graag trouw. Hieronder benoemen we een aantal van die merken.

Talamex bootstoel

Het merk Talamex heeft een uiteenlopend assortiment, zo bieden ze ook diverse stuurstoelen aan. Van klapstoelen tot luxe captain seats. Gemaakt van duurzame en hoogwaardige materialen, daarmee zijn de Talamex bootstoelen een betrouwbare keuze.

Springfield bootstoel

Springfield biedt zowel stuurstoelen als stoelpoten voor de boot aan. De stoelpoten zijn verstelbaar en los verkrijgbaar. De bootstoelen zijn ergonomisch ontworpen en hebben een luxe uitstraling.

Allpa bootstoel

Het merk Allpa biedt diverse stuurstoelen aan, de klapbare stoelen van dit merk vind je terug in ons assortiment, evenals een stuurbank van Allpa. Om de stuurstoel volledig te laten functioneren, is er een draaiplateau, ofwel basis nodig. Dit onderdeel is ook bij KOK watersport verkrijgbaar.

Vetus stuurstoel

De luxe Vetus stuurstoelen bieden optimaal comfort en hebben een riante uitstraling. De stuurstoelen zijn voorzien van armleuningen en zijn mooi afgewerkt met een kunstlederen bekleding. Vetus biedt naast de luxueuze stuurstoelen een aantal klapstoelen aan stoelpoten voor bevestiging op de boot.

Een bootstoel bevestigen

Om een stuurstoel vast te zetten zijn er onderaan de zitting vier bevestigingspunten. Met behulp van schroeven kan de stoel op de stoelpoot of slede worden gemonteerd. De basis van de stoelpoot en/of het draaiplateau kan op de boot worden vastgezet op de plek waar de stoel moet komen te staan. Het is van belang dat de stoel stevig en op de juiste manier wordt bevestigd zodat deze stabiel blijft staan tijdens het varen.

Materialen van een bootsstoel

De stuurstoel moet uiteraard bestand zijn tegen de weersomstandigheden op het water, tegen opspattend (zout) water en tegen langdurige blootstelling aan vocht en zon tijdens het stilliggen. Dat de stoel gemaakt is van goede materialen is dus van uiterst belang.

De materialen die het meest voorkomend zijn bij bootstoelen zijn vinyl, polyester, kunststof, RVS en aluminium.

  • Vinyl voor maritiem gebruik is een duurzaam, waterbestendig materiaal en bestand tegen schimmel, UV-straling en het is bovendien makkelijk schoon te houden.
  • Polyester is een veelzijdig en stevig materiaal dat vaak wordt gebruikt voor de bekleding van bootstoelen. Dit materiaal is bestand tegen diverse weersomstandigheden, zonlicht en water.
  • Kunststof wordt veelal gebruikt voor de rugleuning en zitting, het is bestand tegen corrosie.
  • Roestvrijstaal (RVS) is vooral zeer geschikt voor de bevestigingsmaterialen en het framewerk vanwege de sterkte en de bestendigheid tegen corrosie.
  • Aluminium zien we ook vaak terug in het framewerk, het is van lichtgewicht en biedt een stevige structuur.

Bootstoel kopen

Welk type bootstoel je kiest hangt af van de locatie waar je deze plaatst en de functie van de stoel. Voor in de kajuit maak je wellicht een andere keuze dan wanneer de stoel buiten op het dek wordt geplaatst. Wil je ruimte besparen of moet de stoel ingeklapt kunnen worden? Dan zijn hier ook mogelijkheden voor.

Bij KOK watersport bieden we een ruime keuze aan diverse stoelen. Van eenvoudige klapstoelen, tot luxe stuurstoelen en een houten stoel. Wil je graag advies over welke stuurstoel het beste bij jouw boot past? Kom langs in onze watersportwinkel in Rotterdam, we helpen graag bij het maken van je keuze.