Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
bootkussen comfort aan boord boot

Bootkussens: voor stijl en comfort tijdens het varen

Bootkussens zijn er in allerlei vormen en maten te vinden. Zowel voor op de bank in de kajuit als aan de reling op het dek. Ze dragen bij aan de esthetiek van je boot, maar bovenal aan de comfort tijdens je vaartochten. Waar je uit kan kiezen en welke stijlen er verkrijgbaar zijn lichten wij toe in dit blog item.

Bootkussen voor indoor of outdoor

Er zijn kussens verkrijgbaar die van speciaal materiaal zijn voorzien om water af te stoten en die vaak ook UV-bestendig zijn. Voor buitenkussens is het van belang dat ze bestand zijn tegen de weersomstandigheden, aangezien ze anders snel zullen verslijten of verkleuren. Weet je dus dat je de bootkussens vooral buiten op het dek zal gaan leggen, dan is het handig om speciale outdoor kussens te zoeken.

Materialen

Op het water worden de kussens blootgesteld aan de elementen, zoals aan zonlicht en aan (zout)water. De juiste materiaalkeuze is dus van uiterst belang om ervoor te zorgen dat je een duurzame investering doet.

Hieronder geven wij enkele voorbeelden van gebruikte materialen en de kenmerken ervan.

  • PE schuimrubber heeft een verende structuur, werkt isolerend en is weerbestendig. Het wordt gebruikt als isolatiemateriaal en is geschikt voor onder andere kussens en zwemvesten.
  • Vinyl is onderhoudsvriendelijk, comfortabel en vochtbestendig.
  • Olefin is kleurvast, licht waterafstotend, slijtvast en droogt snel, oftewel een prima materiaal voor outdoor kussens
  • Katoen is niet geschikt voor outdoor kussens, maar uiteraard wel voor kussens die in de kajuit op de bank liggen. Het is een stevige stof die niet snel slijt.
  • Siliconen kapok is een waterbestendige vezel en wordt veelal gebruikt als vulmiddel of als isolatie. Afhankelijk van hoe intensief een kussen wordt gebruikt, is dit een relatief duurzaam materiaal.
  • Kunstleer, het voordeel van dit materiaal is dat het geen vocht opneemt of doorlaat. Het is bestendiger dan echt leer en dus geschikt voor outdoor gebruik.
  • Polyester is een stevige synthetische vezel die bestand is tegen zonlicht. Het materiaal gaat lang mee en is geschikt voor zowel binnen als buiten gebruik.

Soorten bootkussens

Er zijn diverse soorten bootkussens te vinden, ze kunnen verschillen in maat maar ook in het gebruik ervan. De meest functionele zijn misschien wel de railingkussens. Deze kussens bevestig je aan een stang of buis aan het dek, op deze manier bieden ze steun en comfort voor het leunen tegen de reling aan. Dan zijn er kussens voor op een zitvlak, soms tweedelig met rugsteun en dan zijn er nog de sierkussens.

Stijl en kleuren

Bootkussens dragen bij aan de esthetiek van je boot. Ze geven het interieur en/of exterieur een persoonlijke touch en zorgen voor een extra comfortabele en ontspannen uitstraling. Uiteraard zijn er veel kussens in marine kleuren zoals rood, blauw en wit te vinden. Maar ook zijn er merken die effen kleuren bieden zoals turquoise, beige of zwart, zodat je zelf gemakkelijk kan combineren. Traditioneel gezien zijn de kussens gedecoreerd met knopen.

Bootkussen kopen

Het type boot zal wellicht ook invloed hebben op de keuze die je maakt. Ook of het juist functionele kussens moeten zijn of sierkussens speelt natuurlijk een rol. En uiteraard de ruimte die je hebt voor de kussens om ze te plaatsen en op te bergen. Er is voor ieder wat wils. Neem een kijkje in ons assortiment bootkussens voor inspiratie of voor het maken van een keuze. Wij bieden diverse modellen en kleuren aan in onze webshop en in de winkel.

Bootkussens bij KOK watersport

Wij bieden diverse stijlen en type bootkussens aan in ons brede assortiment. Van klassiek maritiem tot modern met een trendy kleur en van functioneel zitcomfort tot sierkussen. Wil je graag wat meer te weten komen over de bootkussens en het gebruik ervan? Kom langs in onze watersportwinkel in Rotterdam of neem direct contact op.