Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

zeiljas comfort en bescherming

Zeiljassen: voor optimale comfort op het water

Een zeiljas is essentieel wanneer je veel tijd op het water doorbrengt, zowel voor zeilers als voor andere watersporters. Een zeiljas is ontworpen om de watersporter te beschermen tegen weersomstandigheden en elementen, maar ook om een bepaald comfort te bieden tijdens het varen. Een goede zeiljas reguleert de juiste temperatuur, bovendien zorgt het ervoor dat je droog blijft en biedt het voldoende bewegingsvrijheid aan de drager.

Hoe kies je het juiste zeiljack uit?

Er is een hoop keuze als je je gaat oriënteren op een zeiljas. Er zijn diverse merken die kwalitatieve zeiljassen aanbieden, de prijs en de kwaliteit van de jacks zijn heel wisselend. Het is aan te raden om voor je zoektocht al een idee te hebben van hoe vaak je het jack gaat gebruiken en onder welke omstandigheden.

Criteria voor een goede zeiljas:

Om een keuze te maken voor een goede passende zeiljas zijn er verschillende criteria waar je op kan letten. Alle onderstaande criteria zijn van belang om een goede kwaliteit jas te vinden, je kan dus afwegen waar je voornamelijk naar op zoek bent en wat voor jou de meeste prioriteit heeft.

Waterdichtheid 

Wanneer een jack waterbestendig is, zorgt dit voor droge kleren onder de jas en houdt het regen en waterspatten buiten. Dit draagt ook bij aan het voorkomen van onderkoeling in koude omstandigheden. Doordat het water niet doordringt blijft de temperatuur onder de jas behouden. Het biedt comfort tijdens het varen waardoor jij je beter bezig kan houden met zaken die er aan boord het meest toe doen.

De waterdichtheid van een jas wordt vaak bepaald door de gebruikte materialen en de getapte naden. Deze voorkomen dat er water binnendringt via een minuscule opening. Dit zorgt ervoor dat je gegarandeerd bent van droge kleding.

Windbestendigheid

Tijdens het varen en voornamelijk bij het zeilen, word je vaak blootgesteld aan sterke winden. Een winddichte zeiljas voorkomt dat de koude wind door de jas heen dringt. Dit zorgt ervoor dat windchill wordt vermeden en dat de lichaamstemperatuur wordt behouden.

Winddichte jassen bevatten vaak materialen zoals Gore-Tex of eVent. Dit zorgt ervoor dat de jas lucht doorlaat, maar de kou van de wind erbuiten laat. Ook winddichte jassen helpen om onderkoeling te voorkomen.

Ademend 

Ook moeten zeiljassen ademend zijn om ervoor te zorgen dat je niet onnodig gaat transpireren of dat een oncomfortabele temperatuur onder de jas blijft hangen.

Bewegingsvrijheid

Naast bovenstaande kwaliteitseisen is de bewegingsvrijheid ook van essentieel belang. Dit is deels afhankelijk van hoe het zeiljack gemaakt is en deels van de keuze die je maakt voor een goed passende jas. De maat moet goed zijn, dus niet te groot of juist te klein, om optimale bewegingsvrijheid te hebben.

Merken

Een goede zeiljas is een investering in comfort en bescherming op het water. Er zijn diverse merken die elk hun eigen stijl uitstralen en functies bieden. Hieronder lichten wij de merken uit, welke te vinden zijn in ons assortiment.

Helly Hansen

Helly Hansen is een Noors merk en staat bekend om de kwaliteit, innovatie en duurzaamheid van de zeilkleding. Veel van de Helly Hansen jacks zijn voorzien van het H2Flow ventilatiesysteem, dit zorgt voor een optimale temperatuur. Door middel van onder andere ventilatieritsen wordt overtollige warmte afgevoerd en frisse lucht juist binnengelaten. Ook is aan veiligheid gedacht, de jacks zijn vaak uitgerust met reflecterende elementen.

Musto

Musto is een bekend merk in de zeilwereld en biedt diverse kwalitatieve kleding, waaronder zeiljassen. Veel van de zeiljassen van Musto zijn voorzien van de GORE-TEX technologie, dit zorgt voor de waterdichtheid van de jas en dat het materiaal voldoende ademt. De PrimaLoft isolatie draagt bij aan het behouden van de warmte in het jack. De hoge kraag is typerend voor Musto en de zeiljassen zijn vaak voorzien van reflecterende details.

Gill

Het merk Gill maakt gebruik van geavanceerde ademende materialen en technieken in de jacks. Dit zorgt ervoor dat vocht van binnenuit kan ontsnappen, denk bijvoorbeeld aan vocht dat veroorzaakt wordt door transpireren. Maar ook geeft het de drager een droog gevoel tijdens inspanning op het water. De technieken die zij toepassen voor de waterdichtheid en het ademend vermogen noemen ze XPEL en XPLORE. De zeiljassen van Gill zijn vaak voorzien van verstelbare manchetten en een capuchon. Verder staat Gill bekend om de duurzaamheid van de producten.

North Sails

De zeiljassen van North Sails worden ontworpen voor zowel professionele zeilers als liefhebbers. Het merk focust op de prestaties van de zeiljas en streeft naar duurzaamheid in het productieproces en in de materialen. Ze gebruiken dan ook deels gerecyclede materialen in een aantal van de producten. Ook dit merk heeft met de zeiljassen het doel om de zeiler droog te houden en comfort te bieden tijdens de activiteiten op het water.

Onderhoud

Een zeiljas moet bij regelmatig gebruik ook onderhouden worden om de levensduur zo lang mogelijk te rekken. Gebruik geen chemische middelen voor het reinigen van het jack, dit kan het materiaal beschadigen of de kwaliteit verminderen. Lees te allen tijde de was instructie van de fabrikant alvorens je start met het reinigen.

Zeiljassen bij KOK watersport

Ben je op zoek naar een comfortabele en warme zeiljas? Wij bieden een breed assortiment aan zeiljassen van diverse merken waaronder Helly Hansen, Musto, Gill en North Sails. Heb je advies nodig of wil je de jassen graag even passen? Kom dan naar onze watersportwinkel in Rotterdam, wij helpen je graag bij het maken van een keuze.