Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

bootlak jachtlak onderhoud boot

Bootlak kiezen voor het onderhoud van je boot

Het onderhouden en beschermen van je boot is essentieel voor een optimale levensduur. Om het houtwerk van je boot te beschermen tegen de elementen, weersomstandigheden en kleine beschadigingen, is bootlak een onmisbaar middel. Niet alleen is je boot dan goed beschermd, maar met mooi aangebrachte lak ziet je boot er ook nog eens stralend uit.

Bootlak als bescherming

Boten worden voortdurend blootgesteld aan de elementen, zoals zonlicht, regen, zout water en vuil. Dit kan zorgen voor schade aan de boot en het oppervlak ervan. Bootlak, ook wel jachtlak genoemd, biedt een beschermende laag en voorkomt bovendien corrosie en verkleuring.

Type lak, kleur en glans

Er zijn diverse typen, merken en kleuren lak te vinden. Kies een lak die zowel bij je boot als bij jouw smaak past. Zo geeft de ene voorkeur aan hoogglans en een ander juist aan een matte lak.

Bij het kiezen van een passende kleur bootlak houd je het beste rekening met een aantal factoren:

 • De stijl van de boot en je eigen voorkeur, misschien kies je ervoor dezelfde kleur lak te gebruiken als die er reeds op zit of ga je voor een nieuwe kleur. Kies dan wat bij je past, klassiek en tijdloos of juist wat meer opvallend.
 • Klimaat en temperatuur, afhankelijk van de omgeving waar je vaart kan bij veel zon een lichte kleur de voorkeur hebben. Dit zorgt o.a. voor het minder absorberen van de warmte.
 • Zichtbaarheid, met een opvallende kleur ben je goed zichtbaar voor omvarenden zowel overdag als in schemerlicht.
 • Onderhoud, lichte kleuren verf zijn iets onderhoudsvriendelijker dan donkere kleuren. Dit heeft te maken met de zichtbaarheid van vlekken en krassen. Bij een lichte kleur ben je wellicht sneller geneigd om te poetsen wanneer er vegen op te zien zijn.

Sommige boten hebben traditionele kleuren, zoals een klassiek jacht. Wellicht kies je in dat geval voor de kleur die past bij de traditie van het type boot.

Als je twijfelt kan je ook stalen bekijken van de kleuren voordat je een beslissing maakt. Het is goed om van tevoren te zien hoe de kleur er op een wat groter oppervlak uit komt te zien. Ook bij bepaald soort licht wil je misschien weten wat de kleur doet voor je boot.

Voorbereiden en aanbrengen

Om de lak aan te brengen moet de ondergrond goed gereinigd en geschuurd zijn. Dit zorgt voor een extra stevige hechting en voor een egaal resultaat.

Bij het aanbrengen is het aan te raden om meerdere dunne lagen te lakken voor een mooie gladde afwerking. Dit vraagt wat geduld en precisie werk, ook moet het tussen de lagen door drogen en meestal is schuren tussendoor ook nodig. Zorg dus dat je er ruim de tijd voor neemt. Het kan nodig zijn om eerst een primerlaag aan te brengen en om de eerste aflak laag te verdunnen. Lees het stappenplan van de fabrikant altijd eerst aandachtig door voordat je met de werkzaamheden start.

Hieronder geven wij in een paar stappen weer hoe je de lak aanbrengt en waar je aan moet denken:

 • Zorg ervoor dat de ondergrond gereinigd en geschuurd is.
 • Plak de delen af die je niet wilt lakken en die dicht langs de rand zitten van waar je de lak aanbrengt.
 • Breng indien van toepassing een primer aan, ga van tevoren na of dit nodig is. Vaak wordt het aangeraden voor staal, aluminium en hout.
 • Als je gebruik maakt van de twee-componenten lak, meng dan de verharder en de lak volgens de instructies.
 • Breng de eerste laag aan, dit kan met een kwast of een roller. Het beste is om in lange vegen de lak aan te brengen.
 • Laat tussendoor de lak drogen en schuur daarna lichtjes om het oppervlak glad te maken.
 • Breng de volgende laag aan, meestal worden 2 a 3 lagen aanbevolen, ook dit zal te vinden zijn in de instructies van het product.
 • Ben je klaar met de laatste laag? Geef het dan voldoende tijd om uit te harden voordat je de boot weer te water laat. De tijd die hiervoor nodig is kan per lak verschillend zijn.

Ga voor kwalitatieve lak

Met regelmatig onderhoud en de juiste bootlak is je boot goed beschermd en kan je extra lang genieten van het varen. Zolang de lak van kwaliteit is heb je hier langere tijd profijt van. Wees hier ook kritisch op, want goedkope lak moet je vaker overschilderen en is niet zo duurzaam als lak die een betere kwaliteit kent.

Bootlak bij KOK watersport

Wij hebben een uitgebreid assortiment van bootlakken in diverse kleuren van de merken Epifanes, International en De IJssel. Heb je advies nodig of wil je graag wat meer informatie over het aanbrengen van bootlak op je boot? Kom langs in onze watersportwinkel of neem contact met ons op. Wij helpen graag bij het vinden van de ideale bootlak voor je boot.