Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

Renskib methode

Boot weer als nieuw met de Renskib methode

Renskib is gespecialiseerd in poets- en polijstmiddelen voor de scheepvaart. Het merk heeft al vele duizenden boten met een goede schoonmaak- en onderhoudsbeurt weer in nieuwstaat gebracht.

We geven eerst wat meer achtergrondinformatie over het bedrijf en benoemen daarna het Renskib stappenplan.

Over Renskib

Renskib is een Deens bedrijf, met een Nederlandse eigenaar. Het merk heeft sinds 1995 veel ervaring opgedaan in de watersport en ontwikkelt alweer ruim 15 jaar hun eigen producten. Alles voldoet aan de hoogste kwaliteit, maar ook aan strenge milieueisen. Er wordt namelijk geen wax gebruikt. Tenslotte wil je als watersport de natuur ook zo goed mogelijk in stand houden.

De bedoeling van de producten is dat ze de boot laten glanzen en niet afsluiten met een “camouflage” laagje. Renskib heeft hier een methode voor ontwikkeld op basis van effectiviteit en gemak. Het merk streeft ernaar om het beste schoonmaak- en poetssysteem voor de scheepvaart te bieden. Zodat zowel de doe-het-zelver als de professionele gebruiker zijn boot optimaal, eenvoudig en duurzaam kan onderhouden.

Renskib stappenplan

Het stappenplan is onderverdeeld in:

Schoonmaken

Wanneer je de boot uit het water haalt dient deze zo spoedig mogelijk afgespoten te worden. Gebruik vervolgens de Renskib R-110 Gelcoat Cleaner om vuil, aanslag en oude waxlagen te verwijderen. Meng het product in een emmer water en gebruik een borstel en/of microvezeldoek om alle te polijsten oppervlakken schoon te maken.

Zit er een ‘gele snor’ op de waterlijn? Breng dan lokaal de Renskib R-100 Yellow Staind and Barnacle Remover aan. Dit is natuurlijk citroenzuur dat gele vlekken verwijdert en kalk zacht maakt, waardoor het van de gelcoat kan worden geborsteld. Laat het even intrekken en borstel het vervolgens weg. De Yellow Stain Remover werkt het effectiefst bij een temperatuur van minimaal 10 graden. Bij lagere temperaturen duurt het wat langer.

Polijsten

Is het oppervlak erg verweerd of mat? Breng dan met een vochtige spons de Renskib R-120 Liquid Rubbing Compound aan. Dit is een korrel 6000 polijstpasta. Gebruik er niet te veel van.

Het polijsten kan worden gedaan met een roterende machine met een 14 mm as en de R-560 lamvel polijstschijf.

Zorg ervoor dat de schijf vrij draait door de as van de machine te verlengen met de R-565 adapter.

De polijstschijven zijn een integraal onderdeel van het Renskib systeem. Ze geven namelijk de juiste wrijving en warmte voor een optimaal resultaat. De schijven zijn bovendien sterk, flexibel, duurzaam en aan beide zijden te gebruiken.

Houd tijdens het uitpoetsen het oppervlak vochtig met een sprayfles. De regel is dat je 4 tot 8 keer over het oppervlak gaat met de polijstschijf.

Na het zware polijsten met de R-120 Liquid Rubbing Compound, gebruik je de Renskib R-130A Pre Sealer. Dit is een korrel 8000 polijstpasta waarmee je de glans op de gelcoat of lak terugkrijgt. Breng de pasta met een vochtige spons aan op het totale oppervlak (gebruik wederom niet te veel) en gebruik weer de polijstmachine. Polijst het product helemaal weg om de diepe glans van je boot te doen laten verschijnen.

Opmerking: Bij een licht verweerde of nieuw-ogende boot kan je na het schoonmaken met de R-110 Gelcoat Cleaner, meteen aan de slag met de R-130A Sealer. De R-120 kan dan dus worden overgeslagen.

Wassen

Was vervolgens de boot met de Renskib R-140 Shampoo om de resten van de polijstpasta te verwijderen. Meng een klein beetje van het product in een emmer met schoon water of gebruik de voorgemengde sprayfles. Maak het oppervlak schoon met een borstel, neem het vervolgens af met een natte microvezeldoek en maak het daarna droog met een droge microvezeldoek.

Sealen

Nu is het tijd om het oppervlak te beschermen met de Renskib R-130B Sealer. Houd er rekening mee dat dit product alleen hecht op een heel gladgepolijste ondergrond. Breng een kleine hoeveelheid aan met een vochtige spons. Het is raadzaam om dit te doen per vierkante of strekkende meter van de boot. Laat de sealer vervolgens eventjes opdrogen en poets het dan uit (inmasseren) met de hand of met een droge microvezeldoek. Op deze manier ontstaat een diepe glans en wordt het oppervlak glad. Naast dat dit een mooi effect geeft, wordt ook het zonlicht weerkaatst waardoor de boot beter beschermd is. De R-130B is op waterbasis en niet vet. Het is vrij van siliconen, petroleum en teflonverbindingen.

Schoonhouden

Om je boot in topconditie te houden is regelmatig onderhoud nodig. Dit is eenvoudig met de Renskib R-140 Shampoo. Meng 20 ml shampoo in een halve liter water in een sprayfles. Voor erg vieze oppervlakken kan je wat sterker mengen. Breng het product vervolgens op een oppervlak van ca 50 bij 50 cm aan en borstel het in. Neem het daarna af met een natte microvezeldoek en droog het vervolgens af met een droge microvezeldoek.

Eventuele hardnekkige vlekken (zoals een zwarte streep) zijn te verwijderen met de Renskib R-150 Power Polish. Breng een kleine hoeveelheid aan met een droge microvezeldoek en wrijf het dan uit. Dit product is overigens ook te gebruiken op plekken en hoekjes waar je met de schijf van de machine niet bijkomt.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over de Renskib producten en/of methode? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Langskomen in de watersportwinkel kan natuurlijk ook. Er staat altijd iemand klaar om te helpen.