Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Hoe onderhoud en repareer ik mijn rubberboot?

Hoe onderhoud en repareer ik mijn rubberboot?

Je rubberboot heeft onderhoud nodig om in optimale conditie te blijven. Regelmatig schoonmaken is hier een groot onderdeel van. In dit blog geven we onder meer tips voor een goede reiniging. Daarnaast vertellen we hoe je jouw boot kan repareren, mocht er een lek ontstaan. Want zelfs met de beste voorzorgsmaatregelen kan dit gebeuren.

De onderwerpen die aan bod komen:

Waarom regelmatig je rubberboot schoonmaken een must is

Een rubberboot, ofwel opblaasboot, is onderhevig aan weersinvloeden en vervuiling. Met goed onderhoud voorkom je dat zand, algenaanslag en ander (hardnekkig) vuil de levensduur van je vaartuig verkort. Zand heeft een schurende werking en kan in de ventielen terechtkomen. Met als mogelijk gevolg dat de ventielen gaan lekken en de tube zacht wordt. Daarnaast kan vuil tussen het rubberen membraan van de zelflozer ervoor zorgen dat het water terug de boot in komt. Aangroei aan de onderkant van de boot veroorzaakt op zijn beurt diverse problemen als aantasting van het materiaal en snelheidsverlies.

Schoonmaaktips

Gebruik reinigers die speciaal zijn ontwikkeld voor je rubberboot. Wij vernemen vaak dat mensen gebruikmaken van producten als allesreiniger, groene zeep en afwasmiddel. Je boot wordt hiermee schoon, maar uiteindelijk doet het meer kwaad dan goed. Bij groene zeep blijft bijvoorbeeld altijd een vettig laagje achter waardoor vuil, schimmels en algen júist goed hechten. En allesreiniger zal na enige tijd de kleur aantasten. Kies dus voor een rubberboot schoonmaakmiddel, zoals:

Reinig de boot grondig, zowel aan de binnen- als buitenzijde. Zitten er hardnekkige algen aan de onderkant? Gebruik dan een hogedrukspuit als hulpmiddel. Maak ook de zelflozer goed schoon.

Spoel na het wassen de boot goed af, zodat alle zeepresten worden weggespoeld, en laat hem op zijn kop drogen. Vervolgens is het raadzaam om een beschermlaag aan te brengen. De Inflatable Boat Finish van PolyMarine is hiervoor goed geschikt. Het laat ook een vuilafstotende laag achter en geeft een mooie glans.

Zeepbellen rubberboot schoonmaken

Je rubberboot (langdurig) opslaan

Hoe kwalitatief hoogwaardig je opblaasboot ook is, een goede bescherming is noodzakelijk. Stel hem bijvoorbeeld niet te lang bloot aan extreme hitte en veel zon. De wisselende luchtdruk kan schade aan de drijvers veroorzaken. Daarnaast heeft het een negatief effect op het verouderingsproces (hierdoor zou op den duur een plakkerig oppervlak kunnen ontstaan). Wij adviseren dus om de boot af te dekken als je deze niet gebruikt. 

Wil je de boot voor een langere tijd opslaan? Volg dan onderstaande tips.

  • Maak de boot goed schoon en laat hem goed drogen
  • Controleer op beschadigingen
  • Je kan de boot zowel opgevouwen als opgeblazen (in de winter niet te hard) bewaren
  • Zorg ervoor dat de omgevingstemperatuur niet lager dan 5 °C is

Voorkom vervelende verrassingen en controleer op gebreken

Het is verstandig om regelmatig te controleren of je rubberboot nog in een goede staat verkeert. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en voorkom je dat gemakkelijk te herstellen schade zich ontwikkelt tot ernstige schade. Doe dit in ieder geval voor de start van een nieuw vaarseizoen.

Pomp de boot op en controleer of hij goed op druk blijft. Kijk ook of alle verlijmde delen nog goed vastzitten. Loop de spiegel, handvatten, grijplijnen en sleepringen na. Deze onderdelen worden namelijk zwaar belast. Check tevens of de peddels uitstekende delen hebben die de boot lek kunnen prikken. Mocht dit het geval zijn kan je het wegschuren met een schuurpapiertje P60/P80. Werp ook een blik op de roeidollen en zelflozer. Vervang kapotte onderdelen.

Reparatietips

Zoals eerder benoemd kan er zelfs met goed onderhoud en de beste voorzorgsmaatregelen lekkage ontstaan. Een kleine lek kan je zelf proberen te repareren. Allereerst moet je het gaatje opsporen, wat niet altijd even gemakkelijk is. Een handige tip hiervoor is om de boot op te blazen en deze in te zepen. Daar waar luchtbelletjes ontstaan zit de lekkage.

Kom je er door de sop-truc achter dat het ventiel lekt? Draai deze dan aan met de kunststof sleutel. Let op: vast is vast, want anders loop je het risico dat er iets afbreekt van de sleutel en achterblijft in het ventiel. Als aandraaien niet helpt, moet je het ventiel vervangen.

Controleer zorgvuldig of er meerdere lekken zijn voordat je de reparatie uitvoert en de boot weer gaat gebruiken.

Bevindt het gat zich op een moeilijke plek (bijv. een naad) of is het toch wat groter dan je in eerste instantie dacht? Wellicht is het dan verstandig om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor de reparatie.

Ga je toch zelf aan de slag? Dan is het belangrijk om te weten of je vaartuig gemaakt is van pvc of hypalon. De meeste kleine rubberboten van de bekende merken in Nederland zijn vervaardigd van pvc, maar bij twijfel kan je het beter controleren. Kijk het na met het modelnummer of boekje (indien bewaard) of neem contact op met een merkdealer.

Je rubberboot maken in 8 simpele stappen

Een klein gaatje kan je plakken met de bijgeleverde reparatieset, bestaande uit onder meer lijm en pvc- of hypalondoek. Heb je deze niet meer of is het zwaar verouderd? Schaf dan een nieuwe set aan. Wij verkopen reparatiesets van Allpa.

Allpa Reparatieset PVC voor opblaasboot

Voer de reparatie uit bij een omgevingstemperatuur tussen de 18 en 25 °C en relatieve luchtvochtigheid van minder dan 60%.

Hieronder beschrijven we de algemene werkwijze voor het plakken van je rubberboot. Raadpleeg de handleiding van de reparatieset voor het specifieke stappenplan.

  1. Knip een stuk van het doek rond af. Het reparatiemateriaal dient ongeveer 3 centimeter groter te zijn dan het gat zodat het goed overlapt.
  2. Druk het afgeknipte doek tegen de boot aan met het gaatje in het midden en markeer het gebied met een potlood.
  3. Reinig zowel de te plakken plek op de boot als het reparatiemateriaal.
  4. Breng een dunne laag lijm aan op de achterzijde van het doek en de plek op de boot.
  5. Laat de lijm drogen en breng daarna een tweede laag aan.
  6. Druk zodra de lijm plakkerig aanvoelt het reparatiemateriaal stevig aan.
  7. Verwijder met een glad voorwerp de luchtbellen, Werk vanuit het midden naar de buitenkant.
  8. Wacht 24 uur voordat je de boot weer opblaast.

Vragen en/of advies nodig?

Met de informatie in dit blog kan je lang van jouw rubberboot genieten. Heb je nog vragen of aanvullend advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op! We helpen je graag.