Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

drie-lagen-systeem-gore-tex-KOK-watersport

Gore-tex houd je warm door weer en wind

Hoeveel we ook houden van de watersport, het is toch een stuk minder aangenaam als je rilt van de kou. Je kleren zijn nat, het waait en misschien verlang je dan toch liever naar een warme kop koffie dan dat je nog langer op het water blijft. Jammer, want eigenlijk zijn de weersomstandigheden verder prima. Gore-tex biedt met het drie-lagen-systeem een oplossing bij dit soort ongemakken.
 

Het drie-lagen-systeem

Het drie-lagen-systeem kan kortweg worden omschreven als drie kledinglagen: de onderlaag, de tussenlaag en de bovenlaag. Wanneer deze alle drie aanwezig zijn, ben je volledig beschermd tegen water en de wind. De onderlaag zorgt ervoor dat je huid droog blijft, door het zweet te absorberen en het vervolgens weer af te voeren naar de tussenlaag. Dat is belangrijk, want anders zou de onderlaag nat worden. Dat zorgt voor een koud en onprettig gevoel en dat willen we niet. Wanneer de huid droog is, kost het minder energie om warm te blijven. Het is van belang dat je een onderlaag hebt die goed aansluit op jouw lichaam, maar het moet niet te strak zitten. De tussenlaag voert vervolgens het vocht af naar de bovenlaag (of de buitenlucht, als je geen bovenlaag aan hebt). Deze laag zorgt voor isolatie, zodat de lucht tussen je lichaam en kleding opwarmt. Omdat een stevige wind de warmte uit je kleren kan verjagen, is het van belang dat deze laag beschikt over een windblock. De tussenlaag valt losjes over het lichaam, maar let erop dat het niet te los is. Op die manier blijft de warme lucht zo goed mogelijk bewaard. Een laag die net iets meer biedt dan een tussenlaag, maar iets minder dan een bovenlaag, wordt ook wel een softshell genoemd. Tot slot is er de bovenlaag, die zowel waterdicht, winddicht als ademend moet zijn voor een optimaal gebruiksplezier. Voor deze bovenlaag nemen we kleding met Gore-tex onder de loep, dat aan deze drie eisen voldoet.
 

Waterdicht

Wanneer je op het water bent, kan het weleens gebeuren dat je kleding nat wordt. Dat kan behoorlijk koud worden! Door nat textiel verliest je lichaam namelijk heel snel warmte en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gore-tex heeft daar een alternatief op bedacht: duurzame waterdichte kledingsystemen. En dan bedoelen we niet een beetje waterdicht, maar echt waterdicht. Zelfs bij extreme weersomstandigheden, die lang aan kunnen houden. Zo blijf je lekker warm.
 

Winddicht

Naast waterdicht, zijn de kledingsystemen van Gore-tex ook winddicht. Zoals gezegd geeft je lichaam warmte af en dat wordt bewaard tussen je lichaam en je kleding. Wanneer de wind hier doorheen waait, gaat deze warmte verloren. Doordat -bijvoorbeeld- een jas van Gore-tex wel winddicht is, blijft je microklimaat in stand. Dan moet je natuurlijk wel gebruiken maken van het volledige drie-lagen-systeem.
 

Ademend

Dat het winddicht is, betekent niet dat je hierdoor enorm gaat zweten. De kleding van Gore-tex ademt namelijk. Veel mensen denken dat dit inhoudt dat het veel lucht door zal laten, maar dat is niet het geval. Het zorgt er juist voor dat zweet -als verdampende vorm- gemakkelijker naar buiten kan worden afgevoerd.
 

Het geheim

De reden dat de kleding van Gore-tex zowel waterdicht, winddicht als ademend is, komt door een flinterdun membraan dat zich tussen de textiel bevindt. Er zitten ruim 1,4 miljard poriën per vierkante centimeter in het membraan. De voering is van hoge kwaliteit en tot slot zijn de naden gelast, zodat er geen lek kan ontstaan en je alsnog in een koud en nat pak zou staan. Deze technologie wordt niet alleen verwerkt in kleding, maar ook in schoenen en handschoenen. Zo kan je optimaal warm en droog blijven. Onderhoud Het onderhouden van de buitenkleding is belangrijk omdat het zo langer mee gaat, maar het is ook gemakkelijk. Vermijd grote hoeveelheden wasmiddel, omdat dit het materiaal kan beschadigen. Sluit alle ritsen en kleppen die op de kleding aanwezig zijn en volg de wasvoorschriften van de fabrikant. Het extra drogen van Gore-tex in een droger (ongeveer tien minuutjes) zorgt ervoor dat de waterafstotende werking van de stof wordt gereactiveerd. Wanneer het reactiveren niet meer lukt, breng dan een waterafstotende impregnatie aan op de buitenkant van de kleding.

Kan jij ook wel wat water- en winddichte kleding gebruiken, dat ook nog eens ademt? Wij hebben bij KOK watersport merken in ons assortiment waarin Gore-tex verwerkt is, zoals Musto.