Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

zwemtrap boot zwemmen veiligheid

Kies de beste zwemtrap voor je boot

Met een zwemtrap ga je eenvoudig het water in en uit vanaf de boot. Dit zorgt voor extra gemak en veiligheid bij het zwemmen, watersporten, of in geval van nood. Een zwemtrap is ontworpen om snel de boot in te kunnen als je het water uit moet en om lastige situaties te voorkomen. Zonder trap kan je je bezeren bij het aan boord klimmen, bovendien kost het veel meer moeite. Ben je op zoek naar een zwemtrap? Er zijn verschillende soorten los verkrijgbaar. We vertellen je waar je op moet letten en welke trappen er verkrijgbaar zijn.

Verschillende soorten zwemtrappen

Elke boot is anders en kent een verschillende hoogte van het water naar het dek. Daarom zijn er diverse soorten en maten zwemtrappen verkrijgbaar. Zwemtrappen met drie treden, met vijf treden, opklapbare zwemtrappen en er is de keuze tussen verschillende materialen. Welke zwemtrap het beste bij je boot past hangt af van de hoogte, waarvoor je het gaat gebruiken en van je voorkeuren. Houd ook rekening met de elementen, vaar je bijvoorbeeld in zoet of in zout water?

Materialen

De zwemtrap moet een stootje kunnen hebben, het moet gemaakt zijn van weerbestendig en stevig materiaal. Bovendien moet het roestwerend zijn, tegen chloor en schoonmaakmiddelen kunnen en moet de trap een goede houvast bieden om erop te klimmen.

Aluminium zwemtrappen

De aluminium zwemtrappen zien we het meest gebruikt voor vaste trappen, zoals aan de steiger. Aluminium is sterk materiaal, het is corrosiebestendig en heeft weinig onderhoud nodig. Bovendien is het materiaal goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden en UV-licht. In ons assortiment vind je diverse aluminium zwemtrappen van de merken Talamex en Nuova Rade.;

Houten zwemtrappen

Houten zwemtrappen voegen esthetisch iets extra’s toe, vooral op authentieke boten die gemaakt zijn van hout. Het ziet er natuurlijk uit en heeft als voordeel dat het milieuvriendelijk is. Als je kiest voor een houten trap, houd er dan wel rekening mee dat ze meer onderhoud nodig hebben en dat ze beter beschermd moeten worden tegen weersinvloeden, insecten en schimmels.

De houten trappen van Talamex zijn zeer duurzaam met mooi afgewerkt mahoni gebeitst Doussié Hout. De trappen zijn in drie verschillende lengtes verkrijgbaar en zijn voorzien van antislip-treden.

RVS zwemtrappen

RVS biedt vele voordelen, zo is het materiaal onder andere corrosiebestendig, kan het goed tegen zout water en heeft het een lange levensduur. Wij hebben RVS zwemtrappen van de merken Allpa, Talamex, Plastimo en Nuova Rade in het assortiment. Met mogelijkheden voor montage met 90 graden bevestiging, opklapbaar, telescopisch of als model met zwemplateau. Ook zijn er modellen die smaller zijn en een beugel hebben of voorzien zijn van een speciale y-uithouder om aan de boeg te hangen.

De meeste zwemtrappen voor boten zijn gemaakt van RVS in een opklapbare of telescopische uitvoering. Verschillende breedtes, lengtes, in twee of drie vaste treden of drie opklapbare treden. De treden kunnen gemaakt zijn van RVS, kunststof of hout. Eigenlijk is er voor iedere boot wel een zwemtrap te vinden.

De RVS zwemtrappen van Nuova Rade zijn voorzien van 25mm RVS buizen, de treden zijn gemaakt van plastic uitgevoerd in de kleur zwart. De afstandhouders zijn uitschuifbaar en de ophanghaken zijn inklapbaar. Let er wel op dat deze trap over een stevige rand wordt gehangen om te voorkomen dat de buizen verbuigen. Doordat je de 180 graden randen bovenaan naar binnen kunt draaien kun je de Nuova Rade zwemtrap (5 treden) mooi plat opbergen.

Tekst gaat verder onder de producten

Kunststof zwemtrappen met touwladders

Heb je geen ruimte voor een vaste zwemtrap of wanneer je deze simpelweg niet voor vast wilt monteren op je boot? Dan zijn er nog de touwladders. Makkelijk en compact op te bergen en inzetbaar wanneer bijvoorbeeld iemand overboord is gevallen en weer aan boord wil klimmen.

Zwemtrappen voor rubberboten

Wij hebben een speciale zwemtrap voor rubberboten in ons aanbod. De trap is voorzien van een gebogen bovenzijde waardoor het over de tube van de boot valt. Je kan deze eenvoudig vastzetten en losmaken met de bijgeleverde spanbanden. Ook deze trap is gemaakt van sterk en gepolijst RVS AISI 316.

Telescopische zwemtrappen

Heb je ruimte om een zwemtrap op het dek of zwemplateau te monteren, dan biedt de Talamex telescopische zwemtrap wellicht een oplossing. Deze kun je volledig inklappen, wanneer je de trap niet gebruikt dan klap je deze in en leg je de trap op het dek of plateau. Wanneer je de trap wilt betreden, klap je het bij de scharnieren om en schuif je de trap omlaag.

Opstapfenders

Naast de reguliere zwemtrappen zijn er ook opstapfenders verkrijgbaar. Dit zijn stootwillen in de vorm van een opstapje, of in de vorm van een trap. Deze fenders zijn dus multifunctioneel, ze beschermen de boot en de randen, maar bieden ook toegang tot de boot vanaf het water. Ben je genoodzaakt de trap op een gevoelige plek van de boot te plaatsen, of heb je beperkte ruimte? Dan zijn de opstapfenders wellicht een handige keuze.

Zwemtrappen voor aan de steiger

Zwemtrappen die aan de steiger worden bevestigd hoeven in de meeste gevallen niet te worden ingeklapt. Het zijn vaste trappen die te allen tijde kunnen worden gebruikt.

De Talamex steigertrappen zijn speciaal gemaakt voor vaste bevesƟging aan een steiger en zijn gemaakt van aluminium. De halfronde beugels steken nog een 50 cm extra boven de steiger uit zodat je makkelijk uit het water kunt klimmen. Let wel op dat deze aluminium trappen enkel geschikt zijn voor zoet water.

Wanneer maak je gebruik van een zwemtrap?

Er zijn verschillende situaties waarvoor je een zwemtrap nodig zou kunnen hebben. In de eerste instantie is het handig om na het zwemmen of snorkelen weer aan boord te kunnen klimmen, maar ook in een noodsituatie kan het van pas komen als iemand te water is geraakt. Voor het beoefenen van watersport is het ook een zeer handig middel, zo kan je eenvoudig op en af een board, jetski of funtube stappen.

Onderdelen van een zwemtrap

De zwemtrappen zijn voorzien van antislip treden en handgrepen. Sommige trappen zijn verstelbaar in lengte om op verschillende hoogtes te kunnen opstappen. Wanneer je een opklapbare zwemtrap hebt is deze soms voorzien van clips waar je de trap in klikt, deze zijn ook los verkrijgbaar. Voor bevestigingsmateriaal kan je ook bij ons terecht.

Installeren van een zwemtrap

Vaak is het installeren van een zwemtrap relatief eenvoudig. Bepaal van tevoren de positie en meet waar de bevestigingspunten moeten komen. Boor de gaten op de betreffende punten en gebruik het bijbehorende materiaal om de trap te bevestigen. Plaats de trap en maak deze vast met de bouten en schroeven van het bevestigingsmateriaal. Controleer dat de trap goed vastzit en zorg dat de randen goed zijn afgedicht met kit zodat er geen water in kan lopen. Volg altijd de bijgeleverde instructies voor correcte installatie van de trap.

Onderhoud

Om ervoor te zorgen dat een zwemtrap netjes blijft, niet glibberig wordt of slijt, is het verstandig de trap regelmatig te reinigen. Na gebruik in zout water spoel je de trap het beste af met zoet water, regelmatig schoonmaken met reinigingsmiddel en goed afdrogen zorgt voor goed behoud van je trap. Check ook zo nu en dan eens of de bouten en moeren nog goed vast zitten. Voor houten trappen is het van belang om een houtbeschermer te gebruiken, zoals een teakolie of lak.

Zwemtrappen bij KOK watersport

Wij hebben diverse soorten zwemtrappen en toebehoren in ons assortiment van topmerken waaronder Plastimo, Talamex en Nuova Rade. Inklapbare trappen, RVS trappen, kleine en grote trappen. Wil je graag de mogelijkheden bekijken of advies over welke trap bij jouw boot past? Kom langs in onze watersportwinkel of neem contact met ons op.