Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

riwax boot

Laat je boot weer glimmen met Riwax

Herinner je het nog? Je gloednieuwe boot die lag te glimmen in het water? Wat zou het toch mooi zijn als je boot er altijd zo uitzag. Helaas kom je er naar verloop van tijd achter dat het lakwerk of polyester veel glans heeft verloren. En dat is jammer, want je zou toch willen dat je boot altijd zo mooi ligt te glimmen in het water.

Gelukkig kan je hier wat aan doen, of laten doen. Bij KOK watersport hebben we sinds kort een nieuwe merk in ons assortiment: Riwax. Dit van oorsprong Zwitserse bedrijf produceert milieuverantwoorde onderhoudsproducten van hoge kwaliteit. Oorspronkelijk is Riwax begonnen met het produceren van schoonmaakmiddelen voor de automarkt, waar het inmiddels niet meer uit de markt weg te denken is. Tegenwoordig heeft het ook een aparte productlijn voor de watersport: de RS-lijn. Deze producten zijn in een vrij korte tijd enorm populair geworden onder zowel doe-het-zelvers als professionals.

Waarom je boot polijsten?

Het is wederom moeder natuur die het polijsten van je boot noodzakelijk maakt. De zon en vuil zorgen er voor dat je boot er dof uit gaat zien. Vooral bij polyester boten is dit schadelijk. De vervuiling kan in het polyester gaan branden, waardoor er verwering plaats kan gaan vinden. Hoe langer dit blijft zitten, hoe moeilijker het wordt om je boot weer mooi te krijgen.

Regelmatig schoonmaken is dan ook noodzakelijk. Dit zorgt er niet alleen voor dat je boot mooier blijft, maar het scheelt ook veel werk. Het komt vaak voor dat booteigenaren deze klus lang uitstellen, wat resulteert in een lange dag poetsen.

Is het tijd om je boot bij te werken, of om hem terug in nieuwstaat te brengen? Lees dan hieronder het Riwax stappenplan, waarin uitgebreid staat beschreven hoe bootonderhoud expert Jeffrey van Oosten dit aanpakt. Zijn professionele onderhoudsbedrijf maakt onder andere gebruik van Riwax.

Het Riwax stappenplan

Wanneer je de boot gaat polijsten is het handig om dit te doen op de kant, zeker als het gaat om een grote onderhoudsbeurt. Klein onderhoud kan ook gedaan worden in het water. Zorg daarnaast voor een goede voorbereiding. Volg het Riwax stappenplan en breng je boot weer in nieuwstaat.

Stap 1: de boot wassen

De eerste stap is het geheel vetvrij maken en schoonmaken. Was de boot eerst met water en gebruikt daarna RS Boat Clean om de boot schoon te maken. Vervolgens goed afspoelen en droogzemen met een ramenwisser. Mocht er nog een "gele snor" achterblijven dan kan deze verwijdert worden mer de Riwax RS Surface Cleaner.

Stap 2: matteren

Verkeert je gelcoat of lak in goede staat? Ga dan verder naar stap 3.

LET OP! Als de gelcoat of de lak met PTFE (teflon) is behandeld dienen onderstaande stappen gedaan te worden.

1: Neem de PTFE af met een thinner en was daarna het oppervlak met RS Boatclean in de mengverhouding 1:5.
2: Matteer het hele oppervlak en voeg eventueel ammoniak toe aan het water in de handspuit. Was na met de RS Boatclean.

Wanneer de gelcoat sterk verweerd en dof is moet deze gematteerd worden. Tijdens het matteren slijp je een dun toplaagje van de gelcoat weg. Dit is niet schadelijk voor de gelcoat, aangezien deze vrij dik is. Matteren is ook ideaal om krassen van fenders, een vervuilde waterlijn en een bruine snor weer schoon en glad te krijgen.

Wat heb je nodig?

Gebruik tijdens het matteren de handspuit om voldoende water op het oppervlak te sproeien. Kies de juiste korrel matteerschijf voordat je begint. Korrel 1000 is grof, 2000 is middel en 4000 is fijn. We raden je aan om met korrel 4000 te beginnen. Als de gelcoat in een erg slechte staat is kan er met korrel 2000 gewerkt worden. Vervolgens afwerken met korrel 4000. Lastige hoekjes kunnen met de hand gedaan worden. Gebruik hiervoor een losse matteerschijf en een emmer water.

Als het goed is ziet het oppervlak van de gelcoat er nu schoon, glad en erg dof uit. Dit is een ideaal moment om beschadigingen en krassen te repareren indien nodig.

Stap 3: polijsten

De derde stap van de vier is de doffe of gematteerde gelcoat polijsten. Voor het op hoogglans brengen van de boot zijn speciale polijstschijven of schapenvachten nodig. De polijstschijven van Riwax hebben een lange levensduur en zijn verkrijgbaar in meerdere grofheden.

Een alternatief voor een polijstschijf is een schapenvacht. Deze worden voornamelijk gebruikt door de ervaren vakman of doe-het-zelver om oneffenheden en kleine beschadigingen snel weg te werken. Een groot voordeel van schapenvachten is dat de ondergrond minder snel warm wordt. Wanneer er met een schapenvacht gewerkt wordt moet gebruikt gemaakt worden van een tussenschijf.

Start het polijsten met aanbrengen van Riwax RS02 of Riwax RS04 op een blauwe polijstpad of schapenvacht. Polijst met de machine de boot rustig op een laag toerental van 1200 tot 1400 toeren en voer dit langzaam op. Probeer geen druk uit te oefenen op de machine, maar laat deze het werk doen.

Vervolgens kan Riwax RS06 gebruikt worden om te zorgen voor een diepere glans en het wegwerken van poetsbanen. Breng ook deze aan op een poetspad en werk hetzelfde als met de RS02. Na deze stap ziet de boot er weer als nieuw uit. 

boot poetsen

Stap 4: beschermen

Als het goed is glimt je schip inmiddels weer. Om dit zo lang mogelijk vast te houden is het noodzakelijk om een beschermende wax-laag aan te brengen. Hierdoor wordt de glans nog dieper en wordt vuil afgestoten. Om de beste resultaten te behalen raden wij aan om wax te gebruiken. De wax vult kleine poriën in de gelcoat op en vormt een harde, beschermende toplaag. Het aanbrengen van de wax kan zowel met de hand als machinaal.

Gebruik tijdens deze stap Riwax Star Finish RS08 of Hard-Wax RS10. Het verschil tussen deze producten zit hem in de hardheid. RS10 is een hardere wax door de gebruikte Carnauba extracten. De Riwax RS08 is een produkt wat makkelijker verwerkbaar is met de hand voor met name op het dek van de boot.

Handmatig aanbrengen

Breng de vloeibare wax aan in een dunne laag met een poetsdoek. Neem hier de tijd voor en werk per vierkante meter. Wanneer je heel de boot behandeld hebt (controleer dit goed) laat je de wax goed inwerken en drogen, uit het zonlicht. Wanneer de wax goed is ingewerkt kan je deze uitwrijven en met een microvezeldoek.

De wax machinaal aanbrengen is ook mogelijk. Gebruik ook hier weer een excentrische machine voor. Maak je gebruik van een zwarte pad? Pas dan Star Finish RS08 of Hard-Wax RS10 toe. Als je gebruikmaakt van een poetspad dien je hier overheen een microvezelhoes te bevestigen. Hierdoor behaal je een enorme tijdwinst met het poetsen. 

Na het doorlopen van deze vier stappen glimt je boot weer prachtig. Bekijk ook eens het onderstaande visuele stappenplan. Handig voor tijdens het polijsten!

Riwax stappenplan

Zelf doen, of toch een professional?

Een alternatief voor het zelf poetsen van je boot is een professional inschakelen. Is je boot er erg slecht aan toe, te groot om het zelf te doen of heb je er simpelweg geen zin in? Dan is van Oosten Kwaliteitsonderhoud de oplossing. 

Van Oosten Kwaliteitsonderhoud

De professional

Van Oosten Kwaliteitsonderhoud is een jong en enthousiast bedrijf gespecialiseerd in cosmetisch onderhoud van schepen. Ze willen de watersporter optimaal laten genieten van hun schip. “Wij bieden een totaalplan om zorgeloos van het watersportseizoen te genieten, van begin tot eind”, aldus eigenaar Jeffrey van Oosten.

Hij is zelf ook een enthousiast watersporter. “In mijn vrije tijd ben ik sinds jong af aan in de haven of op het water te vinden. Schoonmaken van boten begon als een hobby, maar ik ben me op den duur gaan verdiepen in poetsmethodes/producten. Met de opgedane ervaring ben ik inmiddels in staat om uit ieder schip het maximale glansresultaat te halen”. Bij van Oosten Kwaliteitsonderhoud werken ze o.a. met de producten van Riwax, en zijn ze zeer te spreken over de resultaten.

Riwax producten kopen?

Bij KOK watersport hebben we alle benodigde Riwax producten in ons assortiment om je boot weer te laten stralen. Heb je vragen, of heb je behoefte aan goed advies? Kom dan eens langs in onze watersportwinkel, of neem contact op. Onze experts helpen je graag. We hebben ook regelmatig interessante aanbiedingen. Geef je daarom op voor onze nieuwsbrief, zodat je zeker weet dat je niets mist.

Kijk daarnaast ook eens op de website van van Oosten Kwaliteitsonderhoud. Hier ben je aan het juiste adres als je je boot liever laat polijsten door een expert. Ook voor het wassen, antifouling aanbrengen en het onderhoud van teak ben je hier aan het juiste adres.