Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

De IJssel Coatings

De IJssel Coatings: bootreparatie en onderhoud

De IJssel Coatings heeft een compleet assortiment van producten waarmee je jouw boot kunt repareren en onderhouden. Het programma omvat ook artikelen voor de nieuwbouw van vaartuigen. In dit blog gaan we dieper in op het bedrijf en het aanbod en geven we verwerkingstips. Daarnaast bespreken we twee handige tools waarmee je het te schilderen oppervlak kunt berekenen en de meest geschikte combinatie van producten kunt bepalen. Algemene regels met betrekking tot veiligheid en gezondheid komen ook aan bod.

Het bedrijf

Geschiedenis

De IJssel produceert al sinds 1930 machinale kwaliteitsverf, toendertijd onder de naam Verf- en Japanlak Fabriek ‘De IJssel’. Het begon allemaal in een bescheiden bedrijfspand aan de Hollandse IJssel. Met behulp van een riemschijf werden meerdere machines aangedreven waardoor circa 30 kilogram per dag aan verf gefabriceerd kon worden. Het bedrijf is in de loop der jaren sterk gegroeid en meerdere malen van pand en naam veranderd. In 1990 werd de naam gewijzigd in ‘De IJssel Coatings BV’.

Onderzoek en ontwikkeling

De IJssel Coatings heeft een eigen afdeling ‘Onderzoek en Ontwikkeling’ waar aan nieuwe producten, zoals coatings zonder oplosmiddelen, wordt gewerkt. Daarnaast is het bedrijf continue bezig met het ontwikkelen van kleuren en kleurenmengsystemen. Duurzaamheid, kleurnauwkeurigheid en kleurreproduceerbaarheid staan hierbij voorop.

Het assortiment  

Met producten van de IJssel Coatings kun je jouw boot helemaal in de verf zetten, goed plamuren en constructiewerkzaamheden uitvoeren. Het bekendste product is de ‘Double Coat’, een lak bestaande uit twee componenten (basis en verharder) met een hoge kleur- en krasvastheid en een lang glansbehoud. De Double Coat UV wordt zelfs al jaren als beste getest door de ANWB.

Alle artikelen bieden een optimale bescherming en duurzaamheid en zijn gemakkelijk aan te brengen met een kwast of verfroller. Daarnaast zijn de producten en systemen zorgvuldig op elkaar afgestemd.

Double Coat

De IJssel Double Coat, ook wel DD lak genoemd, is een tweecomponenten polyurethaanlak voor bescherming en verfraaiing van polyester, epoxy, PVC, metaal en hout. De lak heeft een uitstekende hechting, zelfs zonder toepassing van primers, en is goed bestand tegen chemicaliën. Daarnaast is Double Coat eenvoudig te verwerken met een kwast, roller of luchtspuit. Het resultaat is een egaal gelakt oppervlak, zonder zichtbare kwaststrepen of rolleraanzet. Bovendien heeft de bootlak een uitstekend glans- en kleurbehoud (niet vergelend) en een hoge krasvastheid. Voor toepassingen waar hoge eisen worden gesteld aan krasvastheid en glansbehoud is deze DD lak dus ideaal. De IJssel Double Coat is verkrijgbaar in tal van kleuren. Er is ook een variant met UV-filter, de Double Coat UV. Dit laksysteem biedt de beste bescherming tegen weersinvloeden als UV-licht. In het assortiment zit tevens een vernis met UV-filter.  

Meer informatie over epoxy?

In ons blogitem Epoxy voor de watersport vertellen we alles wat je moet weten over epoxy.

Verwerkingstips

Bij de verwerking van tweecomponenten materialen als Double Coat moeten goede geconditioneerde werkomstandigheden worden gecreëerd. Belangrijke aandachtspunten bij de verwerking zijn:

 • De temperatuur van het materiaal, het te behandelen oppervlak en de werkruimte moet minimaal 15 graden Celsius zijn
 • Een relatieve luchtvochtigheid van maximaal 70% is toegestaan
 • De temperatuur en luchtvochtigheid mogen tijdens het verwerken en drogen niet te sterk wisselen
 • De aanbevolen wachttijd tussen het mengen van de verharder met de basis en het begin van de werkzaamheden (inductietijd) is 30 minuten
 • Verwerk de DD lak niet met wind of in direct zonlicht
 • Double Coat is niet geschikt voor toepassing onder de waterlijn

Hieronder volgen nog enkele tips voor verwerking met een kwast en roller.  

Verwerking met een kwast

 • Gebruik een ovale lakkwast
 • Verdeel de lak gelijkmatig over het oppervlak in niet te dikke lagen
 • Eventueel kan de lak worden verdund met de Double Coat Kwastverdunner
 • Verwerk de lak niet meer na het verstrijken van de verwerkingstijd

Verwerking met een roller

 • Gebruik een roller die bestand is tegen oplosmiddelen, zoals een velours-, mohair- of viltroller
 • Wanneer je een mohair- of veloursroller gebruikt is het raadzaam om de pluizen te verwijderen met behulp van plakband
 • Verdeel de lak gelijkmatig over het oppervlak in niet te dikke lagen
 • Verdun de lak met Double Coat Kwastverdunner
 • Verwerk de lak niet meer na het verstrijken van de verwerkingstijd

Hieronder een instructiefilmpje van De IJssel Double Coat:

IJmopox

IJmopox HB Coating

IJmopox HB Coating is een oplosmiddelarme hoogwaardige epoxycoating. Het product beschermt staal tegen corrosie en polyester tegen osmose. Daarnaast is het geschikt voor herstel en preventie van osmose bij polyester boten. De coating wordt ook vaak gebruikt als primer voor verdere afwerking met De IJssel Double Coat. Verder is IJmopox HB Coating goed bestand tegen diverse chemicaliën en (zout) water, direct overschilderbaar met de meeste typen antifouling en gemakkelijk aan te brengen met een kwast, luchtspuit of airless spuit. Ook heeft het een hoog vaste-stofgehalte. Voor voldoende bescherming bij kwastapplicatie worden vier tot vijf lagen aanbevolen. Bij verwerking op staal en aluminium dient het oppervlak eerst voorbehandeld te worden met IJmopox ZF Primer.

Meer informatie over antifouling?

In ons blogitem Antifouling aanbrengen, de complete handleiding wordt toegelicht welke antifouling de perfecte match is voor jouw boot en hoe je deze goed aanbrengt.

IJmopox HB Coating kun je op de volgende manier verwerken:

IJmopox ZF Primer

De IJssel IJmopox ZF Primer is een tweecomponenten grondverf toepasbaar in verfsystemen voor onder meer staal, aluminium, hout en polyester. De verf is ook geschikt als reparatiemiddel voor polyester ondergronden met haarscheurtjes en craquelé. IJmopox ZF Primer heeft een goede hechting, roestwerende eigenschappen en is bestand tegen diverse chemicaliën en (zout) water. Bovendien is het middel eenvoudig aan te brengen met een kwast, luchtspuit en airless spuit.

Verwerk IJmopox ZF Primer op onderstaande manier voor het beste resultaat:

Verwerkingstips

We hebben nog een aantal tips voor het verwerken van IJmopox HB Coating en IJmopox ZF Primer op een rijtje gezet:

 • Wanneer met een kwast of roller hoge laagdiktes worden bereikt, kunnen kwaststrepen of een ‘sinaasappelhuid’ ontstaan. Voorkom dit door de coating of primer te verdunnen met 5 tot 10% IJmopox verdunner
 • De producten kunnen eenvoudig met een viltroller worden aangebracht
 • De producten bevatten oplosmiddelen. Zorg daarom voor voldoende ventilatie en/of persoonlijke beschermingsmiddelen

Variopox

Variopox Injectiehars

De IJssel Variopox Injectiehars is een tweecomponenten epoxyprimer. De primer kan bij het verlijmen, conserveren en lamineren van diverse materialen worden gebruikt als eerste laag. Variopox Injectiehars vermindert de absorptie van sterk zuigende ondergronden en bevordert de hechting van nieuwe lagen coatings. De primer is toepasbaar onder de waterlijn, schuurbaar en bestand tegen diverse chemicaliën en waterimmersie. Bovendien bevat het geen oplosmiddelen.

Verwerkingstips

 • Voeg geen verdunningsmiddelen toe
 • Het materiaal niet meer verwerken als de verwerkingstijd van de injectiehars is verstreken
 • Uitharding bij temperaturen lager dan 15 graden Celsius zal de hechting van de volgende lagen nadelig beïnvloeden

Verwerk Variopox Injectiehars op de manier die in onderstaand filmpje wordt gedemonstreerd voor het beste resultaat:

Variopox Impregneerhars

De IJssel Variopox Impregneerhars is een hoogwaardig tweecomponenten epoxysysteem voor het lijmen, conserveren en lamineren van diverse materialen. Het product is toe te passen als lamineerhars in combinatie met versterkingsmaterialen als glasvezel, kevlar en koolstofvezel. Daarnaast is Variopox Impregneerhars oplosmiddelvrij, schuurbaar en bestand tegen diverse chemicaliën en waterimmersie.  

Verwerkingstips

 • Als Variopox Impregneerhars wordt toegepast in combinatie met versterkingsmaterialen is het noodzakelijk om ingesloten lucht te verwijderen met behulp van een plamuurrubber of een ontluchtingsroller
 • Het materiaal niet meer verwerken als de verwerkingstijd van de injectiehars is verstreken
 • Gedurende de verwerking en verharding moet de temperatuur minimaal 15 graden Celsius zijn

Variobond

De IJssel Variobond is een tweecomponenten druipvrije epoxypasta. De pasta kan gebruikt worden voor het duurzaam verlijmen van materialen als hout, staal, aluminium, kunststof en natuursteen. Daarnaast is het toepasbaar als vulmiddel voor onder meer staal, hout en polyester. Variobond is ook uitermate geschikt voor het maken van fillet houtverbindingen en als reparatiemiddel van verrotte houten delen. De pasta hecht goed, heeft een sterk vullend vermogen en is geschikt voor binnen- en buiten toepassingen. Daarnaast is Variobond uitstekend bestand tegen water en vocht, waardoor het bescherming biedt tegen corrosie en osmose.

Verwerkingstips

 • Wanneer de verwerkingstijd van Variobond is verstreken, het materiaal niet meer verwerken
 • Voeg geen verdunningsmiddelen toe
 • Gedurende de verwerking en verharding moet de temperatuur minimaal 10 graden Celsius zijn
 • Variobond kan gebruikt worden als verdikkingsmiddel voor Variopox Universele Hars

In onderstaand instructiefilmpje wordt gedemonstreerd hoe je De IJssel Variobond het best verwerkt:

Het te schilderen oppervlak berekenen

Met behulp van de Oppervlaktecalculator kun je uitrekenen hoe groot het te schilderen oppervlak is. Geef aan welk gedeelte er geschilderd dient te worden, welk type boot je hebt en wat de lengte en breedte maten zijn.

De meest geschikte combinatie van producten bepalen

Met behulp van de Systeemwijzer kies je in drie stappen de meest geschikte combinatie van producten voor jouw boot; selecteer het type ondergrond en het onderdeel en kies je producten. Daarnaast kun je berekenen hoeveel materiaal er precies nodig is.   

Regels voor veiligheid en gezondheid

Hieronder volgen enkele algemene regels voor het veilig werken met De IJssel Coatings producten.

 • Maak verpakkingen voorzichtig open
 • In het geval van tweecomponenten materialen; meng de basis en verharder voorzichtig
 • Verf gemorst? Ruim het direct op
 • Eet en drink niet in de nabijheid van (natte) verf en bewaar ook geen etenswaren op de werkplek
 • Rook niet op de werkplek.
 • Draag geschikte handschoenen en een veiligheidsbril
 • Zorg voor voldoende ventilatie en/of afzuiging of gebruik adembescherming
 • Lees voor je aan de slag gaat het etiket van het product en de teksten voor veiligheid en milieu

Producten van De IJssel Coatings kopen?

Wij bieden een ruim assortiment van De IJssel Coatings. Bekijk het aanbod in onze webshop of watersportwinkel. Voor vragen en/of advies kun je altijd contact opnemen met een van onze productspecialisten of langskomen in onze megastore.