Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

Geen-gondelvaart-Brandersfeesten-2013

Geen gondelvaart tijdens de Brandersfeesten in Schiedam

Ieder jaar kijkt elke Schiedammer ernaar uit: de Brandersfeesten. Tijdens de Brandersfeesten staan er overal kraampjes, is er soms een kermis en komen mensen vanuit het hele land op dit feest af. De oorsprong van het feest ligt in de brandersgeschiedenis van de stad, het stoken van de jenever.

De gondelvaart afgelast
Het grote pronkstuk van de Brandersfeesten is elk jaar hetzelfde: de gondelvaart. Dit is een soort parade van versierde bootjes, die door de knusse havens van Schiedam varen - vergelijkbaar met de Amsterdamse grachten. Elke boot heeft een eigen thema. Zo kwamen er in eerdere jaren boten voorbij met zwarte pieten, of juist een boot met daarop dansende kinderen, of volwassenen die uit hun dak gaan op de muziek van Grease. De ene boot is nog mooier dan de andere en de lichtjes maken er een sfeervol geheel van, want het spektakel begint altijd pas rond 21:00 uur. En dan is het eind september al donker. Maar dit jaar is het anders. De kades zijn in slechte staat, waardoor er een risico ontstaat voor de vele toeschouwers die hier elk jaar weer staan. Ook de route die vorig jaar is afgelegd zou dit jaar misschien niet herhaald kunnen worden, omdat het niet duidelijk is of de werkzaamheden aan de Proveniersbrug -waar de boten langs varen- op dat moment afgerond zouden zijn. Het door laten gaan van de gondelvaart zou meer hinder dan plezier opleveren en daarom is besloten om het dit jaar niet door te laten gaan.

Vertier en plezier: in het water, in de stad en zelfs in de lucht
Maar dat betekent niet dat er dit jaar niets te zien of te doen is. Voor de bootliefhebbers liggen de havens nog steeds vol met de meest bijzondere bootjes. Op deze manier komt er meer sfeer naar de stad en kunnen de mensen ook vanaf hun boot de Brandersfeesten ervaren. Vanaf het water ziet het er toch weer anders uit dan vanaf de kant. Er worden ongeveer 150 bootjes verwacht. Verder is er een kleine kermis, een autostrada, een uitgebreide braderie, wordt er in het Jenevermuseum een heuse stookmarathon gehouden van drie dagen, is er veel live muziek, kun je abseilen en tokkelen vanaf molen De Kameel en dat is nog lang niet alles. De Brandersfeesten duren drie dagen en starten op vrijdag 27 september. Ben je benieuwd? Kom dan vooral eens kijken. Wie weet sta je dan volgend jaar enthousiast aan de kade wanneer de gondelvaart weer wordt georganiseerd.