Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Craquelé gelcoat repareren

Gelcoat repareren: de complete handleiding

In de gelcoat van je polyester boot ontstaan er na verloop van tijd nog wel eens beschadigingen zoals krassen, scheuren, dofheid of een ster. Per ongeluk tegen een steiger aan varen, verkeerd traileren of iets laten vallen en het kwaad is vaak al geschied. Gelukkig zijn beschadigingen in de gelcoat van je polyester boot makkelijk zelf te repareren. In dit blogitem leggen we je stap voor stap uit hoe je de gelcoat kan repareren.

Soorten beschadigingen in de gelcoat

Hoe je de gelcoat repareert verschilt per beschadiging. Bijvoorbeeld: in het geval van een klein krasje zal je sneller klaar zijn dan wanneer het een diepe kras is. Daarom hebben we dit item opgedeeld in 5 verschillende situaties:

1: Een kras in de gelcoat
2: Een diepe kras in de gelcoat
3: Craquelé in de gelcoat
4: Een ster in de gelcoat
5: Een verweerde gelcoat
 

1: Een kras in de gelcoat repareren

Het repareren van krassen die ondiep zijn en niet tot het laminaat komen is een vrij eenvoudige klus. Alleen schuren en polijsten volstaat soms in dit geval.  

 1. Schuur de beschadiging glad met nat waterproof schuurpapier.  Begin met een grove korrel (400) en bouw dit stapsgewijs op tot een fijne korrel (2000).
 2. Polijst de uitgeschuurde kras met de RS04 polijstpasta. Dit kan je doen met een doek of polijstmachine. (Bij een donker gekleurde boot is na de RS04 nog een behandeling nodig met RS06).
 3. Om het oppervlak te beschermen breng je Riwax RS10 of een soortgelijk product aan. Dit zorgt ook voor een mooie glans. Gebruik hiervoor een poetsmachine of poetsdoeken.

2: Een diepe kras in de gelcoat repareren

Onder een ‘diepe kras’ verstaan wij in dit geval een kras waarbij er door de volledige gelcoat heen is gegaan, tot op het laminaat. Alleen schuren en polijsten zal in dit geval niet volstaan. Dit betekent dat er een nieuwe gelcoat aangebracht zal moeten worden.  

 1. Plak de randen van de kras af met tape. Dit zorgt er voor dat het omliggende stuk niet geschuurd wordt. Is er ook laminaat weg? Vul dit dan eerst op met epoxy plamuur voor onder de waterlijn of polyesterplamuur voor boven de waterlijn.
 2. In het geval van een dunne kras is het aan te raden om deze uit te slijpen. Brede krassen kunnen opgeschuurd worden.
 3. Meng de gelcoat met de harder en breng deze aan in de scheur. Hier kan eventueel een kleurpigment aan worden toegevoegd. Breng deze net iets te dik aan, want de gelcoat zal krimpen tijdens het drogen.
 4. Dek dit vervolgens af met het folie uit de reparatieset. De gelcoat droogt hieronder beter, en voorkomt het ontstaan van pinholes.
 5. Schuur na het uitharden het oppervlak glad met nat waterproof schuurpapier. Begin met een grove korrel (400) en werk stapsgewijs naar een fijne korrel (2000) toe.
 6. Polijst met een poetsmachine of poetsdoeken de laatste schuurkrasjes weg. Gebruik hiervoor Riwax RS04.
 7. Om het oppervlak te beschermen breng je Riwax RS10 of een soortgelijk product aan. Dit zorgt ook voor een mooie glans.

3: Craquelé in de gelcoat repareren

Craquelé is een schade aan de gelcoat laag die te herkennen is aan de vele kleine scheurtjes. Het heeft zelfs wat weg van een mozaïek. Craquelé vereist een andere aanpak tijdens het repareren dan het repareren van krassen of pinholes. 

 1. Begin met het reinigen van de gelcoat. Dit kan met een hogedrukreiniger. Hiermee worden de scheuren goed gereinigd en worden loszittende stukken gelcoat los gespoten
 2. Schuur vervolgens het hele oppervlak met een grove korrel (180). Controleer of dit goed gedaan is, want dit is noodzakelijk voor een goede hechting van de primer en lak.
 3. Ontvet het geschuurde oppervlak met aceton. Zorg er voor dat je nitril handschoenen draagt om je handen te beschermen.
 4. Breng de epoxy plamuur aan op de plekken waar de gelcoat is losgekomen. Schuur deze plekken vervolgens weer.
 5. Breng twee lagen ZF primer aan. Breng de eerste laag verdunt aan en de tweede laag onverdund. Deze lagen kunnen gemakkelijk aangebracht worden met een roller. Zorg er ook hier weer voor dat je nitril handschoenen draagt.
 6. Als de primer is uitgehard dien je deze nog even licht na te schuren met een lichte korrel (320).
 7. Als het goed is zijn de scheurtjes in de gelcoat nu gevuld. Het oppervlak moet nu nog afgelakt worden met een polyurethane aflak. Voor het aanbrengen hiervan kan je ook weer een schuimroller gebruiken.

4: Een ster in de gelcoat repareren

Een ster in de gelcoat ontstaat doordat er puntbelasting heeft plaatsgevonden. Dit betekent simpelweg dat er iets tegenaan is gebotst of gevallen, waardoor er een ‘barst’ in de gelcoat zit. 

ster gelcoat

Wat heb je nodig

 1. Schuur de ster volledig weg met grof schuurpapier.
 2. Ontvet het oppervlak waar de ster zat met aceton en controleer of de ster ook daadwerkelijk helemaal weg is. Dit kan je doen door er even overheen te krijten of er wat grafiet overheen te smeren. Mocht je dit doen, vergeet dan niet om opnieuw het oppervlak te ontvetten met aceton.
 3. Meng de gelcoat met de harder en breng deze aan in de scheur. Eventueel kan er tijdens het mengen een kleurpigment worden toegevoegd. Breng vervolgens de gelcoat iets te dik aan, want deze zal tijdens het drogen nog gaan krimpen.
 4. Dek dit vervolgens af met het folie uit de reparatieset. De gelcoat droogt hieronder beter, en voorkomt het ontstaan van pinholes.
 5. Schuur na het uitharden het oppervlak glad met nat schuurpapier. Begin met een grove korrel (400) en werk stapsgewijs naar een fijne korrel (200) toe.
 6. Polijst met een poetsmachine of poetsdoeken de laatste schuurkrasjes weg. Gebruik hiervoor Riwax RS04.
 7. Om het oppervlak te beschermen breng je Riwax RS10 of een soortgelijk product aan. Dit zorgt ook voor een mooie glans.

5. Een verweerde gelcoat repareren

Het kan zo zijn dat er geen krassen, pinholes of craquelé in de gelcoat zitten, maar dat deze er toch oud en dof uitziet. De dofheid kan ontstaan door Uv-licht die de glans aantast. Gelukkig is het makkelijk om de gelcoat weer te laten glimmen.

verweerde gelcoat herstellen

Wat heb je nodig

 1. Breng de polijstpasta (Riwax RS04) aan op de gelcoat en polijst de gelcoat met een poetsmachine of poetsdoeken.
 2. Het kan zijn dat de gelcoat er nog steeds dof uitziet. Schuur in dit geval het bovenste laagje van de gelcoat weg, maar let er op dat je niet te veel wegschuurt!
 3. Herhaal vervolgens stap 1.
 4. Breng Riwax RS10 aan op het oppervlak voor extra glans en bescherming.

Alles voor een prachtige gelcoat

Ben je op zoek naar de beste producten om je gelcoat te repareren? Dan ben je bij KOK watersport aan het goede adres. Heb je een vraag, of heb je behoefte aan gewoon goed advies? Kom dan eens langs in onze watersportwinkel. Onze watersport experts staan klaar om je te helpen. Stel je liever online een vraag? Neem dan online contact met ons op.

Vergeet je niet aan te melden voor onze nieuwsbrief. Zo weet je zeker dat je geen scherpe aanbiedingen en nieuwe blogitems misloopt.