Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

vocht aan boord

Hoe voorkom en verwijder je schimmels op de boot?

Hoe voorkom en verwijder je schimmels op de boot?

Een vochtige en warme omgeving is een voedingsbodem voor schimmels. De groei van deze micro-organismen wordt ook veroorzaakt door stilstaande lucht. Het is dan ook niet zo gek dat schimmel op de boot een veelvoorkomend probleem is: vocht is prominent aanwezig en goed ventileren is vaak lastig.

In dit blog gaan we dieper in op de oorzaken van schimmelvorming op de boot en vertellen we hoe je het kan voorkomen en behandelen.

De oorzaken van schimmelvorming

Schimmel wordt veroorzaakt door een combinatie van vocht en warme en stilstaande lucht. In de boot is uiteraard veel vocht aanwezig. Je komt vaak binnen met natte kleding en soms is er sprake van een lek. Daarnaast hebben boten die op zout water varen hier extra last van omdat zoutkristallen op kussens, vloeren en meubelen vocht aantrekken. Door het temperatuurverschil tussen buiten en binnen heb je ook snel last van condens tegen de ramen en wanden. Het condenswater druipt vervolgens naar beneden en vormt een klein plasje.

Er komt ook altijd een moment dat de bootkap vuil wordt. Als je het vuil laat zitten, trekt het nieuw vuil aan en blijft het doek langer vochtig. Schimmels kunnen zich zo makkelijk ontwikkelen.

Stilstaande lucht is ook iets wat schimmels erg aantrekkelijk vinden. Omdat boten vaak onderverdeeld zijn in kleine ruimtes, zoals hutten en kastjes, is het lastig om goed te ventileren. Daarnaast zijn de luiken en patrijspoorten, indien aanwezig, ook van een klein formaat. Slechte ventilatie in combinatie met een hoge luchtvochtigheid bevordert schimmelvorming. Ook is het een veelvoorkomende oorzaak van houtrot. Bovendien vermenigvuldigen schimmels zich snel met temperaturen tussen de 25 en 30 graden.

Schimmels voorkomen

Voorkom schimmels door onderstaande tips op te volgen:

  • Houd de boot zo droog mogelijk
  • Isoleer de boot goed
  • Zorg ervoor dat de lucht in je boot zoveel mogelijk circuleert
  • Bestrijd schimmels met uv-straling
  • Zeewater in de boot gekomen? Spoel het oppervlak af met zoet water
  • Maak de bootkap regelmatig schoon en gebruik een impregneermiddel
  • Berg zeilen, bootkussens en reddingsvesten op tijdens de winter

Houd de boot zo droog mogelijk

Je houdt de boot droog door lekken zo snel mogelijk aan te pakken en een luchtontvochtiger en/of vochtvreter te plaatsen. Deze elimineren condens en vocht en zijn eigenlijk onmisbaar wanneer je voor een langere periode, zoals tijdens de wintermaanden, niet aan boord bent. Daarnaast kun je vocht ook voorkomen met een heteluchtkachel (bijv. Planar) en goede ventilatie. Vergeet ook niet om de bilge droog te houden.

Isoleren

Met een isolatielaag aan de binnenzijde van de romp heb je minder last van condens afzetting en andere vormen van vocht. Je kunt hier het best isolatiematten voor gebruiken die geen water opnemen. Zorg ervoor dat er geen lucht tussen de romp en het isolatiemateriaal kan komen, anders krijg je daar last van schimmelvorming.

Ventileren

Het is belangrijk om de lucht in de boot zoveel mogelijk te laten circuleren. Dit kun je het best aanpakken door de luiken en deuren te voorzien van ventilatieroosters en ze regelmatig te openen. Luchthappers en dekventilatoren zorgen ook voor een goede ventilatie.

Uv-straling

Schimmels kunnen slecht tegen uv-stralen en daarom is het raadzaam om textiel, zoals kussens, regelmatig buiten te laten luchten. Laat ook de gordijnen zoveel mogelijk open zodat de uv-stralen micro-organismen in de boot kunnen doden.

bootkussens

Afspoelen met zoet water

Varen op zee maakt de boot extra gevoelig voor schimmelvorming omdat zoutkristallen vocht aantrekken. Mocht er zeewater in de boot komen, dan is het raadzaam om de binnenruimte te spoelen met zoet water.

Bootkap impregneren en schoonmaken

Een schone bootkap voorkomt dat vuil én schimmels zich aan het doek kunnen hechten. Maak daarom regelmatig de bootkap schoon met speciaal daarvoor ontwikkelde producten, zoals de artikelen van Rokimi. Door een waterafstotende laag aan te brengen met behulp van een impregneermiddel kun je de kap langer vrijhouden van vuil en schimmels. De Rokimi Hood & Tent Protection is hier een goed middel voor.   

Meer informatie over het reinigen van bootkappen?

In ons blog Zelf je zeil of bootkap reinigen vertellen we stap voor stap hoe je zelf zeilen en bootkappen kunt reinigen.

Spullen opbergen in de winter

Zeilen, bootkussens en reddingsvesten kunnen tijdens de winter gaan schimmelen. Haal ze daarom van boord en berg ze droog op.

Schimmels behandelen

Het hoogwaardige merk Rokimi heeft een uitgebreid assortiment aan professionele schoonmaakmiddelen voor de boot. Met de Rokimi Hood & Tent Shampoo verwijder je eenvoudig schimmels van bootkappen en -kussens. Voor zware vervuilingen kun je gebruikmaken van de Rokimi Heavy Duty Cleaner.

Vragen en/of advies?

Wil je schimmels voorkomen en/of behandelen, maar is nog niet helemaal duidelijk hoe je dit het best kunt aanpakken? Neem dan contact op met een van onze productspecialisten of kom langs in de watersportwinkel. Ook kunnen we advies geven over de benodigde producten.