Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

onderhoud zeilkleding

Onderhoud zeilkleding

Zeilkleding vraagt net als een boot om onderhoud. Door je zeilkleding goed te onderhouden verleng je de levensduur en heb je er langer plezier van. In dit blogitem leggen we uit hoe je dit het best aan kunt pakken.

Zeilkleding wassen en schoonmaken

Als je op zee hebt gevaren en je zeilkleding in aanraking is geweest met zout water, is het raadzaam om de kleding te wassen, schrobben of goed met de hand uit te spoelen. Zout zorgt er namelijk voor dat de kostbare zeilkleding sneller slijt. Schoonmaken kun je het best doen als de kleding nog nat is, ingedroogd zout is namelijk lastig te verwijderen.   

Hoe de kleding het best gereinigd kan worden is afhankelijk van het materiaal. Het wasvoorschrift geeft hierover meer informatie. In het wasvoorschrift van zeilkleding vervaardigd uit Gore-Tex materiaal wordt bijvoorbeeld geadviseerd om de kleding regelmatig in de wasmachine te wassen en daarna in de droger te stoppen. Als het waslabel aangeeft dat wassen in de wasmachine niet raadzaam is, kun je de kleding het best plat op de grond neerleggen en met een borstel afschrobben. Doe dit wel op een “voorzichtige” plek en niet op een antislip oppervlak op het dek. Laat de zeilkleding vervolgens goed drogen.  

Zeilkleding drogen

Geregeld zien we dat zeilkleding binnenstebuiten hangend over de giek te drogen wordt gehangen. Dit is met klem af te raden. De Uv-stralen in het zonlicht zijn schadelijk voor de lijm die de naden waterdicht maakt. Daarnaast kan de coating zelf er ook slecht tegen. De kleding met de goede kant naar buiten aan een hanger laten drogen is het best.  

Zorg ervoor dat de zeilkleding goed droog is wanneer je het opruimt. Let ook op scherpe vouwen en dat de kleding niet wordt platgedrukt. Dit kan namelijk slijtage en lekkage veroorzaken. Hang de kleding bij voorkeur op aan een houten hanger.

Waterafstotende laag

Naast dat zeilkleding waterdicht moet zijn willen we ook dat het waterafstotend is. De waterafstotende eigenschap ‘DWR’, Durable Water Repallent, zorgt ervoor dat er minder vuil in het materiaal van de kleding terecht komt. Daarnaast draagt het bij aan het draagcomfort. Zolang de buitenlaag van de kleding droog is, wordt er geen warmte van de binnenkant gebruikt om het water dat zich tussen de vezels van de stof bevindt te laten verdampen.

Veelvuldig wassen tast de water- en vuilafstotende laag van de zeilkleding aan. Het is daarom raadzaam om regelmatig gewassen kleding opnieuw te impregneren. Welk middel  je het best kunt gebruiken voor het herstellen van de waterafstotende laag is afhankelijk van het materiaal van de kleding.

Hoe werk DWR? 

Minuscule rechtopstaande haartjes zorgen ervoor dat de druppels niet bij de stof kunnen komen, maar er gewoon afglijden. Blootstelling aan warmte houdt de haartjes rechtop. Daarom wordt het bij kleding gemaakt van Gore-Tex materiaal aangeraden om die na het wassen in de droger te doen. Na verloop van tijd zal de waterafstotende laag van de kleding afslijten. Zodra dit gebeurt kun je de kleding weer inspuiten met speciale materialen. Intensiveer vervolgens de werking door de bescherming te activeren met hete lucht of stoom.

Advies nodig?

Heb je nog vragen met betrekking tot het onderhouden van zeilkleding? Onze medewerkers staan altijd klaar voor goed advies. Breng een bezoekje aan onze watersportwinkel in Rotterdam of neem contact op via de telefoon of mail.