Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

Race-of-the-Classics

Race of the Classics

Van 30 maart tot 5 april was de jaarlijkse Race of the Classics. De race van dit zeilevenement bestaat uit twee edities. In de eerste editie nemen studenten van verschillende Nederlandse hogescholen en universiteiten het tegen elkaar op. In de tweede editie (in oktober) gaan young professionals de uitdaging met elkaar aan. Dit alles gebeurt op klassieke zeilschepen.

Dit jaar was de 27e keer dat de Race of the Classics werd georganiseerd. Tijdens deze zeilrace zouden de schepen van de Rotterdamse Veerhaven naar Ipswich varen, in Groot Brittannië. Van daaruit is het de bedoeling te vertrekken naar Amsterdam. Het liep dit jaar iets anders…

Dag 1

Dit jaar hebben 541 studenten van 22 hogescholen en universiteiten deelgenomen aan de race. Op 30 maart zou de “Rees” officieel van start gaan, maar helaas werd dit wegens slechte weersomstandigheden uitgesteld. Toch mocht het de pret niet drukken. Bezoekers konden een rondje meevaren op de Maas en de drankjes vloeiden rijkelijk.

Dag 2

Ook op de tweede dag was het weer erg onstuimig. Hoge golven en een gure wind maakten het nog steeds onmogelijk om uit te varen en de Noordzee te trotseren. De deelnemers konden op Scheveningen wel even lekker uitwaaien.

Dag 3

De derde dag was niet anders dan de voorgaande dagen: ze konden nog steeds niet uitvaren. Daaruit blijkt maar weer hoe belangrijk de weersomstandigheden zijn. Op deze dag werden nautische spellen gespeeld, waarin teamwork centraal stond. De Haagse Hogeschool bleek met het touwtrekken en op de stormbaan te sterk te zijn voor de overige deelnemende hogescholen en universiteiten. Toch werd het nu wel eens tijd om de vloot uit te laten varen.

Dag 4

Gelukkig was het op de vierde dag eindelijk zo ver! ’s Ochtends om 05:00 uur gingen de wekkers af en rond 06:00 uur stonden de studenten in het donker klaar om uit te varen naar Hellevoetsluis. Om 06:45 uur verliet het laatste schip de Veerhaven. Af en toe was er een regenbuitje, maar het was toch overwegend droog. Zeker geen slecht weer op het water! Rond 14:00 uur voeren de eerste schepen de haven van Hellevoetsluis binnen. Elk schip werd opgewacht door de burgemeester, die de deelnemers verwelkomde met een kruidenbitter.

Dag 5

Op de vijfde dag kon de Noordzee worden getrotseerd en werd koers gezet naar Scheveningen. Er stond een flinke wind, dus met de zeilen gehesen kon daar goed gebruik van worden gemaakt. Een dag die tot veel enthousiasme leidde werd extra leuk afgesloten met een gala voor de deelnemers. Even geen zeilpakken, maar rokkostuums.

Dag 6

Om 10:00 uur begon de zesde dag en werd de eerste echte wedstrijd van de week gezeild van Scheveningen naar Beverwijk. Met een stralende zon en een uitstekende wind waren de weersomstandigheden prima voor de race. De flinke golfslag zorgde hier en daar wel voor wat zeeziekte, maar dat hield niet iedereen tegen. Sommige deelnemers hebben onder deze omstandigheden in een tijdsbestek van 12 uur afstanden afgelegd van meer dan 80 mijl.

Dag 7

De zevende dag bestond voornamelijk uit het proosten op de leuke week en het schoonmaken van de schepen. Om 12:00 uur was het tijd voor het laatste stukje van de reis en voeren de deelnemers naar Amsterdam, waar zij rond 15:00 uur aanmeerden.

De deelnemers verzamelden zich in de Kompaszaal, om gezamenlijk te eten en de prijsuitreiking bij te wonen. De Challenge Cup ging naar Team Tilburg, omdat zij in 8 uur 89,3 mijl hebben afgelegd. De Media Award ging naar Team Wageningen en de Race Achievement Award ging naar Team MIWB. Er werd daarna nog gedanst tot in de kleine uurtjes.

Meer informatie

Op de website van de Race of the Classics kun je terecht voor meer informatie over deze race, de deelnemende teams en agenda.

Foto: Flying Focus