Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Stand-up-paddling-sup-KOK-watersport

SUP: Stand Up Paddling - DE trend op het water!

We kennen diverse sporten om uit te oefenen op het water. Van waterskiën en wakeboarden tot parasailing en surfen. Maar heb je al eens gehoord van supping? Supping staat voor Stand Up Paddling en staat ook wel bekend als peddelsurfen. Het is ontstaan doordat surfers lange afstanden moesten peddelen en op deze manier (staand en met een peddel) was dat gemakkelijker dan wanneer je plat op je plank ligt. En toen bleek het ook nog eens leuk te zijn!

Hoe SUP ik?
Het suppen is een vorm van golfsurfen, iets wat je op een golfsurfplank kunt doen. Je staat rechtop op de plank en gebruikt een peddel om je over het water voort te bewegen. Het leuke is dat je zo bijvoorbeeld ook aan wedstrijden mee kunt doen met andere suppers. Zo worden er al wereldwijd supping-races gehouden; van Scheveningen tot Hawaii. Het is voor iedereen geschikt: mannen en vrouwen, volwassenen en kinderen. Het leuke is dat je kunt genieten van de meest diverse landschappen. Suppen kun je namelijk doen op uiteenlopende locaties, van de zee tot meren en grote rivieren.

Wat is er dan zo leuk aan Stand Up Paddling?
Als de wedstrijden en het filmpje je nog niet hebben overtuigd, is het misschien leuk om te weten dat Stand Up Paddling kan op grote golven, kleine golven, en dus ook op binnenwater. Zelfs midden in de stad is het mogelijk om te suppen, denk bijvoorbeeld aan de Amsterdamse grachten. Daarnaast kan je zelf je richting bepalen, zonder dat je afhankelijk bent van de wind – zoals bij windsurfen wel het geval is. Ook is het glijden over het water een unieke belevenis. Het is een erg sportieve activiteit waardoor je lekker in beweging blijft en veel spieren gebruikt. Vooral in de golven is het een goede work-out. Maar wanneer je je in rustiger vaarwater begeeft, heb je ook tijd om het landschap in je op te nemen en te genieten van het uitzicht, doordat je ook zelf de snelheid kunt bepalen.

Technische specificaties
De SUP is tussen de 2,5 en 4,5 meter lang. Daarnaast is het belangrijk dat je plank een volume heeft van 120 tot 300 liter, zodat je stabiel blijft staan. Je kunt ook gebruik maken van een opblaasbaar SUP board. Het grote voordeel van zo’n board is dat je het gemakkelijk mee op reis kunt nemen en dus over de hele wereld kunt suppen. Ze zijn ook gemaakt van duurzaam materiaal en gaan dus lang mee. Het materiaal zorgt er ook voor dat de opblaasbare boarden zo hard mogelijk worden. Een zacht board zorgt er namelijk voor dat je snelheid verliest. De peddels kunnen van diverse materialen zijn gemaakt, zoals van hout, kunststof, glasvezel of aluminium. Ze blijven in ieder geval drijven en zijn 1.80m tot 2.30m lang. Ze zijn ook zo gemaakt dat je gemakkelijk over het water kunt manoeuvreren en makkelijk bochten kunt maken terwijl je staat. Het blad van de peddel is vaak voorzien van een bepaalde structuur. Het juiste type blad hangt af van het soort water waarop je je bevindt, maar ook van de afstand die je af wilt leggen. Ook staat het blad schuin naar voren en je werkt dan ook meer voor je dan achter je, zoals je doet tijdens het roeien. Tegen de tijd dat je een echte prof bent, ziet het er ongeveer zo uit: ;-)