Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 17:00

Welke rubberboot kopen? Handig stappenplan!

Welke rubberboot kopen? Handig stappenplan!

Wil je een rubberboot kopen? Wij helpen je graag om het beste exemplaar te selecteren. Daarom hebben we een eenvoudig stappenplan opgesteld. Na het doorlopen hiervan weet je precies welke rubberboot je moet kiezen.

Stap 1: Aantal personen bepalen

Rubberboten, ofwel opblaasboten, zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Bedenk van tevoren met hoeveel personen je wilt varen. Wij verkopen exemplaren geschikt voor twee, drie en vier personen. Als je van plan bent om samen met je partner het water op te gaan volstaat een kleine tweepersoons rubberboot. Ga je met het hele gezin op pad? Kies dan voor een grote rubberboot.

Stap 2: Vaargebied bepalen

Pleziervaartuigen worden verdeeld in vier categorieën:

  • A: Oceaan
  • B: Offshore
  • C: Binnenwateren
  • D: Beschutte binnenwateren

De categorie geeft aan waar je je met de boot mag begeven. Rubberboten zijn in feite ontworpen voor korte vaartochten op binnenwateren of beschutte binnenwateren.

Wil je een buitenboordmotor monteren? Houd er dan ook rekening mee dat op bepaalde wateren alleen elektrische buitenboordmotoren (geen benzine buitenboordmotoren) zijn toegestaan.

Stap 3: PK’s van de eventuele motor bepalen

Welke motor je nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren. In het algemeen geldt: Hoe groter het vaartuig en hoe meer het moet kunnen dragen, hoe meer PK benodigd is. Hieronder een overzicht van het aanbevolen vermogen voor rubberboten tot 4 meter:

  • Twee personen: 2.5 PK
  • Drie personen: 4-5 PK
  • Vier personen: 6-8 PK
  • Vijf personen: 10-15 PK
  • Zes personen: 20+ PK

Als je niet in het bezit bent van een vaarbewijs adviseren wij om een motor met een maximaal vermogen van 4 PK aan te schaffen. Meestal blijf je dan onder de 20 kilometer per uur.

Stap 4: Materiaal kiezen

Ondanks dat er wordt gesproken over een rubberboot, worden de tubes (drijvers) en kiel vaak gemaakt van pvc in combinatie met andere synthetische materialen. Sommige modellen zijn ook voorzien van een pvc-bodem. Dit materiaal is sterk en relatief voordelig. Pvc-boten hebben een groot drijfvermogen en worden voornamelijk gebruikt voor korte vaartochten. Bijvoorbeeld als je voor anker ligt of over een kleine rivier wilt varen waar je met een groot schip niet kan komen. Of gewoon voor plezier op het water. Wij hebben kwalitatief hoogwaardige pvc-opblaasboten van Talamex in het assortiment.

Talamex Aqualine rubberboot op het water

Het luchtdichte materiaal ‘hypalon’ kan ook worden toegepast bij de fabricage van een rubberboot. Dit is nog duurzamer dan pvc, maar ook een stuk zwaarder en duurder.

Er worden ook andere materialen gebruikt om er een geheel van te maken. Denk aan rvs hijs- en sleepogen bij de wat luxere modellen en hout of aluminium voor het bankje. Uiteraard is de bodem ook voorzien van verstevigd materiaal. Hierover later meer.

Stap 5: Bodem kiezen

Er zijn verschillende type bodems, zoals:

  • Luchtbodem
  • Lattenbodem
  • Aluminium bodem

Bij de keuze voor een vloer spelen de beschikbare ruimte en gestelde eisen aan het gewicht, de stabiliteit en de vaareigenschappen een rol.

Luchtbodem

Een rubberboot met een luchtbodem, ook wel Airdeck genoemd, is licht van gewicht en heeft zeer goede vaareigenschappen, mede door de opblaasbare kiel/V-bodem. Dit type bodem wordt in onze webshop aangeduid met als laatste letter de ‘A’ van Airdeck (bijv. QLA).

Lattenbodem

Een rubberboot met een lattenbodem is klein verpakt, makkelijk op te rollen en snel vaarklaar. Het is de ideale bijboot om even mee naar de kant te varen als je voor anker ligt. Nadelen zijn dat er geen opblaasbare kiel is en de bodem niet zo stabiel is. Een lattenbodem wordt in de omschrijving aangegeven met de letter ‘S’ (Slatt), bijvoorbeeld QLS of TLS.

Aluminium bodem

Een aluminium vloer is zeer stevig en stabiel. Rubberboten met een dergelijke bodem kunnen dan ook beter planeren. Ze zijn voorzien van een opblaasbare kiel (deze loopt onder de vlonders door). Nadelen kunnen zijn dat het gewicht toeneemt en dat de vlonders niet in de tas passen voor transport. Deze moet je dus los mee nemen. Je herkent een rubberboot met een aluminium vloer aan de letter ‘X’ (bijv. TLX).

Handig om te weten

De eerste keren kan het wat lastig zijn om de vlonders in elkaar te zetten omdat de toplaag van de boot nog redelijk stijf is. Daarnaast moet je weten wat de plaatsingsvolgorde is en wanneer de tubes gevuld moeten worden met lucht. Dit staat duidelijk omschreven in de handleiding. Na het een aantal keren gedaan te hebben krijg je er handigheid in.

Stap 6: Model kiezen

Wij verkopen Talamex rubberboten in diverse modellen.

Aqualine

Aqualine rubberboten zijn voordelig zonder af te doen aan kwaliteit. Ze zijn gemaakt van 0,7mm hoogwaardig 1100 Decitex pvc doek en hebben een standaard uitrusting: houten bankje, deelbare peddels en grijplijnen aan de zijkant. Daarnaast wordt er een pomp, tas en landvast meegeleverd.

Talamex Aqualine rubberboot kenmerken

Comfortline

Comfortline rubberboten zijn duurzaam en van een hoge kwaliteit. Ze worden gefabriceerd van 0,9mm 1100 Decitex pvc en hebben een overdrukventiel. Daarnaast zijn ze uitgerust met anti-spat flappen, handvatten en een aluminium bankje. De boeg en drijvers aan de achterzijde hebben een wat rondere vorm. Er wordt een tas, reparatieset, pomp, landvast en bandje voor de brandstoftank (m.u.v. model TLS) meegeleverd.

Highline

Voor de meest veeleisende watersportliefhebbers is er de Highline-serie. Deze rubberboten worden gefabriceerd van 0,9mm Duits Valmex Mehler pvc doek van de beste kwaliteit. Het materiaal wordt thermisch gelast voor een extra lange levensduur. Highline rubberboten zijn voorzien van een overdrukventiel, rvs-sleepoog, verstelbare zitbank, anti-spat flappen en rvs-hijsogen.

Let op: Bij de Light uitvoering zijn een aantal features achterwege gelaten om het gewicht te minimaliseren en voor opberggemak. Zo is onder meer de stootrand dunner en zijn er geen rvs-ogen en handvatten.

Man aan het varen op een Talamex Highline rubberboot

Rubberboot kopen bij KOK watersport

Wij bieden een ruim aanbod aan rubberen opblaasboten van topmerk Talamex. Na het lezen van dit blogitem weet je hopelijk welke rubberboot je moet kopen. Voor aanvullend advies kan je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.