Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Teakdek grijs

Teakdek schoonmaken: voorkom aanslag en verkleuring

De watersporters met een teakdek zullen er ongetwijfeld bekend mee zijn. Je hebt een prachtig teakdek, maar na verloop van tijd verkleurt het, vergrijst het en ontstaat er soms zelfs groene aanslag. Uiteindelijk is een beetje vergrijzing niet te voorkomen, maar wat je niet wilt is een groen en glad dek. Daarom is het belangrijk om het dek goed te onderhouden. In dit blog leggen we je uit hoe je je teakdek het beste kan reinigen en nabehandelen.

Waarom verkleurt mijn teakdek?

Teak is een tropisch hardhout. Nieuw heeft dit hout een mooie bruingele kleur, maar regen, zon, vervuiling en andere factoren zorgen ervoor dat het langzaam verkleurt. De snelheid van de verkleuring is afhankelijk van de regelmaat van het onderhoud en de weersomstandigheden. In een droog en warm klimaat zal het teakdek veel minder snel verkleuren. In dit geval hebben we de pech dat dit niet het geval is in Nederland, en het hier dus wat sneller zal gaan.

Grijze verkleuring is niet heel erg, en is vrij makkelijk te herstellen. Groene aanslag en zwarte vlekken zijn daarentegen een stuk lastiger. Deze aanslag en vlekken ontstaan door algen en schimmels die zich in het vochtige teakhout nestelen. Het beste is dan ook om te voorkomen dat het zo ver komt.

Wat heb ik nodig om mijn teakdek te reinigen?

Om te beginnen heb je een teakdek reiniger nodig. Gebruik voor het schoonmaken nooit agressieve middelen. Dit zal het teak beschadigen. Verder heb je nodig:

Teakdek schoonmaken, hoe doe ik dat?

Het reinigen van het teakdek is vaak een intensieve klus. Doe het altijd met beleid en, we kunnen het niet genoeg benadrukken, gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Gebruik ook geen hogedrukspuit of harde borstel. Het kost even wat moeite, maar het resultaat is het zeker waard.

Om te beginnen maak je het dek nat. Dit zorgt er voor dat het teakhout open gaat staan, wat het schoonmaken wat makkelijker maakt. Als het dek nat is gebruik je de kwast om het reinigingsmiddel te verdelen over het oppervlak. Reinig elke keer een klein stuk van het dek. Dit voorkomt dat het reinigingsmiddel indroogt.

Nadat je het reinigingsmiddel een paar minuten hebt laten intrekken kan je beginnen met het schrobben. Doe dit rustig met de richting van de planken mee om het teakhout niet te beschadigen. Na het schrobben spoel je het oppervlak af met voldoende water, en zie je al meteen resultaat.

Hoe bescherm ik mijn teakdek na het schoonmaken?

Nadat je het teakdek schoon hebt gemaakt wil je het natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Tegelijkertijd wil je ook dat het dek niet glad wordt. Breng daarom na het schoonmaken impregnerende teakolie aan op het dek. Deze olie beschermt het teak tegen UV-stralen, schimmel en aanslag. 

Het aanbrengen van de teakdek olie doe je als het hout is opgedroogd na het schoonmaken. De olie breng je met een kwast aan en wrijf je goed in met een schone doek.

Teakdek reiniger en/of olie kopen?

Bij KOK watersport hebben we alles voor teakdek onderhoud, van teakdek reinigers tot teakdek olie. We geven je graag advies in onze watersportwinkel. Online contact opnemen kan natuurlijk ook. Daarnaast hebben we geregeld interessante aanbiedingen, dus geef je op voor onze nieuwsbrief om hier altijd van op te hoogte te zijn.