
Zelf je zeil of bootkap reinigen met Ultramar
We hebben ons assortiment uitgebreid met een aantal nieuwe merken, waaronder Ultramar. Ultramar is gespecialiseerd in het schoonmaken van zeilen en bootkappen/buiskappen. Al sinds 1998 produceren zij zelf hun professionele reinigingsmiddelen voor thuisgebruik. In dit blog gaan we dieper in op het merk en vertellen we hoe je zelf zeilen en bootkappen kunt reinigen.
Het merk
Ultramar is in 1998 opgericht door Pieter Visser, eigenaar van een professionele zeil- en tentwasserij. Pieter vond dat de bestaande impregneermiddelen en reinigingsmiddelen niet voldeden aan zijn eisen. Er zaten te weinig werkzame bestanddelen in, kappen werden niet goed waterdicht en soms waren het standaard reinigingsmiddelen met een ander etiket. Daarnaast werkten de producten vaak slechts tijdelijk op bepaalde doeken. Daarom besloot hij om samen met twee partners zelf producten te gaan ontwikkelen. Het bleek een succes. Extreem vieze zeilen werden gemakkelijk weer schoon, iets wat voorheen niet lukte. Op aanraden van hun klanten is Ultramar zijn producten ook gaan verkopen voor thuisgebruik. Ook dit werd een groot succes, en dat komt vooral door de uitstekende resultaten.
Feiten en fabels
Het is een feit dat zeilen en bootkappen het zwaar te verduren krijgen op het water. De zon, zout, zand, algen, schimmels en andere soorten vervuiling beschadigen het doek. De doeken reinigen en beschermen is daarom zeker geen overbodige luxe. Veel booteigenaren zullen vaak gehoord hebben dat je dit moet doen met groene zeep. Groene zeep zou namelijk verkleuring tegen gaan. Dit is waar, en het doek zal ook zeker niet beschadigd worden. Kortom: groene zeep zou een veilige keuze zijn.
Dit is niet waar. Groene zeep heeft namelijk een groot nadeel, en dat is dat er een vettige laag achterblijft na het reinigen. Ook met goed afspoelen zullen er resten blijven zitten. En dit is precies wat je niet wilt hebben. Dit is namelijk de perfecte plek voor schimmels, algen en ander vuil om zich te nestelen. Hierdoor ontstaan er al snel weer groene plekken en weervlekken op de doeken, en dat wil je natuurlijk niet hebben.
En dan is er nog een groot nadeel. Dit zelfde vettige laagje zorgt er voor dat het moeilijker is om bootkappen waterdicht te maken. Het impregneermiddel werkt niet goed op de plekken waar nog resten groene zeep zitten. Kortom: Gebruik geen groene zeep.
Hoe reinig je dan wel je zeil of bootkap?
Met de producten van Ultramar weet je wel zeker dat je zeil of bootkap goed beschermt is. Hiervoor heeft Ultramar meerdere producten ontwikkeld, speciaal voor zeildoeken en bootkappen. Hieronder leggen we uit hoe je zelf je zeil en bootkap kunt reinigen.
Zelf je bootzeil reinigen en beschermen
Het is belangrijk om zeilen regelmatig schoon te maken als ze in aanraking komen met zout water. Het zout trekt namelijk vuil aan, wat je zeil beschadigd. Spoel daarom regelmatig je zeil af met leidingwater, zodat het zout er af gaat. Blijft je zeil lang nat, neem het water op of merk je dat vuil zich gemakkelijk hecht aan het zeil? Dan werkt de beschermende coating waarschijnlijk niet meer. Het is dan tijd om het zeil goed te reinigen en opnieuw te voorzien van een coating.
Stap 1: bootzeil reinigen
Je bootzeil reinigen en coaten is vrij makkelijk. Om te beginnen vul je een grote bak, regenton, bad of kliko met warm water. Door dit water meng je Ultramar Sail Cleaner. De dosering is 30 gram per liter water. Vervolgens laat je het zeil hier 24 uur in weken. Na deze 24 uur kan je het vuil en de reiniger verwijderen met een zachte borstel. Afspoelen met voldoende water. Bij zware vervuiling kan je het zeil meerdere dagen laten inweken en de behandeling meerdere keren uitvoeren.
Let op! Niet gebruiken op spinnakerdoek. Gekleurde zeilen, UV-stroken en telltales kunnen kleur verliezen. Test het schoonmaakmiddel altijd eerst op een klein, onopvallend stuk.
Stap 2: zware vervuiling verwijderen
Zijn er vlekken die je niet uit het zeil krijgt? Gebruik dan voor deze vlekken Ultramar Power Cleaner. Gebruik een spuit of borstel om het schoonmaakmiddel aan te brengen op deze vlekken en laat het net zo lang zitten tot de vlek verdwenen is. Spoel het zeil vervolgens weer goed af.
Let op! Niet gebruiken op nylon of kevlar.
Stap 3: zeilen coaten
Tijdens de laatste stap breng je de beschermende laag aan. Leg het schone en droge doek op een schone ondergrond en breng Ultramar Sail & Spinnaker Coating aan op het doek. Gebruik hiervoor een roller of spray. Als het doek droog is kan de andere kant op dezelfde manier behandeld worden
Na de behandeling ziet het zeil er weer uit als nieuw. In de onderstaande video wordt het verschil pas echt duidelijk.
Zelf je bootkap reinigen en beschermen
Voor je buiskap geldt hetzelfde als voor je zeil: spoel deze regelmatig af met leidingwater. Een paar keer per jaar opnieuw impregneren zorgt er voor dat vervuiling bijna niet kan hechten aan het doek. Om het doek schoon te houden is dan alleen water nodig.
Als je doek onder de schimmel en groene algen zit is het tijd om deze te reinigen. Zoals je ziet is het resultaat het waard. Ook hier werken we weer met drie stappen.
Stap 1: bootkap reinigen
De bootkap schoonmaken begint met het aanbrengen van warm water met een zachte borstel. Vervolgens spray je Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo op een natte doek en borstel je het vuil los. Je kan hier eventueel een fijnsproeier voor gebruiken. Laat de shampoo 20 minuten inwerken en borstel het vuil er af. Spoel het doek vervolgens goed af en laat het drogen.
Stap 2: zware vervuiling verwijderen
Zijn er vlekken die je niet schoon krijgt geborsteld? Gebruik voor deze vlekken dan Ultramar Power Cleaner. Breng dit aan met een spray of fijnsproeier op de vlek en laat dit inwerken tot de vlek weg is. Vervolgens weer goed afspoelen en laten drogen
Stap 3: impregneren
Om de bootkap vervolgens waterdicht te maken breng je Ultramar Sprayhood & Tent protector aan, zowel aan de binnenkant als de buitenkant. Dit zorgt voor een nog betere bescherming. Breng dit niet aan op de ramen. Laat het doek vervolgens goed drogen.
Na deze behandeling ziet ook de bootkap er weer prachtig uit, is beschermd tegen vuil én is waterdicht.
Hieronder nog een handig filmpje met het stappenplan:
Ultramar schoonmaakmiddelen voor de boot kopen?
Ultramar boot onderhoudsproducten nodig? Dan ben je bij KOK watersport aan het goede adres. We hebben schoonmaakmiddelen voor zeilen, bootkappen en ook voor kites. Heb je een vraag, of heb je advies nodig? We helpen je graag.
Dit is mogelijk in onze watersportwinkel, maar online contact opnemen kan natuurlijk ook. Daarnaast hebben we geregeld interessante aanbiedingen van Ultramar, dus geef je op voor onze nieuwsbrief om hier altijd van op te hoogte te zijn.