Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

Waterlijntape

Waterlijntape en bootverf voor een strakke waterlijn

Je kunt op twee manieren een waterlijn op de boot aanbrengen; verven of waterlijntape gebruiken. In dit artikel leggen we uit hoe je met beide methodes een mooie strakke waterlijn creëert.

Waterlijn aanbrengen met verf

 1. Ontdoe het oppervlak van stof en andere verontreiniging. Voor een goede hechting dient de ondergrond goed schoon, droog en vetvrij te zijn. 
 2. Zet de waterlijn af met tape. Voor een recht resultaat kun je met markeringen aangeven waar de bovenkant van de tape moet komen. Begin vervolgens achteraan de boot met plakken en maak lange slagen. Als je per keer kleine stukjes tape vastplakt, heb je namelijk meer kans op ‘golven’ en kun je minder goed sturen.
 3. Druk de tape goed aan. Door de tape goed aan te drukken voorkom je dat de verf onder de tape door gaat “lopen”.
 4. Ontvet het oppervlak.
 5. Schuur het oppervlak. Indien je met een schuurmachine schuurt, is het raadzaam om niet met de machine over de tape te gaan. Gebruik schuurpapier voor de ruimte net onder en boven de tape.
 6. Roer de verf en giet de lak die je nodig hebt over in een mengbeker.
 7. Verf het oppervlak in de juiste kleur. Zorg voor voldoende laagdikte, soms is voor een volledige dekking een tweede laag verf nodig. Let op de overschildertijd van de eerste laag.
 8. Verwijder de tape. Let erop dat je de tape niet door de natte verf heentrekt.

Een geverfde waterlijn herstellen

Een beschadigde waterlijn hoef je in de meeste gevallen niet volledig over te schilderen, vaak kan deze lokaal worden hersteld. Door onderstaande stappen te volgen kun je eenvoudig de waterlijn repareren.    

 1. Verwijder losse verfschilfers en andere verontreiniging. Zorg ervoor dat het te behandelen oppervlak goed schoon en stofvrij is.
 2. Plak ter bescherming de omgeving af met tape. Volg zo nauwkeurig mogelijk de oorspronkelijke lijn van de bies en plak de verticale tapestukjes haaks op de horizontale tapelijn.
 3. Ontvet het oppervlak.
 4. Schuur het oppervlak met fijn schuurpapier (bijvoorbeeld korrel 180) tot het dof is.
 5. Breng nieuwe tape aan. Bij het herstellen van een waterlijn is de kans groot dat de tape beschadigt door het schuren. Indien dit het geval is kun je beter nieuwe tape aanbrengen. Plaats de nieuwe tape op dezelfde plek als de oude tape.
 6. Druk de tape goed aan.
 7. Roer de verf en giet de lak die je nodig hebt over in een mengbeker.
 8. Verf het oppervlak in de juiste kleur.
 9. Verwijder de tape.

Boot verven: algemene tips voor een mooi eindresultaat

 • Ontdoe het te behandelen oppervlak van vuil, vet, olie, roest, stof en andere verontreiniging.
 • Werk indien mogelijk in een tocht-, stof-, en vochtvrije ruimte. Het liefst in een binnenruimte of anders buiten op een droge en windstille dag.
 • Schilder niet in de volle zon of in een vochtige omgeving.
 • Breng liever twee dunne lagen verf aan dan één dikke laag.
 • Hou je aan de droogtijd tussen twee lagen.
 • Breng de verf niet bij een te lage temperatuur aan.
 • Schuur de ondergrond goed.
 • Gebruik een kwast in plaats van een roller
 • Laat na het schilderen van de waterlijn de tape een nacht zitten. Poets na het verwijderen van de tape de verf die er eventueel onder is gekomen weg. 

Je boot ontvetten

Hieronder een stappenplan voor het ontvetten van je boot:

 1. Verwijder het aangekoekte vuil met behulp van soda, water en een spons. Gebruik ongeveer een handjevol soda in een volle emmer met water.
 2. Laat de boot goed drogen.
 3. Bescherm jezelf tegen de chemische stoffen in de ontvetter en gebruik handschoenen (vinyl handschoenen met daarover schilderhandschoenen) en een koolstofmasker.
 4. Poets van boven naar beneden en probeer de antifouling te vermijden.

Waterlijn aanbrengen met waterlijntape

Een waterlijn aanbrengen met behulp van waterlijntape werkt snel en redelijk eenvoudig. Je hoeft niet met de verfkwast in de weer te gaan, maar plakt de waterlijn zo op de boot. Zorg er wel voor dat de tape mooi strak vastgeplakt wordt, wel zo netjes. Volg onderstaande stappen voor het beste resultaat:

 1. Ontdoe het oppervlak van vuil en vet.
 2. Geef door middel van markeringen aan waar de bovenkant van de tape moet komen.
 3. Begin achteraan de boot met plakken en maak lange slagen om “golven” te voorkomen.
 4. Zodra de lijn erop zit ga je terug naar de achterkant van de boot en controleer je of de tape strak is aangebracht. Trek de tape zo nodig los en plaats het alsnog recht.
 5. Snij de achterkant van de tape schuin af met behulp van een scherp stanleymesje.
 6. “Strijk” de luchtbellen uit de tape. Grote bellen kun je met behulp van een stanleymesje verwijderen. Prik in de bel en wrijf de tape glad.

In onderstaand filmpje wordt gedemonstreerd hoe je waterlijntape het best kunt aanbrengen.

Tips

 • Plak de tape niet over de antifouling
 • Rek de tape niet uit
 • Gebruik bij voorkeur Uv-bestendige waterlijntape

Waterlijntape of ontvettingsmiddelen kopen?

Ons assortiment aan waterlijntape bestaat uit tape in brede en smalle uitvoeringen en in verschillende kleuren. Ook verkopen wij diverse soorten ontvetters: